Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ! ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ...

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "TO ΒΑΘΥ ΚΑΘΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ drkaterinamoustaka"

Επειδή η ανάρτηση για τις Άρσεις Θανάτου και την Οσφυαλγία άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου για τις «απαγορευτικές ασκήσεις», λέω να συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο και να αναλύσω τα ωφέλη που έχει το βαθύ κάθισμα στη Μυοσκελετική μας Υγεία.

Παλιά το είχα δαιμονοποιήσει κι εγώ. Τώρα που είμαι σοφότερη, το θεωρώ ως μια από τις πιο βασικές και απαραίτητες ασκήσεις τόσο για την υγεία των χόνδρων στα γόνατα και τα ισχία μας όσο και για την ικανότητά μας να σηκωνόμαστε από ένα βαθύ κάθισμα ή καναπέ χωρίς να την πληρώνει η μεσούλα μας.

Μα θα μου πείτε, πού το χρειαζόμαστε το βαθύ κάθισμα. Εκεί είναι το θέμα.

Ενώ ως πιτσιρίκια το κάνουμε όλη μέρα κάθε μέρα - για να κάτσουμε στο πάτωμα, να παίξουμε, να ξεκουραστούμε και με μεγάλη ευκολία καθόμαστε και σηκωνόμαστε από αυτό, με το που μεγαλώνουμε το ξεχνάμε.

Ο μέσος ενήλικας του Δυτικού κόσμου περνάει την ημέρα του καθιστός σε ένα γραφείο ή καναπέ (με τους μηρούς στις 90 μοίρες) ή στο αυτοκίνητο (80 μοίρες), περπατάει ελάχιστα και μετά οριζοντιώνεται.

Από τότε που καταργήθηκαν οι «τουρκικές» τουαλέτες, έχουμε «ξεχάσει» -εμείς, οι αρθρώσεις, οι μυς ΚΑΙ ο Εγκέφαλος μας- πώς να καθόμαστε και το βασικότερο πώς να σηκωνόμαστε από χαμηλή γωνία.

Με αποτέλεσμα να την πληρώνει η μέση μας. Γιατί αν οι τετρακέφαλοι και οι γλουτιαίοι μας έχουν κοιμηθεί, οι ραχιαίοι μόνο μένουν για να μας σηκώσουν όρθιους. Και τι να κάνουν κι αυτοί οι έρμοι που και δεν τους γυμνάζουμε και τους έχουμε ξεκατινιάσει να λειτουργούν σαν δυναμικοί σύνδεσμοι με τις άπειρες ώρες στην καρέκλα; Ορίστε ένα ωραιότατο λουμπάγκο.

Από την άλλη οι αρθρώσεις μας χρειάζονται κίνηση και φόρτιση για να είναι Υγιείς. Στο βαθύ κάθισμα, η ακραία κάμψη στο γόνατο, στην ποδοκνημική και στο ισχίο, η τάση που ασκείται σε αυτές τις γωνίες και η κίνηση -για να καταλήξουμε σε αυτές τις μοίρες και για να σηκωθούμε- αποδεδειγμένα αυξάνουν το λιπαντικό υγρό των αρθρώσεων και θρέφουν τους χόνδρους.

Όσο για την αποκατάσταση τραυματισμών, πλέον το βαθύ κάθισμα θεωρείται ως βασική επιλογή σε κακώσεις συνδέσμων, δυσλειτουργία της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, ολικής αρθροπλαστική και αστάθειας στο αστράγαλο.

Katerina Moustaka