Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ: ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ;

Αποτέλεσμα εικόνας για ιπποκαμπος εγκεφαλος

Το ξέρεις πως ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου έχει άμεση σχέση με τη μνήμη;

O ιππόκαμπος είναι ένας μικρός καμπύλος σχηματισμός στον εγκέφαλο που συμμετέχει στη δημιουργία νέων αναμνήσεων και σχετίζεται, επίσης, με τη μάθηση και τα συναισθήματα. Πήρε αυτό το όνομα επειδή το σχήμα του μοιάζει με τον περίφημο θαλάσσιο οργανισμό (το λεγόμενο και αλογάκι της θάλασσας). Μέρος της αποστολής του, η μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη.

#1
Καθώς ο εγκέφαλος είναι συμμετρικός, στην πραγματικότητα έχεις δύο ιπποκάμπους, έναν ακριβώς πάνω από κάθε αφτί.

#2
Το μέγεθος του ιπποκάμπου επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες. Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι, όταν είναι μεγαλύτερο, η μνήμη είναι συνήθως καλύτερη.

#3
Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι ένα συγκεκριμένο άρωμα μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή μνήμη; Είναι ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο σε αυτό το γεγονός συνδέοντας τα συναισθήματά σου με τις αναμνήσεις σου.

#4
Μελέτη σε οδηγούς ταξί στο Λονδίνο (μπορείς να τη βρεις εδώ στα αγγλικά) έδειξε ότι η ευκολία στην πλοήγηση στους χαοτικούς δρόμους της πόλης συνδέεται με ένα μεγαλύτερο ιππόκαμπο σε αυτούς τους άνδρες (Το πίσω μέρος του εμπλέκεται στην επεξεργασία των αναμνήσεων των χωρικών μεγεθών).

#5
Ο ιππόκαμπος παίζει, επίσης, ρόλο στην εδραίωση της μνήμης (εμπέδωση) κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση Neuron. Η δραστηριότητα ενός μεγαλύτερου ιπποκάμπου κατά τη διάρκεια του ύπνου σε βοηθά να θυμάσαι καλύτερα το πρωί που θα ξυπνήσεις τις πληροφορίες που έχει

#6
Ο ιππόκαμπος λειτουργεί ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο, όπου λαμβάνει πληροφορίες, τις καταγράφει και τις αποθηκεύει προσωρινά πριν τις αποστείλει για να αποθηκευτούν σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Ο ύπνος πιστεύεται ότι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

Σοφία Κωστάρα

Πηγή