Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ - ΑΣΠΙΔΑ ΚΑΤΑ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό είναι ικανό να αναχαιτίσει οποιαδήποτε μικροβιακή ή ιογενή απειλή
και ένα δυνατό ανοσοποιητικό σημαίνει ότι όλες οι αποτοξινωτικές οδοί του ανθρώπινου σώματος δουλεύουν ιδανικά (πεπτικό,νεφρά,ήπαρ,δέρμα, λεμφικό) ώστε να αποβάλλουν τον φόρτο των τοξινών και ότι υπάρχει επάρκεια αντιοξειδωτικών στοιχείων σε αυτό.

Ο ίδιος ο Παστέρ ,ο «Πατέρας της Μικροβιολογίας» είχε παραδεχτεί ότι υψίστης σημασίας για την υγεία έχει το υπέδαφος-περιβάλλον ενός πάσχοντα παρά οι μικροργανισμοί οι ίδιοι.
Και λέγοντας περιβάλλον εννοούμε τη διατροφή,τις συνθήκες υγιενής,την έκθεση στον ήλιο,την άσκηση,το σωστό ύπνο,τις σχέσεις (στ)οργής .
Σε αυτό συνηγορεί και η ταχέως εξελισσόμενη επιστήμη της επιγενετικής που έχει αποδείξει ότι το περιβάλλον είναι υπεύθυνο για την έκφραση των γονιδίων και την εκδήλωση μιας νόσου ή λοίμωξης και όχι το αντίστροφο.
Με άλλα λόγια αν προσέχουμε τους παραπάνω κανόνες και χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα,καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αναπτύσσονται σε ένα καθαρό περιβάλλον.
Βέβαια ο σύγχρονος άνθρωπος στο ελάχιστο τρέφεται σωστά,ξεκουράζεται,εκτίθεται τακτικά στον ήλιο ,νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του, με αποτέλεσμα να καταπονείται διαρκώς.

Η σημασία ενός υγιούς εντέρου και λεμφικού

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανοσοποιητικού ,πάνω από 70%, εδράζει στο έντερο ως λεμφικά οζίδια και ιστός όπου και φιλοξενούνται τα βασικά «όπλα» του αμυντικού συστήματος λευκά αιμοσφαίρια,λεμφοκύτταρα,μακροφάγα, τα οποία ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμα να αναχαιτίσουν οποιοδήποτε εχθρικό βακτήριο ή ιό. Εάν όμως το λεμφικό υπολειτουργεί και αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω κακής διατροφής (ζωική πρωτεΐνη,γαλακτοκομικά,σιτηρά),
χρήσης αντιβιοτικών και έλλειψης φρούτων και λαχανικών τότε και το ανοσοποιητικό φθίνει.

Επίσης στο έντερο συμβιώνουν περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια των οποίων ο ρόλος είναι η πέψη της τροφής,η παραγωγή βιταμινών και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω του ελέγχου των μη- φιλικών βακτηρίων. Οποιαδήποτε δυσαρμονία στον πληθυσμό της εντερικής χλωρίδας έχει ως αποτέλεσμα την φλεγμονή και την κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τα βακτήρια και ιοί δεν είναι εχθροί

Ένας οργανισμός ο οποίος λόγω κακής διατροφής και συνηθειών έχει τοξινωθεί ,θα χρειαστεί ένα «ερέθισμα» ώστε να μπορέσει να αποβάλλει το φορτίο των τοξινών του και το ερέθισμα αυτό είναι για παράδειγμα μια ίωση.
Σκεφτείτε λίγο τι συμβαίνει όταν «κρυολογούμε»,έχουμε καταρροή,βήχα,πυρετό,ίσως διάρροια και γενικά αποβολή βλέννας που ισοδυναμεί με αποβολή τοξινών που κατακλύζουν το σώμα μας.

Στην ουσία μια ίωση ξεσκεπάζει τις αδυναμίες του σώματός μας καθώς μας δείχνει πόσο τοξινωμένοι είμαστε.
Ένας οργανισμός που διάγει μια υγιή ζωή θα ξεπεράσει μια ίωση με ελάχιστα ως καθόλου συμπτώματα, ενώ κάποιος άλλος υπερβολικά τοξινωμένος θα έχει και το πιθανότερο πιο έντονα συμπτώματα που πιθανόν να αποβούν και μοιραία.
Και για αυτόν τον λόγο πολλοί συνάνθρωποί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Επίσης η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών πέραν του ότι καταστρέφει το μικροβίωμα (φιλική εντερική χλωρίδα) ισχυροποιεί και τα παθογόνα βακτήρια με αποτέλεσμα να καταστέλλεται το ανοσοποιητικό περαιτέρω.
Το ίδιο συμβαίνει και με την χρήση αντιφλεγμονωδών ουσιών και αντιπυρετικών π.χ καταστέλλοντας συνέχεια τον πυρετό ,που αποτελεί μια φυσιολογική αμυντική διαδικασία, επηρεάζουμε και το ανοσοποιητικό αρνητικά.
Το βλέπουμε π.χ σε παιδιά που έχουν πάρει πλήθος αντιβιοτικών και αντιπυρετικών μεγαλώνουν έχοντας ένα «σμπαραλιασμένο» ανοσοποιητικό και είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις ακόμα και σε αυτοάνοσα.

Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας

• Τρώτε περισσότερα εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Τα φρούτα ειδικά καθαρίζουν το λεμφικό, έχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών και ειδικά βιταμίνη C την οποία χρειαζόμαστε καθημερινά
• Αποφύγετε τα προϊόντα ζάχαρης και τα λευκά άλευρα.
Έχει αποδειχτεί ότι η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δεσμεύουν τη βιταμίνη C
• Αποφύγετε αλκοόλ και κάπνισμα
• Αποφύγετε τον καφέ καθώς επίσης ανταγωνίζεται πολλά ωφέλιμα ιχνοστοιχεία και αυξάνει τις φλεγμονές
• Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά και γενικά περιορίστε την χρήση των ζωικών
• Τηρήστε σωστά ωράρια ύπνου και ξεκούρασης.Ιδανικά να κοιμάστε πριν τις 10 το βράδυ καθώς τότε αναπλάθει ο οργανισμός τις βλάβες του DNA
• Περπάτημα καθημερινά στον ήλιο για να ενεργοποιήσετε το λεμφικό σύστημα και να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D
• Αποτοξινώστε τακτικά ήπαρ,νεφρά,λεμφικό,πεπτικό
• Αποφύγετε καταστάσεις στρες και παρακολούθηση τηλεόρασης καθώς αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και καταστέλλεται το ανοσοποιητικό
• Οικοδομήστε σχέσεις αγάπης και στοργής καθώς έχει αποδειχτεί ότι η παραγωγή ενδορφινών μπλοκάρει τους υποδοχείς των ιών στα κύτταρα και αυξάνει το ανοσοποιητικό
• Εφαρμόστε τακτικά διαλειμματική νηστεία,δλδ αφαγία από τις 7 το απόγευμα ως τις 11 το πρωί
• Βότανα:σαμπούκο,θυμάρι,εχινάκεια,αστράγαλος,ρίγανη,πρόπολη,φύλλα ελιάς,λαδανιά,κυνόροδο,σκόρδο,τζίντζερ
• Συμπληρώματα:Βιταμίνη C (τουλάχιστον 1000mg/μέρα), ΒιταμίνηD, ψευδάργυρος,προβιοτικά,κολλοειδής άργυρος,γλουταθειόνη

Λίγα λόγια για τον νέο Κορωναϊό COVID-19

O κορωναϊός COVID-19 είναι ζωονόσος,δηλαδή έχει μεταδοθεί από τα ζώα (νυχτερίδες) στον άνθρωπο και έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταδίδεται πολύ εύκολα μέσω κυρίως σταγονιδίων (βήχας,φτέρνισμα,άμεση επαφή) και πλήττει άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Επειδή όμως τα συμπτώματα πολλές φορές δεν εκδηλώνονται άμεσα είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και για τον λόγο αυτό πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί φορείς τον μεταδίδουν σε άλλους .Συνήθως όμως τα συμπτώματα π.χ πυρετός,βήχας,δυσκολία στην αναπνοή, εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά την προσβολή.

Μέτρα προστασίας

• Σωστές συνθήκες υγιεινής (πλύσιμο χεριών,αερισμός,αποφυγή συνωστισμού)
• Καλή ενυδάτωση
• Τόνωση ανοσοποιητικού (βιταμίνηC,πρόπολη,θυμάρι,εχινάκεια,σαμπούκο, φρούτα κτλ) βλ. παραπάνω
• Ο κοροναϊός είναι θερμοευαίσθητος το οποίο σημαίνει ότι θερμοκρασίες άνω των 26-27 βαθμών Κελσίου τον απευαισθητοποιούν και η απ’ευθείας έκθεση στον ήλιο τον καταστρέφει.Αυξήστε την εσωτερική σας θερμοκρασία με ζεστό τσάι βοτάνων με τζίντζερ και χρήση καγιέν στα φαγητά σας

Εν κατακλείδι έχοντας οικοδομήσει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό θωρακίζουμε τον οργανισμό μας έναντι οποιουδήποτε παθογόνου,αλλά για να επιτευχθεί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις κακές συνήθειές μας και να τις αντικαταστήσουμε με καλές και υγιείς.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ενίσχυση του οργανισμού γίνεται σταδιακά ενώ οι γρήγορες λύσεις έχουν συνήθως και τις συνέπειές τους.


Zwi Stathopoulou