Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΥΣ ΤΟΥ ΑΥΧΕΝΑ - TRIGGER POINTS (RELEASE)





Η συγκεκριμένη τεχνική βοηθάει τόσο στην πρόληψη πονοκεφάλων και πόνων στον αυχένα όσο και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα σε κρίση Αυχεναλγίας ή Κεφαλαλγίας.

Βελτιώνει επίσης τη σύσπαση ή τη βράχυνση των οπίσθιων μυών του αυχένα σε άτομα που περνάνε πολλές ώρες σε δουλειά γραφείου, πολύωρη οδήγηση ή σκυμμένα, ειδικά όταν εκτελείται τακτικά.

Τα Μυοπεριτονιακά  Σημεία Πυροδότησης (στα αγγλικά myofascial trigger points) είναι υπερευαίσθητοι, εστιασμένοι  πυρήνες μόνιμης μυϊκής σύσπασης, νευρικής αιτιολογίας, που δημιουργούνται στα πιο «αδύναμα», μηχανικά, σημεία του εκάστοτε μυ μετά από τραυματισμό ή καταπόνηση του.

Το βασικό χαρακτηριστικό τους, στο οποίο οφείλεται και η ονομασία τους, είναι ότι άπαξ και δημιουργηθούν, έχουν την ικανότητα να πυροδοτούν –αντανακλούν– συμπτώματα σε μεγαλύτερη από το μέγεθος τους περιοχή και κάποιες φορές σε απομακρυσμένες περιοχές, χαρτογραφημένες όμως για τον κάθε μυ.

Η ισχαιμική πίεση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο αντιμετώπιση τους. Για να είναι όμως αποτελεσματική, χρειάζεται η στατική (χωρίς να υπάρχει κίνηση) πίεση να διαρκεί τουλαχιστον 30 δευτερόλεπτα στο κάθε σημείο.

Dr Katerina Moustaka