Περιγραφή:
Ποικιλία μήλου με μικρό μέγεθος, κυλινδρικό σχήμα, πρασινοκίτρινο χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρο και ιδιαίτερο άρωμα.
Η ελληνική ποικιλία Φιρίκι (Pijrus Malus ή Malus Communis) συναντάται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και αποτελεί μία από τις 22 ποικιλίες μήλων που υπάρχουν στη χώρα.Το Φιρίκι δίνει σοδειά κάθε δεύτερο χρόνο (παρενιαυτοφορεί).
Ιστορία:
Πριν από 150-200 χρόνια εμφανίστηκε στο Πήλιο ένα μοναδικό στο είδος μήλο, μικρό στο μέγεθος και υπόξινο στη γεύση: το φιρίκι, το ήμερο και το άγριο (που δεν είναι εδώδιμο). Το φιρίκι είχε σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων ποικιλιών: ήταν ένα μήλο ανθεκτικό στις ασθένειες και με μεγάλη αντοχή μετά τη συγκομιδή.
Μέχρι το 1960 αποτελούσε την κύρια ποικιλία μηλοπαραγωγής στο Πήλιο. Σήμερα, δυστυχώς, η παραγωγή του έχει συρρικνωθεί και αυτό γιατί οι καταναλωτές προτιμούν άλλες ποικιλίες μήλων, κυρίως λόγω άγνοιας ή κόστους.
Συμβουλές για κατανάλωση:
Όσο πιο κόκκινο, τόσο πιο γευστικό και θρεπτικό είναι.
Οι αντιοξειδωτικές και φαινολικές ουσίες του πολλαπλασιάζονται όσο μεγαλώνει η κόκκινη επιφάνεια.
Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αλλιώς χάνει την αντιοξειδωτική του δράση.
Δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, αλλά ακόμη και αν έχουν χρησιμοποιηθεί, διαλύονται μέχρι τη συγκομιδή του που γίνεται ένα μήνα μετά τα άλλα μήλα.
Συνίσταται για:
Αδυνάτισμα, πηγή αντιοξειδωτικών, Πηγή βιταμινών, Πηγή φυτικών ίνων
Μήνας συλλογής:
Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος