Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ. ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ "Ε"




 Tρώμε  καθημερινά πολλά... συνθετικά χρώματα, συντηρητικά και αρώματα.
 Όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, σνακ, σακχαρώδη, γλυκίσματα, ποτά, αναψυκτικά περιέχουν μεγάλο αριθμό πρόσθετων ουσιών, γνωστότερες ως «Ε».

Τα πρόσθετα τροφίμων ή ουσίες Ε είναι οι «φυσικές» ή «συνθετικές» χημικές ουσίες, που προστίθενται στις έτοιμες τροφές, με σκοπό την αύξηση του χρόνου διατήρησης και τη βελτίωση της γεύσης, της οσμής, της υφής, του χρώματος και της εν γένει εμφάνισης και ο αριθμός των ουσιών αυτών ξεπερνά τις 2.900.


Η χρήση των υψηλότερης επικινδυνότητας «συνθετικών» προσθέτων επιτρέπεται μόνο σε ορισμένα τρόφιμα, ενώ η χρήση των «φυσικών» υπόκειται σε λιγότερους περιορισμούς. Ένα πρόσθετο μπορεί να επιτρέπεται μέχρι μια καθορισμένη ποσότητα σε ένα τρόφιμο, σε διαφορετική ποσότητα σε άλλο ή να απαγορεύεται πλήρως η προσθήκη του σε κάποιο τρίτο.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες και έρευνες για τις βραχυπρόθεσμες, αλλά κυρίως τις μακροπρόθεσμες, πιθανές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών. Τα «Ε» χρησιμοποιούνται νόμιμα από τους κατασκευαστές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Απλώς «υποθέτουμε» πως δεν βλάπτουν άμεσα, εφόσον δεν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες!

Πολλά πρόσθετα έχουν αποσυρθεί οριστικά. Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων απαγόρευσε τη χρωστική Ε128 (ερυθρό 2G), η οποία κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις. Σε πολλές χώρες επιτρέπονται ουσίες που σε άλλες είναι απαγορευμένες. Όμως μέχρι ένα πρόσθετο να κριθεί τελεσίδικα επιβλαβές και να αποσυρθεί, έχει ήδη καταναλωθεί για χρόνια. Πόσα ακόμα καταναλώνουμε χωρίς επαρκή γνώση για τις συνέπειες στην υγεία μας;

Επιστημονικές έρευνες ενοχοποιούν συγκεκριμένα πρόσθετα για διάφορες βλάβες της υγείας, σε παιδιά (υπερκινητικότητα, αλλεργίες, άσθμα, ερυθήματα) και σε ενηλίκους (αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγίες, ιλίγγους, ταχυσφυγμία, ναυτία, έλκη εντέρου). Τα τελευταία χρόνια, με την ευρεία κατανάλωση έτοιμων φαγητών, έχουν παρουσιαστεί εξαιρετικά πολλά καινούρια πρόσθετα και συντηρητικά. Κάποια από αυτά ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, νευρολογικές διαταραχές, καρδιακές παθήσεις και πολλές άλλες ασθένειες.

Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση συντηρητικών και προσθετικών τροφίμων κατά άτομο είναι 4-5 κιλά το χρόνο κατά μέσο όρο. Αν και οι αρνητικές επιδράσεις μεμονωμένων πρόσθετων θεωρούνται «γνωστές», κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ούτε τις συνέπειες της χρόνιας άθροισής τους στον οργανισμό ούτε με ποιον τρόπο αλληλεπιδρούν με άλλα πρόσθετα ή συστατικά.

Για τις βρεφικές και παιδικές τροφές ισχύουν άλλες αναλογίες και ποσοτικά όρια. 
Όμως τα παιδιά δεν τρώνε μόνο «παιδικές» τροφές αλλά καταναλώνουν καθημερινά πολλές συσκευασμένες τροφές και σνακ. Αυτό μπορεί να έχει άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον αναπτυσσόμενο παιδικό οργανισμό.

Πώς διαβάζουμε τις ετικέτες.

 Τα πρόσθετα που περιέχει ένα συσκευασμένο τρόφιμο αναγράφονται υποχρεωτικά στα «συστατικά». Πρώτα αναγράφεται η κατηγορία που ανήκει το πρόσθετο (π.χ. συντηρητικό) και ακολουθεί το πλήρες όνομά του (π.χ. βενζοϊκό νάτριο) ή ο κωδικός του (π.χ. Ε 211).
Οι εταιρίες αποφεύγουν πλέον να αναφέρουν τα πρόσθετα με τον κωδικό Ε αλλά χρησιμοποιούν τα πλήρη ονόματα, ώστε να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές. Συνήθως οι αρωματικές ουσίες δεν αναφέρονται ονομαστικά στην ετικέτα, αλλά με τον αόριστο όρο «αρώματα». Αναγραφές τύπου «χωρίς συντηρητικά» ή «χωρίς χρωστικές» δεν σημαίνουν ότι το τρόφιμο δεν περιέχει άλλου είδους πρόσθετα.

Τα πιο επικίνδυνα πρόσθετα είναι Χρωστικές ουσίες : 100-199.

 Πρόκειται για «μπογιές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για αισθητικούς λόγους, επειδή δίνουν χρώμα στο τρόφιμο.
Η προσθήκη χρωστικών, σε τροφές, για βρέφη και νήπια, δεν επιτρέπεται.
 Χρησιμοποιούνται κυρίως σε παγωτά, γαριδάκια-πατατάκια, αναψυκτικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, τυποποιημένα γλυκά, γρανίτες, ζαχαρωτά, ζελέδες, καραμέλες, έτοιμες τούρτες και κέικ, γλειφιτζούρια, τσίκλες, μαργαρίνες, ταραμά, μουστάρδα, διάφορα ποτά (αποστάγματα, λικέρ, κόκα-κόλα), κοκτέιλ φρούτων, λουκάνικα και ψημένα προϊόντα.

Οι πιο επικίνδυνες χρωστικές :

Ε102 (ταρτραζίνη), Ε104 (κίτρινο κινολίνης), Ε110 (κίτρινο sunset FCF, κιτρινοπορτοκαλί S), Ε120 (κοχελίνη, καρμινικό οξύ, καρμίνες), Ε122 (αζωρουμπίνη, καρμοϊσίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό κοχελίνης Α), Ε127 (ερυθροσίνη), Ε131 (μπλε πατεντέ V), Ε132 (ινδικοτίνη ή ινδικοκαρμίνη), Ε133 (λαμπρό κυανό FCF), Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελόχρωμα), Ε154 (καστανό FK), Ε155 (καστανό ΗΤ), Ε160 (ανάτο ή μπιξίνη/νορμπιξίνη), Ε160Α, Ε160Β, E160C (εκχύλισμα πάπρικας).
Ενδεχόμενες παρενέργειες : καρκινογένεση, αλλεργίες, ερύθημα, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή.

Συντηρητικές ουσίες: 200-299.

 Χρησιμοποιούνται προκειμένου να αποφευχθεί η αλλοίωση των τροφίμων από μικροοργανισμούς και να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησης τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μαρμελάδες, κονσέρβες, αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες, ζαμπόν, λουκάνικα, κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια, είδη ζαχαροπλαστικής, κρουασάν, έτοιμα κέικ, μπισκότα, μαργαρίνες, ψωμί για τοστ, σνακς, σαλάτες, ζελέδες, σάλτσες κ.ά.

Οι πιο επικίνδυνες :

Ε202 σορβικό κάλιο, Ε210 (βενζοϊκό οξύ), Ε211 (βενζοϊκό νάτριο), Ε212 (βενζοϊκό κάλιο), Ε214 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό αιθύλιο), Ε215 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού αιθυλίου με νάτριο), Ε218 (Ρ-υδροξυβενζοϊκό μεθύλιο), Ε219 (άλας Ρ-υδροξυβενζοϊκού μεθυλίου με νάτριο), Ε220 (διοξείδιο του θείου), Ε249 (νιτρώδες κάλιο), Ε250 (νιτρώδες νάτριο), Ε251 (νιτρικό νάτριο), Ε252 (νιτρικό κάλιο), Ε262 (οξικό νάτριο), Ε270 γαλακτικό οξύ, Ε282 προπιονικό ασβέστιο, Ε296 (μηλικό οξύ).
Ενδεχόμενες παρενέργειες : Τοξικολογική επικινδυνότητα, καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, νευρικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, μαθησιακές δυσκολίες, κρίσεις άσθματος, εντερικές διαταραχές, αναιμία.

Αντιοξειδωτικές ουσίες: 300-399.

Αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τις αλλοιώσεις στην οσμή και τη γεύση που προκαλούνται από την οξείδωση των τροφίμων και επιμηκύνουν το χρόνο διατήρησής τους. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: μπισκότα, καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια, ζελεδάκια, αφυδατωμένα προϊόντα (πατάτες, σκόνη για πουρέ κ.ά.), έτοιμα μίγματα για παρασκευή γλυκισμάτων, φυτικά λίπη και έλαια τηγανίσματος.
Τα πιο επικίνδυνα : Ε300 (ασκορβικό οξύ), Ε310 (γαλλικός προπυλεστέρας), Ε311 (γαλλικός οκτυλεστέρας), Ε312 (γαλλικός δωδεκυλεστέρας), Ε316 (ερυθορβικό νάτριο ή ισοσκορβικό νάτριο), Ε320 (βουτυλική υδροξυανισόλη ή ΒΗΑ), Ε321 (βουτυλική υδροξυτολουόλη ή ΒΗΤ), Ε330 (κιτρικό οξύ), Ε375 (νιασίνη VitB3)
Ενδεχόμενες παρενέργειες : καρκινογένεση, ηπατική βλάβη, διαβήτη, αλλεργίες, ναυτία, πέτρες στα νεφρά, γαστρικές ενοχλήσεις, άσθμα, αρνητικές επιδράσεις στα οιστρογόνα των κοριτσιών.

Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: 400-499.

Συντελούν στη δημιουργία ενός ομοιογενούς μίγματος σε ένα τρόφιμο στο οποίο υπάρχουν δύο ή περισσότερα υλικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: παγωτά, σοκολάτες, αναψυκτικά, κρουασάν, έτοιμες τούρτες και κέικ.
Τα πιο επικίνδυνα : Ε407 (καραγενάνη), Ε414 (αραβικό κόμμι), Ε420 (σορβιτόλη και σιρόπι σορβιτόλης), Ε422 (γλυκερόλη), Ε430 (στεατικό πολυοξυαιθυλένιο), Ε440 (πηκτίνη), Ε466 (καρβοξυμεθυλικό κυτταρινικό νάτριο) Ε471 μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, Ε472Β γαλακτικοί εστέρες.
Ενδεχόμενες παρενέργειες : Έλκη, βλάβες εμβρύου, καρκινογένεση, αλλεργίες, άσθμα, κεφαλαλγία, διαβήτη.

Ρυθμιστές οξύτητας: 501-540.

Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: αναψυκτικά, σοκολάτες, ζαχαρωμένα φρούτα και σε κατεψυγμένα και αφυδατωμένα προϊόντα αυγών.
Τα πιο επικίνδυνα : Ε503 (όξινο ανθρακικό αμμώνιο) Ε541 (όξινο φωσφορικό νάτριο) Ενδεχόμενες παρενέργειες:. Επικίνδυνα για βρέφη, ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα στους νεφρούς ή στην καρδιά. Οστεοπόρωση, Αλτσχάιμερ. Ερεθιστικό για τους βλεννογόνους, πιθανή απώλεια ασβεστίου και μαγνησίου

Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης : 620-640

Είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πρόσθετα σε τρόφιμα που προσφέρονται σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε : γαριδάκια-πατατάκια, αλλαντικά, αρτύματα, κονσέρβες, κύβους γεύσης, σακχαρώδη προϊόντα, σάλτσες και σούπες στιγμιαίας παρασκευής, κατεψυγμένα γεύματα με κρέας, φαγητά εστιατορίων κ.α.
Τα πιο επικίνδυνα:
Ε612 (γλουταμινικό μονονάτριο ή MSG), Ε620 (γλουταμινικό οξύ), Ε621 (γλουταμινικό νάτριο), Ε622 (όξινο γλουταμινικό κάλιο), Ε623 (όξινο γλουταμινικό ασβέστιο), Ε627 (γουανιλικό νάτριο), Ε631 (ινοσινικό δινάτριο), Ε632 (ινοσινικό νάτριο), Ε635 (ινοσινικό κάλιο), Ε635 (άλατα με νάτριο των 5-ριβοζονουκλεοτιδίων).
Ενδεχόμενες παρενέργειες : Βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, μείωση πνευματικής απόδοσης, υπερκινητικότητα, αλλεργίες, ναυτίες, πονοκέφαλοι, υπογλυκαιμίες, παχυσαρκία. Υψηλός κίνδυνος για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθματικούς, υπογλυκαιμικούς και καρδιοπαθείς.

Γλυκαντικές ουσίες: 950-970.

 Χρησιμοποιούνται, αντί της ζάχαρης ή της γλυκόζης. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε: σε διαιτητικά τρόφιμα, αναψυκτικά-γλυκά- μαρμελάδες-καραμέλες-τσίκλες τύπου Light, σε τρόφιμα για διαβητικούς και τρόφιμα με λίγες θερμίδες, ψημένα προϊόντα, τσίχλες και επιδόρπια ζελατίνης κ.ά.
Οι πιο επικίνδυνες :
Ε950 (ακετοσουλφαμικό κάλιο), Ε951 (ασπαρτάμη), Ε952 (κυκλαμικό οξύ), Ε962 (άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης), Ε966 (λακτιτόλη).
Ενδεχόμενες παρενέργειες : ημικρανίες, αλλαγές στη διάθεση, ναυτία, διάρροιες, γαστρεντερικές διαταραχές. Η ασπαρτάμη έχει συσχετιστεί με καρκινογένεση σε ανθρώπους και πειραματόζωα και με βλάβες του νευρικού συστήματος.

Για να μειώσουμε την κατανάλωση πρόσθετων ουσιών χρησιμοποιούμε ωφέλιμα φυσικά βελτιωτικά και συντηρητικά όπως είναι το μέλι, το λάδι, το λεμόνι, το σκόρδο και τα διάφορα βότανα, ρίγανη, μέντα, λεβάντα, δαφνόφυλλα κ.λπ. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ανεξέλεγκτα παγωτά, σνακ, μπισκότα, κρουασάν κ.ά. τα οποία εκτός από συντηρητικά και πρόσθετα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλάτι ή ζάχαρη και προκαλούν παχυσαρκία και μελλοντικές παθήσεις.

 Πρέπει να γνωρίζουμε πως όσο περισσότερο από την αρχική του μορφή απομακρύνεται ένα τρόφιμο, τόσο αυξάνεται η επικινδυνότητά του. Επιστρέφουμε στην κουζίνα μαγειρεύοντας για μας και τα παιδιά μας, μειώνοντας τα επιβαρυμένα έτοιμα γεύματα. Ακολουθούμε παραδοσιακά πρότυπα διατροφής προτιμώντας φρέσκα, φυσικά προϊόντα εποχής (φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο, φρέσκο γάλα) και αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα.


ΠΡΟΣΘΕΤΑ Ἐ’.  VILLAJUIF FRANCE MAX PLANK            ΕΠΟΙΖΩ

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ :
Ε102                    ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΑΛΛΕΡΓIΕΣ
Ε104                    ΥΠΟΠΤΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ
Ε110                    ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε120                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε122                    ΥΠΟΠΤΟ             ΑΚΙΝΔΥΝΟ                  ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε124                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε127                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ              ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε131                    ΚΑΡΚΙΝΙΓΟΝΟ    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ          ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε141                    ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟΠΤΟ                    ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ
Ε142                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ  ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ          ΥΠΟΠΤΟ
Ε150                    ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟΠΤΟ                     ΓΑΣΤΡ.ΔΙΑΤΑΡ.
Ε151                    ΥΠΟΠΤΟ             ΑΚΙΝΔΥΝΟ                  ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε153                    ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟΠΤΟ                     ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε171                    ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟΠΤΟ                     ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε173                    ΥΠΟΠΤΟ             ΥΠΟΠΤΟ                     ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.
Ε180                    ΥΠΟΠΤΟ             ΑΚΙΝΔΥΝΟ                  ΠΙΘ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ :
Ε200                    ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚΟΥ    ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ε210                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
E211                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε212                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε213                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε214                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε215                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε216                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε217                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε218                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε219                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε220                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ        ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε221                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε222                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣΔΙΑΤ           ΓΑΣΤΡΕΝΤ. ΔΙΑΤ
Ε223                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε224                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε226                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Ε227                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε228                    ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙ      ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤ          ΓΑΣΤΡΕΝΤ.ΔΙΑΤ
Ε230                    ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ     ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ      ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε231                    ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ     ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ      ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε232                    ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ     ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ      ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ε233                    ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘ     ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ      ΥΠΟΠΤΟ
Ε239                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ              ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝ.
Ε240
Ε241
Ε249                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ     ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ             ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε250                    ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ      ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ           ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε251                    ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ      ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ           ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ
Ε252                    ΔΙΑΤΑΡ.ΠΙΕΣΗ      ΑΓΓΕΙΟΠΑΘΕΙΕΣ           ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ :
Ε310                    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ      ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ                 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε311                    ΕΚΖΕΜΑΤΑ         ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚ.ΣΥΣ         ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Ε312                    ΕΚΖΕΜΑΤΑ         ΔΙΑΤ.ΝΕΥΡΙΚ.ΣΥΣ         ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
E320                    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ   ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ             ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Ε321                    ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ   ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ             ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
E330                    ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ   ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓ.       ΥΠΟΠΤΟ
Ε338                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.           ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E339                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.           ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E340                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.           ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
E341                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ.   ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.           ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.

ΓΑΛΑΚΤΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ :
Ε407                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.      ΠΙΘΑΝ.ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝ
Ε450                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.          ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.
Ε461                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.          ΥΠΟΠΤΟ
Ε462                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.          ΥΠΟΠΤΟ
Ε463                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.          ΑΚΙΝΔΙΝΟ
Ε465                    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑ    ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤ.          ΑΚΙΝΔΙΝΟ
Ε477                    ΥΠΟΠΤΟ            ΥΠΟΠΤΟ                     ΑΚΙΝΔΙΝΟ


Και άλλη μια λίστα από το φόρουμ του scooby.gr
Η παρακάτω είναι μια λίστα χρωστικών ουσιών και προσθέτων για τρόφιμα που εκδόθηκε από το νοσοκομειακό κέντρο του CHAUMONT, FRANCE, βασισμένη σε πληροφορίες του ερευνητικού κέντρου VILLAJUIR, FRANCE, για να επιστηθεί η προσοχή των καταναλωτών στα αποτελέσματα των προσθέτων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων.

Ε100 Ακίνδυνο
Ε101 Ακίνδυνο
Ε102 Επικίνδυνο
Ε103 Απαγορευμένο
Ε104 Ύποπτο
Ε105 Απαγορευμένο
Ε110 Επικίνδυνο
Ε111 Απαγορευμένο
Ε120 Επικίνδυνο
Ε121 Απαγορευμένο
Ε122 Ύποπτο
Ε123 Πολύ Επικίνδυνο
Ε124 Επικίνδυνο
Ε125 Απαγορευμένο
Ε126 Απαγορευμένο
Ε127 Επικίνδυνο
Ε130 Απαγορευμένο
Ε131 Καρκινογόνο προϊόν
Ε132 Ακίνδυνο
Ε140 Ακίνδυνο
Ε141 Ύποπτο
Ε142 Καρκινογόνο προϊόν
Ε150 Ύποπτο
Ε151 Ύποπτο
Ε152 Απαγορευμένο
Ε153 Ύποπτο
Ε160 Ακίνδυνο
Ε161 Ακίνδυνο
Ε163 Ακίνδυνο
Ε170 Ακίνδυνο
Ε171 Ύποπτο
Ε173 Ύποπτο
Ε174 Ακίνδυνο
Ε175 Ακίνδυνο
Ε180 Ύποπτο
Ε181 Απαγορευμένο
Ε200 Ακίνδυνο
Ε201 Ακίνδυνο
Ε202 Ακίνδυνο
Ε203 Ακίνδυνο
Ε210 Καρκινογόνο προϊόν
Ε211 Καρκινογόνο προϊόν
Ε212 Καρκινογόνο προϊόν
Ε213 Καρκινογόνο προϊόν
Ε214 Καρκινογόνο προϊόν
Ε215 Καρκινογόνο προϊόν
Ε217 Καρκινογόνο προϊόν
Ε220 Καταστροφή Β12
Ε221 Εντερικές Διαταραχές
Ε222 Εντερικές Διαταραχές
Ε223 Εντερικές Διαταραχές
Ε224 Εντερικές Διαταραχές
Ε226 Εντερικές Διαταραχές
Ε230 Δερματικές Διαταραχές
Ε231 Δερματικές Διαταραχές
Ε232 Δερματικές Διαταραχές
Ε233 Δερματικές Διαταραχές
Ε236 Ακίνδυνο
Ε237 Ακίνδυνο
Ε238 Ακίνδυνο
Ε239 Καρκινογόνο προϊόν
Ε240 Ύποπτο
Ε241 Ύποπτο
Ε250 Διαταραχές Πίεσης
Ε251 Διαταραχές Πίεσης
Ε252 Διαταραχές Πίεσης
Ε260 Ακίνδυνο
Ε261 Ακίνδυνο
Ε262 Ακίνδυνο
Ε263 Ακίνδυνο
Ε270 Ακίνδυνο
Ε280 Ακίνδυνο
Ε281 Ακίνδυνο
Ε282 Ακίνδυνο
Ε300 Ακίνδυνο
Ε301 Ακίνδυνο
Ε302 Ακίνδυνο
Ε303 Ακίνδυνο
Ε304 Ακίνδυνο
Ε305 Ακίνδυνο
Ε306 Ακίνδυνο
Ε307 Ακίνδυνο
Ε308 Ακίνδυνο
Ε309 Ακίνδυνο
Ε311 Έκζεμα
Ε312 Έκζεμα
Ε320 Χοληστερίνη
Ε321 Χοληστερίνη
Ε322 Ακίνδυνο
Ε325 Ακίνδυνο
Ε326 Ακίνδυνο
Ε327 Ακίνδυνο
Ε330 Καρκινογόνο προϊόν
Ε331 Ακίνδυνο
Ε332 Ακίνδυνο
Ε333 Ακίνδυνο
Ε334 Ακίνδυνο
Ε335 Ακίνδυνο
Ε336 Ακίνδυνο
Ε337 Ακίνδυνο
Ε338 Πεπτική Διαταραχή
Ε339 Πεπτική Διαταραχή
Ε340 Πεπτική Διαταραχή
Ε341 Πεπτική Διαταραχή
Ε400 Ακίνδυνο
Ε401 Ακίνδυνο
Ε402 Ακίνδυνο
Ε403 Ακίνδυνο
Ε406 Ακίνδυνο
Ε407 Πεπτική Διαταραχή
Ε408 Ακίνδυνο
Ε410 Ακίνδυνο
Ε411 Ακίνδυνο
Ε413 Ακίνδυνο
Ε414 Ακίνδυνο
Ε420 Ακίνδυνο
Ε421 Ακίνδυνο
Ε422 Ακίνδυνο
Ε450 Πεπτική Διαταραχή
Ε461 Πεπτική Διαταραχή
Ε462 Πεπτική Διαταραχή
Ε463 Πεπτική Διαταραχή
Ε465 Πεπτική Διαταραχή
Ε466 Πεπτική Διαταραχή
Ε471 Ακίνδυνο
Ε472 Ακίνδυνο
Ε473 Ακίνδυνο
Ε474 Ακίνδυνο
Ε475 Ακίνδυνο
Ε477 Ύποπτο
Ε480 Ακίνδυνο
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σημειώσεις :
Απαγορευμένο : Από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας 1/1/1977
Καρκινογόνο: Ουσία που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη καρκινωμάτων
Ακίνδυνο: Ακίνδυνες ουσίες
Ύποπτο: Εξετάζονται παρενέργειες
Β12: Βιταμίνη που αφορά την ισορροπία του νευρικού συστήματος
Β123: Πολύ επικίνδυνο απαγορευμένο σε Η.Π.Α. και Ε.Σ.Σ.Δ.

Οι ουσίες αυτές επιτρέπονται προς το παρόν στη Γαλλία και στην Αγγλία υπό την προϋπόθεση να αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.
Περιορίστε τη χρήση τους διαλέγοντας τα προϊόντα που αγοράζετε.
Σκεφτείτε την υγεία των παιδιών.
Χρησιμοποιείστε τη λίστα. Τυπώστε αυτή τη σελίδα και μοιράστε τη.

Πηγή : http://olympia.gr/food_additives/