Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΝΝΑΒΙΝΟΕΙΔΗ.....



Πώς να βελτιώσετε τα επίπεδά τους με φυσικούς τρόπους.

Του Αλέξανδρου Λουπασάκη

Τα ενδογενή κανναβινοειδή στα πλαίσια της ολιστικής Ιατρικής - Εισήγηση στη Συνέντευξη Τύπου, με θέμα: «Μια σύγχρονη και ρηξικέλευθη θεραπευτική εφαρμογή: Η Νομιμοποίηση της Ιατρικής Κάνναβης, για την αντιμετώπιση πλήθους διαταραχών, περιλαμβανομένου και του Καρκίνου!»


Από το 1964 που ο Raphael Mechoulam ανακάλυψε το πρώτο φυτικό κανναβινοειδές, την Δ9-THC, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι των ερευνών και των ανακαλύψεων στο θέμα της κάνναβης και σίγουρα υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος.

Διαπιστώθηκε, λοιπόν,  ότι ο οργανισμός μας παράγει από μόνος του τα δικά του ενδοκανναβινοειδή. Φυσικά, για να έχουν αποτελέσματα αυτές οι ουσίες, υπάρχουν μέσα στον οργανισμό μας οι κατάλληλοι υποδοχείς CB1,CB2 όπου πάνε και προσδένονται και τους ενεργοποιούν.

Έτσι, παίρνει μπρός ένα πλήθος λειτουργιών για να διατηρείται η ομοιόσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είναι το super-ρυθμιστικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, παρεμβαίνει παντού και δεν υπάρχει λειτουργία του οργανισμού με την οποία να μην είναι συνδεδεμένο.

Αυτές οι λειτουργίες συνοπτικά μπορούν να περιγραφούν ως «χαλάρωσε-φάε-κοιμίσου-ξέχνα-προστατεύεσαι». Το πολύ ωραίο είναι ότι αν έχετε στην ζωή σας ποτέ κοιμηθεί, φάει, ξεχάσει κάτι δυσάρεστο ή έχετε χαλαρώσει τότε έχετε χρησιμοποιήσει το ενδοκανναβινοειδές σύστημά σας..

Το πρώτο ενδοκανναβινοειδές που ανακαλύφθηκε το 1992 ονομάστηκε Ανανταμίδη, ελληνιστί. θα μπορούσαμε να το πούμε «ευδαιμώνιο», και το 1995 ακόμα ένα ενδοκανναβινοειδές ανακαλύφθηκε, η 2-Αραχιδονυγλυκαιρόλη (AG).  Συνοπτικά το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορούμε λειτουργικά να το διακρίνουμε σε 3 μέρη:

Οι υποδοχείς CB1,CB2 που έχουμε για τα κανναβινοειδή.
Τα ενδογενή κανναβινοειδή, που πάνε και προσδένονται και ενεργοποιούν τους υποδοχείς.
Τους ενζυμικούς παράγοντες, που συντελούν στην σύνθεση ή την αποδόμηση των ενδογενών κανναβινοειδών.

Όλα αυτά συναποτελούν ένα σύστημα μέσω του οποίου μεταφέρονται πληροφορίες,  σε όλον τον οργανισμό μας μέσω των νεύρων. Είναι ένα σύστημα νευρορυθμιστικό, που μπορεί είτε  να μπλοκάρει τις διεγέρσεις που είναι πάνω από ένα όριο π.χ το άγχος, είτε να ανεβάζει τις διεγέρσεις, που είναι κάτω από ένα φυσιολογικό όριο και έτσι να μας φτιάχνει τη ψυχική διάθεση, όταν έχουμε κατάθλιψη. Αυτή είναι με απλά λόγια, η διατήρηση της ομοιόστασης  στον οργανισμό μας.

Μεταφορικά, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα μπορούμε να το δούμε σαν ένα σύστημα, που κλειδώνει και ξεκλειδώνει διάφορες «κλειδαριές». Σαν κλειδαρίες, μπορούμε να φανταστούμε τους υποδοχείς που υπάρχουν στις κυτταρικές μεμβράνες και περιμένουν τα κανναβινοειδή. Σαν κλειδιά, μπορούμε να δούμε γενικά τα ενδοκανναβινοειδή, τόσο αυτα που προσλαμβάνουμε  απέξω όσο και αυτά  που ενεργοποιούνται μέσα στον οργανισμό μας..

Τα κανναβινοειδή, αφού κάνουν την δουλειά τους αποδομούνται από κάποια συγκεκριμένα ένζυμα. Οι υποδοχείς των κανναβινοειδών CB1 βρίσκονται κυρίως στον εγκέφαλο και στο κεντρικό νευρικό σύστημα , αλλά και σε διάφορα όργανα, όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά, η καρδιά, η μήτρα και αλλού. Οι υποδοχείς CB2  βρίσκονται παντού στο περιφερικό νευρικό σύστημα και κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και αιμοποιητικού ιστού και σε όργανα όπως τον σπλήνα, το πάγκρεας κ.ά..

Κάποιες από τις πιο γνωστές θεραπευτικές επιδράσεις των ενδογενών κανναβινοειδών είναι :

* Ενεργοποίηση αγγειοδιαστολής,με αποτέλεσμα την πτώση της υπέρτασης 
* Αντιπυρετική δράση 
* Σπασμολυτική δράση
* Αναλγητική δράση
* Αντιεμετική δράση
* Ηρεμιστική/Υπνωτική δράση
* Ανοίγουν την όρεξη 
* Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση , ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
* Αντικαρκινική δράση 
* Αντικαταθλιπτική δράση
Και πολλές ακόμη...

Όταν το ενδοκανναβινοειδές σύστημα δουλεύει καλά , τότε ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του προστάτη της ομοιόστασης. Αν όμως έχουμε ανεπάρκεια στην παραγωγή των ενδοκανναβινοειδών ή μειωμένη λειτουργικότητα των  υποδοχέων, τότε εκδηλώνεται μια κατάσταση που μπορούμε να την ονομάσουμε σύνδρομο ανεπάρκειας του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος.

Περιληπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αρρωσταίνουμε, εκτός και πολλών άλλων λόγων επίσης και γιατί δεν έχουμε μέσα στον οργανισμό μας τα κανναβινοειδή που χρειαζόμαστε.

Σημαντική πηγή σύνθεσης των ενδογενών κανναβινοειδών είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα δηλαδή τα γνωστά μας Ω6 και Ω3 ακόρεστα λιπαρά οξέα. Η τυπική δίαιτα στον δυτικό κόσμο έχει περισσότερα Ω6 και λιγότερα Ω3. Από το αραχιδονικό οξύ, που είναι η βάση των Ω6 λιπαρών οξέων, παράγονται όλα τα ενδοκανναβινοειδή,ομως η παρουσία μέσα στον οργανισμό μας των κεκορεσμένων λιπαρών και των Ω3 ακόρεστων λιπαρών οξέων και η σχέση αναλογίας που έχουν με τα Ω6 λιπαρά οξέα καθορίζει το επίπεδο σύνθεσης των ενδογεννών κανναβινοειδών.

Παραδείγματος χάριν διαπιστώθηκε ότι όταν τρέφουμε ποντίκια με δίαιτα πολλών και κορεσμένων λιπαρών με μικρές ποσότητες αραχιδονικού οξέος προκαλούσε μια μείωση στα επίπεδα της ανανδαμίδης και της 2- Αραχιδονυγλυκαιρόλης στο συκώτι.

Όταν συμπληρώναμε αύτην την δίαιτα με τα Ω3 λιπαρά οξέα (DHA και ΕPA) , τότε είχαμε αύξηση της ανανδαμίδης και της Αραχιδονυγλυκαιρόλης στο συκώτι. Σε ποντίκια που είχαν διατροφή πλούσια σε Ω3 είχαμε περισσότερους υποδοχείς CB1 και CB2 και επίσης υψηλότερα επίπεδα ενζύμων που συνδέουν τα ενδογενή κανναβινοειδή.

Η κατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μας παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργικότητα των υποδοχέων των κανναβινοειδών.

Έτσι, η ποσότητα των προβιοτικών και πρεβιοτικών που παίρνουμε μέσα από τις τροφές μας είναι ένας σημαντικός ρυθμιστικός παράγοντας. Έχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη  Ε και το φυλλικό οξύ από τις βιταμίνες Β, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην σύνθεση των ενδογεννών κανναβινοειδών και στην  λειτουργικότητα των κανναβινοοϋποδοχέων. 

Το έμβρυο από την κοιλιά της μητέρας έχει ενεργοποιημένους τους υποδοχείς των κανναβινοειδών και στηρίζει την ομοιόσταση του, στα ενδοκανναβινοειδή που παράγει η μητέρα του.Όταν γεννηθεί, το γάλα της μητέρας έχει τα απαραίτητα κανναβινοειδή που του προστατεύουν την ομοιόσταση του, αρκεί φυσικά να θηλάζει.

Περιττό εδώ να πούμε ότι οι πιπίλες και τα πλαστικά μπιμπερό ,μέχρι πρότινος είχαν στην σύνθεση τους εκτός πολλών άλλων και τις χημικές φθαλάτες,, ουσίες που έχουν χαρακτηριστεί επίσημα ώς ορμονικοί διαταρράκτες, αλλα επιπλέον μπλοκάρουν και τους υποδοχείς των κανναβινοειδών.

Για αυτές τις φθαλάτες, αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν στα πλαστικά μπουκάλια που πίνουμε νερό, στην εσωτερική επένδυση στα κονσερβοκούτια και άλλα υλικά συσκευασίας.

Έτσι λοιπόν, όταν τα ενδογεννή κανναβινοειδή θα πάνε να προσδεθούν στους υποδοχείς θα βρούν την θέση τους πιασμένη. Κάποιος άλλος πρόλαβε να πιάσει την θέση.

Αξίζει να ξέρουμε ότι κανναβινοειδή δεν υπάρχουν μόνο στην κάνναβη αλλά και σε άλλα φυτά απ’ όπου μπορούμε να τα παίρνουμε,να τα τρώμε , να τα πίνουμε κλπ.

Έτσι λοιπόν,μπορούμε να το πάρουμε πίνοντας τσάι εχινάτσιας, καταναλώνοντας τα σταυρανθή λαχανικά , όπως το μπρόκολο,το κουνιπίδι,τα λαχανάκια βρυξελλών κ.α.  

Η ουσία Β-καριοφυλλίνη, είναι ένα διαιτητικό κανναβινοειδές,, που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα φυτά και ενεργοποιεί τους υποδοχείς CB2. Τα καρότα περιέχουν και αυτά ουσίες που χαρακτηρίζονται ώς φυτικά κανναβινοειδή και ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1. 

Οι  κανναβινοϋποδοχείς επίσης  ενεργοποιούνται από τις κατεχίνες και τις πολυφαινόλες, που υπάρχουν στο τσάι..Από  τις ανθοκυανιδίνες, που υπάρχουν στα μώβ φρούτα, όπως είναι τα μύρτιλλα και τα κόκκινα κρεμμύδια.

Επίσης όταν τρώς πολλά μάνγκος βιώνεις μια κατάσταση cannabis-high .Το λαχανικό kale(κατσαρή λαχανίδα) είναι μια καλή πηγή καμφερόλης, η οποία αδρανοποιεί το ένζυμο αποδόμησης της ανδαδαμίδης.

Ο βελονισμός, το περπάτημα, το τρέξιμο, το μασάζ ενεργοποιούν το σύστημα των ενδογεννών κανναβινοειδών Όταν γελάμε, ενεργοποιείται το σύστημα των ενδογεννών οπιοειδών (ενδορφίνες,αγγεφαλίνες), των ενδογεννών κανναβινοειδών και η μια ομάδα ουσιών ενεργοποιεί την άλλη. 

Όταν νηστεύουμε, πάλι ανεβαίνουν τα επίπεδα των ενδορφινών και των ενδογεννών κανναβινοειδών.

Πηγή