Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ελέγχει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τις κινήσεις μας. Σε μια έκθεση στη Νότια Γαλλία, τα παιδιά μαθαίνουν τα μυστικά του. Ο επιμελητής της έκθεσης μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι Ευρωπαίοι ερευνητές ξεκλειδώνουν τα μυστήρια του εγκεφάλου.
«Η εξέλιξη οδήγησε στη δημιουργία διαφορετικών εγκεφάλων στα ζώα, και ο κάθε ένας έχει πολύ διαφορετικές δυνατότητες. Ακόμη και οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι, έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.Το πως χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλό μας, οι εμπειρίες της ζωής μας και οι γνώσεις μας παίζουν ρόλο στο πως αναπτύσσεται. Η προσωπική μας διαδρομή μετατρέπει τον εγκέφαλό μας σε ένα μοναδικό όργανο, απολύτως προσαρμοσμένο στον κάθε άνθρωπο» υποστηρίζει ο Βινσέντ Ζουανέου, επιμελητής της έκθεσης «Cervorama».
«Στο παρελθόν, ο εγκέφαλος μας μπορούσε να μελετηθεί μόνο σε νεκρούς, κατά τη διάρκεια της νεκροψίας ή αμέσως μετά. Σήμερα, παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο, έναν ζωντανό εγκέφαλο χάρη στην ιατρική απεικόνιση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας βοηθά να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα το πως λειτουργεί και ποιες είναι οι δυνατότητες του. Όλοι φοβούνται να αγγίξουν αυτό το εύθραυστο ανθρώπινο όργανο. Η νευροχειρουργική δεν είναι ένας ανώδυνος και απόλυτα ασφαλής τρόπος μελέτης. Η επεξεργασία του εγκεφάλου ακόμη και σήμερα προκαλεί άγχος και ανησυχία» προσθέτει ο Ζουανέου.
Σε ένα νοσοκομείο στη Λιθουανία, μια ασυνήθιστη εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ασθενείς με τραύμα στο κεφάλι, φορούν πλαστικά γυαλιά που μετρούν την πίεση στους εγκεφαλικούς ιστούς.
Οι μετρήσεις αυτές έχουν βοηθήσει σημαντικά τους επιστήμονες που προσπαθούν να διαγνώσουν αν οι ασθενείς κινδυνεύουν από σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες. Μέχρι σήμερα, αυτή η εξέταση μπορούσε να γίνει μόνο με διάτρηση του κρανίου, μια επικίνδυνη και δαπανηρή διαδικασία. Γι' αυτό και 1 εκατομμύριο ασθενείς στην Ευρώπη δεν υποβάλλονται στις κατάλληλες εξετάσεις για τα τραύματα του εγκεφάλου τους. Όμως κάτι τέτοιο, μπορεί σύντομα να ανήκει στο παρελθόν.
«Η πλατφόρμα αυτή, δίνει σε εμάς τους νευροχειρουργούς τη δυνατότητα να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο χωρίς να επέμβουμε. Στις μέρες μας, οι επεμβατικές μετρήσεις είναι η συνήθης πρακτική στην νευροχειρουργική. Αλλά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες επεμβάσεις, όσο ο ασθενής είναι ξύπνιος. Αυτός ο μηχανισμός μας επιτρέπει να κάνουμε ασφαλείς, γρήγορες και ακριβείς μετρήσεις της ενδοκρανιακής πίεσης» υποστηρίζει ο Σαούλιους Ρόκα, καθηγητής στο τμήμα Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Βίλνιους.