Πανέμορφο φυτό με μοναδικό άρωμα, η λουίζα μπαίνει στο εναλλακτικό μικροσκόπιο για να αποδείξει τις ποικίλες ευεργετικές της ιδιότητες.
Έχει πανέμορφα μικρά άνθη σε λευκό, μοβ ή πράσινο χρώμα και υπέροχο άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Ο λόγος για τη λουίζα (Aloysia citriodora), ένα βότανο με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες, το οποίο, αν και έχουμε ταυτίσει με την ελληνική γη, στην πραγματικότητα κατάγεται από την Αμερική, ενώ στην Ευρώπη το έφεραν οι Ισπανοί τον 17ο αιώνα. Η λουίζα είναι γνωστή κυρίως για τη συμβολή της στο αδυνάτισμα και τη βελτίωση της κυτταρίτιδας.
Πώς μας ωφελεί;
Θεωρείται βότανο εξαιρετικά αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα, επειδή έχει την ιδιότητα να λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα.
Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών.
Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες.
Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος.
Είναι γνωστό για τη διουρητική του δράση, γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις).
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έγχυμα λουίζας για τον καθαρισμό του προσώπου μας.
Με τη μορφή ελαίου συμβάλλει στην επούλωση των πληγών.
Έχει παρατηρηθεί ότι ανακουφίζει από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αυτιά.
Χρησιμοποιείται για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Στην αγορά
Μπορούμε να προμηθευτούμε από κάποιο φυτώριο ή ακόμα και σουπερμάρκετ ένα γλαστράκι με λουίζα, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε φρέσκα τα φύλλα της. Εναλλακτικά, θα βρούμε το συγκεκριμένο βότανο και αποξηραμένο σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών ειδών (για να φτιάξουμε ρόφημα λουίζας), αλλά και σε μορφή αιθέριου ελαίου και βάμματος.
Στην κουζίνα
Δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες που συνοδεύουν λευκά κρέατα ή ψάρια, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά (π.χ. κέικ, παγωτά) και ποτά.
Φτιάξτε μόνοι σας
Αντιστρές ρόφημα Βράζουμε 1 φλιτζάνι νερό και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα περίπου 5 φύλλα λουίζας. Αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄ και έπειτα το σουρώνουμε. Για πιο γλυκιά γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε και 1 κουταλιά μέλι. Για την καταπολέμηση της αϋπνίας, εμπλουτίζουμε το ρόφημα και με 1-2 κουταλάκια λεβάντα. Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα.
Επουλωτική χρήση
Ρίχνουμε λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της λουίζας σε ένα βαμβάκι και το τοποθετούμε πάνω σε πληγές ή μώλωπες που θέλουμε να υποχωρήσουν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές την ημέρα.
Κρέμα κατά της κυτταρίτιδας
Σε 100 ml κρέμα βάσης, προσθέτουμε 1 κουταλάκι βάμμα λουίζας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λουίζας. Το μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 6 μήνες (ο χρόνος ζωής εξαρτάται από την κρέμα βάσης που έχουμε επιλέξει). Εναλλακτικά, μπορούμε να ζητήσουμε από τον φαρμακοποιό να μας φτιάξει την κρέμα.
Αδυνατιστικό ρόφημα
Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένη λουίζα ή 3-4 φύλλα φρέσκια λουίζα και αφήνουμε το μείγμα για 4-5΄. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και πίνουμε. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τού ότι όσο μεγαλύτερη ποσότητα καταναλώνουμε, τόσο γρηγορότερα θα αδυνατίσουμε. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα για περίοδο περίπου ενός μήνα. Κατόπιν, καλό είναι να διακόψουμε για ένα χρονικό διάστημα (περίπου 2 εβδομάδων) και να συνεχίσουμε. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λουίζα σε μορφή βάμματος. Συστήνονται 30 σταγόνες (διαλυμένες σε ένα ποτήρι νερό), τρεις φορές την ημέρα.
Προσοχή!
Καλό είναι να αποφεύγουν τη λουίζα άνθρωποι με υπόταση, επειδή είναι διουρητική και ρίχνει την πίεση, καθώς και γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού.
www.vita.gr