Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΣΤΟ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΟ ΝΤΙΤΡΟΙΤ




Το Ντιτρόιτ, η 11η σε μέγεθος πόλη των Η.Π.Α και κέντρο τη δεκαετία του 1960 της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας -εξού και το προσωνύμιο «Motor City»- κατέληξε ως το απόλυτο σύμβολο της παρακμής.


Η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 κατασπάραξε την πόλη κυριολεκτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τo 2012, θεωρήθηκε από το περιοδικό Forbes ως η «πιο μίζερη πόλη των ΗΠΑ».

Ήταν η χρονιά που το κύμα φυγής ήταν τόσο δραματικό, ώστε η πόλη μετρούσε μόλις 700.000 κατοίκους.

Στις 18 Ιουλίου 2013 έκανε αίτηση για πτώχευση.

Το 35% του δήμου ήταν έρημο. Ακατοίκητο. Και επιπλέον, άρχισαν οι μαζικές κατεδαφίσεις κτιρίων, ενώ τα καταστήματα -μεταξύ αυτών και τα σούπερ μάρκετ- έβαζαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, σχολεία συγχωνεύτηκαν, νοσοκομεία έκλεισαν.

Την ίδια χρονιά ωστόσο, το 2013, η οργάνωση The Greening of Detroit άρχισε να παρέχει σπόρους και εργαλεία στους κατοίκους της πόλης -με την ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση- προκειμένου να δημιουργήσουν αστικούς λαχανόκηπους.

Η οργάνωση φρόντισε να προσφέρει το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής σε τράπεζες τροφίμων και οργανώσεις, αλλά, γεγονός ακόμη πιο σημαντικό, να δώσει νέα πνοή στην πόλη.

Σε λιγότερα από δέκα χρόνια συντελέσθηκε ένα θαύμα: Δημιουργήθηκαν περίπου 1.800 οικογενειακοί και συλλογικοί λαχανόκηποι τους οποίους καλλιεργούν 15.000 αγρότες.

Ο λόγος για αγρότες νεόκοπους, της κρίσης και της πόλης, αρκετοί από τους οποίους πέραν της κάλυψης των οικογενειακών αναγκών, πωλούν μέρος της παραγωγής τους.

Το κέρδος αποδείχτηκε πολλαπλό.

Κατ’ αρχάς η παραγωγή αγγίζει τους 200 τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως.

Εκτός αυτού, η πόλη έχει εν πολλοίς μεταμορφωθεί. Από «έρημη χώρα» το τοπίο έχει βρεθεί ξανά με πράσινο και κήπους.

Επιπλέον, άνθρωποι που με την κρίση έμειναν χωρίς δουλειά και σταδιακά πέρασαν στην επώδυνη κατάσταση της απραξίας, απέκτησαν μία δραστηριότητα, αλλά και γνώσεις τις οποίες μπορούν πλέον να αξιοποιήσουν επαγγελματικά.

Τέλος, οι κοινότητες σε επίπεδο γειτονιάς έχτισαν ισχυρές σχέσεις, που σημαίνει ότι έμαθαν να βρίσκουν από κοινού λύσεις για μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα της καθημερινότητας τους.

Πηγή : tvxs.gr