Να σε δαγκώσει σκύλος .... η άνθρωπος ?
Τα ανθρώπινα δαγκώματα θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα δαγκώματα των θηλαστικών, είναι επικίνδυνα λόγω του σημαντικού κινδύνου από τα βακτήρια που βρίσκονται στο ανθρώπινο στόμα.
Η εξέλιξη του μικροβίων της στοματικής κοιλότητας ήταν τόσο συστηματική και συνεχής, όσο και η αντίστοιχη εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Όπως έδειξαν μελέτες ασβεστοποιημένων οδοντικών πλακών από απολιθώματα παλαιολιθικής και νεολιθικής εποχής μέχρι σήμερα, η διαφοροποίηση ήταν σημαντική.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή της ζάχαρης στη διατροφή με την εξέλιξη της γεωργίας προκάλεσε την μεταβολή και προσαρμογή πολλών ειδών, όπως ο Streptococcus mutans απέναντι στα όξινα προϊόντα του μεταβολισμού των υδατανθράκων και οδήγησε στην επικράτησή τους στην στοματική κοιλότητα, μαζί με άλλα είδη ανεκτικά σε όξινο περιβάλλον.
Επιπλέον, μετά την βιομηχανική επανάσταση και ιδιαίτερα από τον εικοστό αιώνα, οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί συχνότερα σε παράγοντες όπως τα βαρέα μέταλλα, τα απολυμαντικά και τα αντιβιοτικά που έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν μικροοργανισμούς, ενώ παράλληλα μπορεί να επιλέξουν εκείνους που φέρουν στοιχεία αντοχής. Η σύγχρονη τέλος υπερβολική κατανάλωση όξινων ποτών και ζάχαρης, μαζί με το κάπνισμα, έχουν παραπάνω επιπτώσεις στο στοματικό οικοσύστημα.
Ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα μπορεί να είναι επιζήμιο για τη γενική υγεία.
Το μικροβίωμα της στοματικής κοιλότητας συμβάλλει στην στοματική υγιεινή αλλά και στην συνολική υγεία του ανθρώπινου σώματος και η απώλειά του μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του ατόμου.
Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα βακτηριακά είδη που διαθέτουν το ένζυμο αναγωγάση των νιτρικών και καταλύουν την μετατροπή των νιτρικών των τροφών σε νιτρώδη. Στην συνέχεια, μετά την κατάποση, τα νιτρώδη μετατρέπονται περαιτέρω σε νιτρικό οξύ, ένα ισχυρό αγγειοδιασταλτικό με επιπλέον αντιμικροβιακή δράση, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας και ισορροπίας.
Τα νιτρώδη επιπλέον συμβάλουν στην παραγωγή γαστρικής βλέννας στο στομαχικό βλεννογόνο. Μια μέτρια κατανάλωση νιτρικών έχει βρεθεί ότι οδηγεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην αναστολή της λειτουργίας των αιμοπεταλίων και στη μειωμένη ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση στοματικών πλύσεων χλωρεξιδίνης, καταστρέφοντας αδιάκριτα τους βακτηριακούς πληθυσμούς του στόματος, μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση νιτρωδών και να οδηγήσει σε μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
.Με ποιο τρόπο μετακινούνται τα μικρόβια, από το στόμα στο έντερο και στο πώς εντοπίζονται και πληθαίνουν σε όγκους του παχέος εντέρου?
Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές του Χάρβαρντ και επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Hadassah στο Ισραήλ, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα εν λόγω βακτήρια ταξιδεύουν μέσω του αίματος και χρησιμοποιούν μια ειδική πρωτεΐνη για να κολλήσουν σε αναπτυσσόμενους πολύποδες και όγκους του παχέος εντέρου, μέσω των οποίων πολλαπλασιάζονται και στη συνέχεια επιταχύνουν τη νόσο.
Καθημερινή πλύση με λάδι για την εξισορρόπηση του μικροβιωματος και την αφαίρεση τοξινών
Παίρνουμε μια κουταλιά λάδι στο στόμα και χωρίς να το καταπιούμε το πιπιλίζουμε γύρω στο στόμα μας, σαν να είχαμε καραμέλα για 5 λεπτά.
Με ηρεμία χωρίς ένταση και νεύρα ,αμέσως μόλις ξυπνήσουμε με άδειο στομάχι, χωρίς όμως να καταπίνουμε ούτε ελάχιστη ποσότητα λαδιού απ` αυτή που πήραμε.
Στο τέλος της διαδικασίας φτύνουμε το ρευστό λάδι που έχει γίνει άσπρο σαν γάλα κατευθείαν στην αποχέτευση γιατί περιέχει πολλά μικρόβια .
Ξεπλύνετε το στόμα πολύ καλά και ξύστε την γλώσσα με ένα ξέστρο η με ένα κουταλάκι, για τυχόν υπολείμματα λαδιού που είναι εστία μόλυνσης.
Πολλά τα αποτελέσματα μέσω αυτής της απλής αφαρμακης διαδικασίας .
Όπως η τόνωση του οργανισμού ,η τόνωση των στεφανιαίων αρτηριών ,η λεύκανση των δοντιών , η καταπολέμηση της περιοδοντιτιδας ,της ουλίτιδας..κλπ.