Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΥΡΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ...



Τα γνωστά νηστίσιμα τυριά κυκλοφορούν αυτό τον καιρό στα σούπερ μάρκετ. Να δούμε αν τελικά αξίζει τον κόπο.
Βρήκαμε αυτό το κίτρινο τυρί με την ονομασία VIOFAST της εταιρίας Viotros. Τα συστατικά είναι βασικά επεξεργασμένο άμυλο και φυτικά λιπαρά μαζί με σταθεροποιητές, αρωματικές ύλες, χρωστικές και αλάτι. Δεν γνωρίζουμε τι φυτικά λιπαρά είναι αυτά και από που προέρχονται, ούτε αν περιέχουν τρανς. Αλλά αν κρίνουμε από την ετικέτα τα μισά από τα λιπαρά είναι κορεσμένα, οπότε μάλλον δεν είναι τόσο αθώο αυτό το λίπος. Το άμυλο και το τροποποιημένο άμυλο προφανώς δίνει κάποια οντότητα στο προϊόν, όμως μην ξεχνάμε ότι συσχετίζεται με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Θερμιδικά το τυρί αυτό περιέχει παρόμοιες θερμίδες με τυριά χαμηλών λιπαρών, αλλά αυτό δεν έχει τόσο σημασία αν σκεφτούμε ότι το 70% των θερμίδων αυτού του τυριού προέρχεται από τα λιπαρά. Το υπόλοιπο 30% προέρχεται από υδατάνθρακες, δηλαδή, ναι καλά καταλάβατε αυτό το τυρί δεν περιέχει πρωτεΐνη. Ποιος ο λόγος λοιπόν να το φάει κανείς; Ο κύριος διατροφικό λόγος που τρώμε τυρί είναι για την πρωτεΐνη του. Ο άλλος λόγος είναι για το ασβέστιο, που απ'οτι φαίνεται από την ετικέτα ούτε αυτό έχει. Αρα τρώγοντας αυτό το τυρί είναι σαν τρως φυτικό λίπος μαζί με λίγο άμυλο.

Ζητήσαμε από το σούπερ μάρκετ να μας πούνε και τι συστατικά είχε η νηστίσιμη φέτα που είχαν πίσω από τον πάγκο. Δεν ήξεραν, με λίγα λόγια ως καταναλωτές πρέπει απλά να εμπιστευόμαστε και να δεχόμαστε να τρώμε οτιδήποτε χωρίς να έχουμε ιδέα τι συστατικά περιέχει.

Αφήστε αυτά τα ψευτο-τυριά, ούτε πρωτεΐνη προσφέρουν πάρα μόνο κάτι άχρηστα φυτικά λιπαρά. Αν θες φυτικά λιπαρά φάε μια κουταλιά λάδι και όχι αυτά τα σκουπίδια που κρύβονται πίσω από την κατηγορία του "νηστίσιμου", της ονομασίας "Vio" που παραπέμπει σε κάτι βιολογικό (δεν είναι) και της σφραγίδας vegan society. Όχι δεν είναι υγιεινό. Αν θες να βάλεις κάτι στο σάντουιτς σου για πρωτεΐνη βάλε ταχίνι, φυστικοβούτυρο η άλλα "βούτυρα" ξηρών καρπών.

Πηγή: natofao.blogspot.gr