Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΟΙ " ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ" ΤΗΣ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣΤο μεγαλύτερο και πιο διαδεδομένο ΨΕΜΑ στη ιατρική σήμερα είναι ότι, οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερίνης είναι κάτω από 200 mg/dL. Οι φυσιολογικές τιμές που ίσχυαν, πριν αρχίσει η έντονη εμπορευματοποίηση του θέματος, έφθαναν στα 320 και αυτές θα έπρεπε να ισχύουν και σήμερα.
Ας δούμε ένα παράδειγμα:
Γυναίκα 42 ετών, μητέρα 2 παιδιών:
Χοληστερίνη: 313, LDL: 190, Τριγλυκερίδια: 100
Δεν καπνίζει, δεν έχει υπέρταση, ούτε σακχαρώδη διαβήτη, κανονικό βάρος, μέτρια σωματική δραστηριότητα.
Στους πίνακες των guidelines έχει score, δηλαδή πιθανότητες θανάτου από την καρδιά ή τα αγγεία της τα επόμενα 10 χρόνια, ΜΗΔΕΝ!
Το ίδιο, ΜΗΔΕΝ, είναι αν ήταν 50 ή 60 ετών!
Ο γιατρός της όμως της λέει πως χωρίς στατίνη μέχρι τα 60 της θα έχει πεθάνει και εκείνη φοβάται πως θα αφήσει τα παιδιά της ορφανά.
Αν ήταν έτσι, θα ήμουν και εγώ, εδώ και τουλάχιστον 33 χρόνια, ορφανός, μιας και η ηλικιωμένη κυρία της φωτογραφίας είναι η μάνα μου!
Στη φωτογραφία είναι 50 χρόνια μεγαλύτερη από τη γυναίκα που συζητάμε, έχει μια ζωή παρόμοιες τιμές χοληστερίνης με εκείνη και δεν πήρε ποτέ κάτι για αυτό.

Χρήστος Ντέλλος
Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος-Υπεύθυνος Παιδοκαρδιολογικού και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στην εταιρεία Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά