Όσοι νιώθουμε έστω και λίγη θλίψη για την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις χθεσινές 91 πυρκαγιές, πρέπει να γιγαντώσουμε την τιτάνια προσπάθεια για την αναγέννηση των τοπίων μας, η οποία θα έπρεπε να είχε αρχίσει χτες.
Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία και η επιστημονική γνώση που μπορούν να αναγεννήσουν τα δασικά οικοσυστήματα πιο γρήγορα από την ίδια την φύση. Οι λόγοι για τους οποίους αυτό δεν γίνεται είναι πλέον γνωστοί σε όλους.
Δυστυχώς οι απαραίτητες αλλαγές απαιτούν δεκαετίες, και πολλές καταστροφές.
Είμαστε ένα είδος προικισμένο με το νου της βιόσφαιρας. Φταίει, όμως, το εξελικτικό μονοπάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος αντί να βλέπει μπροστά, καταλήγει να εγκλωβίζεται στα μικρά και καθημερινά. Να πιστεύει τυφλά σε άνωθεν φαντασιακές δυνάμεις, αλλά να περιφρονεί την αληθινή ζωή γύρω του.
Μήπως θα έπρεπε να λύσουμε αυτά τα θέματα, πριν καταπιούμε αμάσητα την συνθετική βιολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, και όλα αυτά που φαίνονται πως μας επιβλέπουν από πάνω (surveillance); Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε τη ζωή από κάτω (sousveillance);
Pavlos Georgiadis
Δείτε το βίντεο στα Ελληνικά https://youtu.be/9PK-EE1bbtM
Αυτή η ομιλία έχει ως στόχο να μας δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας, είναι η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας, που έχουμε αναστατώσει τους τελευταίους αιώνες.
Ο Παύλος Γεωργιάδης είναι ένας εθνοβοτανολόγος, ελαιοπαραγωγός και σύμβουλος στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Την έρευνά του για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό κόσμο, την έχει κάνει στις ορεινές κοινότητες στα Ιμαλάια, την Ταϊλάνδη και την Κίνα, για τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ που αφορούν την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη.