Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Η ΦΡΕΝΊΤΙΔΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΏΝ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΏΝ

Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό, πιθανό κείμενο που λέει "MICROBIOPHOBIA THE FEAR OF MICROBES. WEIRD PHOSIA .COM"

Μήπως περιέχουν άγνωστα και πιθανώς επικίνδυνα χημικά;

Μήπως μπορούν να δημιουργήσουν ανθεκτικά βακτήρια;

Υπάρχει απόδειξη πως τα χημικά αντισηπτικά δεν έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για τις εγκύους;

Υπάρχει απόδειξη πως τα χημικά αντισηπτικά δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της αντιμικροβιακής αντοχής (αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά);

Υπάρχει απόδειξη πως τα χημικά αντισηπτικά δεν έχουν ορμονολογικές παρενέργειες;

Μήπως η απρόσκοπτη χρήση χημικών αντισηπτικών είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία να είναι ανθεκτικά στις ουσίες που αρχικά ήταν ευάλωτα;

Με άλλα λόγια, τα βακτήρια εξελίσσονται και αυτά όπως κάθε τι άλλο, όσο πιο συχνά εκθέτουμε ορισμένα βακτήρια σε συγκεκριμένη ουσία τόσο πιο πιθανό είναι η δράση της ουσίας έναντι στο βακτήρια να εξασθενεί ολοένα περισσότερο.

Το Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) εκτιμά πως τέτοια σούπερ-βακτήρια ήταν υπαίτια για 23.000 θανάτους μέσα στο 2013. Το Κέντρο επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει όλους τους περιττούς κινδύνους και εδώ περιλαμβάνονται και τα βακτήρια που αναπτύσσουν αντοχές.

Σε μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισούρι, ερευνητές χρησιμοποίησαν θερμικό χαρτί ταμειακής μηχανής για να αποτυπώσουν τον κίνδυνο. Το θερμικό χαρτί περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα σε BPA (BPA stands for Bisphenol-A, an estrogen-imitating chemical used to produce reusable plastic products).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως τα υποκείμενα, που είχαν χρησιμοποιήσει χημικά αντισηπτικά πριν έρθουν σε επαφή με το θερμικό χαρτί, απορρόφησαν 100 φορές παραπάνω την ουσία BPA.

Χμμμμμμμμ

Natural antiseptics: Maybe safe for your skin and the environment

Nikolaos Vrousgos