Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ορισμένες συνήθειες που μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Εάν οι παρακάτω συνήθειες είναι και δικές σας, ίσως τώρα ήρθε η ώρα να τις αλλάξετε.
Δεν τρώτε πρωινό. Η παράλειψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείται επαρκώς ο εγκέφαλος με θρεπτικά συστατικά. Με τον καιρό, αυτό οδηγεί σε εκφύλιση του εγκεφάλου.
Τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. Συνήθως, όταν δεν τρώμε πρωινό καταλήγουμε να τρώμε περισσότερο τις άλλες ώρες της ημέρας. Η υπερφαγία σημαίνει πως τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται το σώμα σας κι αυτό προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση των διανοητικών σας ικανοτήτων.
Είστε καπνιστής. Σίγουρα γνωρίζετε πως το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για τους πνεύμονες και την καρδιά σας, ξέρετε όμως πως επηρεάζει και τον εγκέφαλό σας προκαλώντας συρρίκνωση των κυττάρων του; Η νικοτίνη παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πολλούς ειδικούς.
Καταναλώνετε πολλή ζάχαρη. Εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει πολλές γλυκιές τροφές είναι πιθανό να επηρεάζεται αρνητικά η απορρόφηση των πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό σας. Αυτό σημαίνει παρεμπόδιση της ανάπτυξης του εγκεφάλου και «υποσιτισμό» του.
Δεν κοιμάστε αρκετά. Εάν στερείστε σταθερά τον ύπνο για καιρό, επηρεάζονται αρνητικά τα εγκεφαλικά σας κύτταρα και «πεθαίνουν». Εάν ο λιγοστός ύπνος σας γίνει συνήθεια, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της μνήμη σας.
Σκεπάζετε το κεφάλι σας όταν κοιμάστε. Είναι μια συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωποι. Οδηγεί όμως σε υπερσυγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και κατ’ επέκταση μείωση της οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Αυτό οδηγεί σε εγκεφαλικές βλάβες, όπως άνοια ακόμη και σε νεότερες ηλικίες
larissanet.gr/2016/12/02/synitheies-pou-katastrefoun-ton-egkefalo-sas