Μετά τις ανάγκες του αέρα και του νερού, η τρίτη κατά σειρά ανάγκη για να ζήσουμε, είναι η ανάγκη της τροφής.
Η επίδραση της διατροφής στην υγεία και τη ζωή είναι καθοριστική.
Ο Ιπποκράτης, ο Πατέρας της Ιατρικής, εδώ και 2500 χρόνια είπε για τη διατροφή:
«Ιατρική και Υγεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αλλαγή της ανθυγιεινής διατροφής που προκαλεί αρρώστιες, πόνους, βάσανα, θανάτους.»
Και αυτά τα λόγια τα είπε, τότε που οι άνθρωποι έτρωγαν αγνές τροφές, γιατί δεν υπήρχαν οι σημερινές βιομηχανοποιημένες, επεξεργασμένες,νοθευμένες, δηλητηριασμένες τροφές με τα χημικά συντηρητικά, τις ορμόνες, τις βελτιωτικές χημικές ουσίες, τα τεχνικά χημικά χρώματα και αρώματα και τα άλλα αμέτρητα δηλητήρια.
Αν ζούσε σήμερα ο Ιπποκράτης και έβλεπε τι τρώμε ασφαλώς θα βροντοφώναζε:
Σταματήστε το βάρβαρο και μαρτυρικό αυτόν τρόπο αυτοκτονίας..!
Ο Αλέξης Καρέλ, καθηγητής Ιατρικής-Φυσιολόγος (βραβείο Νόμπελ Ιατρικής) στο βιβλίο του «Ο Άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος» γράφει:
"Από το είδος των τροφών που τρώμε, εξαρτάται η σωματική μας και η ψυχική μας υγεία, ο χαρακτήρας μας και το πεπρωμένο μας.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εξής θεμελιώδη αλήθεια: Η ποιότητα της Υγείας μας (καλής ή κακής) εξαρτάται από την ποιότητα του αίματος μας και η ποιότητα του αίματος μας εξαρτάται. από την ποιότητα των τροφών που τρώμε!
Όλοι οι παραπάνω λόγοι μας υποχρεώνουν να ενδιαφερθούμε , να ασχοληθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με το θέμα της διατροφής μας ,προκειμένου να προστατεύσουμε την ψυχοσωματική μας υγεία από ένα πλήθος κινδύνων που κρύβονται μέσα στις τροφές που τρώμε.
Ηλιόπουλος Πασχάλης