Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΡΕΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;;;


Το κείμενο που ακολουθεί, είναι από συνέντευξη της Διαιτολόγου Mαρίας Παπαβασιλείου, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιταλικό περιοδικό Padri Sacramentini Il Cenacolo, σχετικά με την φυτική διατροφή.
Απαντήθηκαν χρήσιμες ερωτήσεις ως προς τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικού κρέατος, τα Ω3 του ψαριού, αλλά και για την αναγκαιότητα κατανάλωσης ζωικών ή όχι όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, κατά την παιδική ηλικία.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερώτηση: Όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στη χορτοφαγική διατροφή, ποιος ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτού του είδους η διατροφή;

Απάντηση: Αυτή η στροφή στη χορτοφαγία οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται για την υγεία του με αποτέλεσμα να ψάχνει πληροφορίες και να ενημερώνεται πάνω σε θέματα διατροφής και πως αυτή συνδέεται με την πρόληψη αλλά κυρίως με τη θεραπεία των διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Αυτό το ενδιαφέρον του κόσμου πηγάζει και από το ότι έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο όπου οι εκφυλιστικές παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και σε πολύ νεαρά άτομα. Υπάρχουν πλέον πολλές και σημαντικές επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν το πως οι ζωικές πρωτεΐνες αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων παθήσεων και εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στις αποδείξεις. Η χορτοφαγική διατροφή χωρίζεται στην αποκλειστικά φυτική διατροφή (vegan) όπου δεν εμπεριέχει κανένα είδος ζωικού τροφίμου και στη ωο-γαλακτο-φυτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγών.

Ερώτηση: Το κρέας κάνει κακό; Και αν ναι γιατί; Μήπως τελικά δεν φταίει το κρέας αλλά οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που βάζουν σήμερα στα ζώα; Εάν καταναλώνουμε βιολογικά κρέατα δεν είναι καλύτερα από το να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν φυτοφάρμακα;

Απάντηση: Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία που προέρχονται από μακροχρόνιες έρευνες οι οποίες εξηγούν τους βιοχημικούς μηχανισμούς μέσω των οποίων η ζωική πρωτεΐνη πυροδοτεί την δημιουργία του καρκίνου και μιλάω στον πληθυντικό γιατί δεν υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός αλλά πολλοί. Τα φυτοφάρμακα, οι διοξίνες που βρίσκονται στη ατμόσφαιρα στα φυτικά αλλά κυρίως στα ζωικά τρόφιμα αυξάνουν κατά πολύ την εμφάνιση του καρκίνου. Αλλά ο οργανισμός του ανθρώπου έχει φυσικές άμυνες χάρη στη δράση ενός ενζύμου που λέγεται “Mixed function oxidase”. Αυτό το ένζυμο όταν καταναλώνουμε φυτικά τρόφιμα με φυτοφάρμακα αδρανοποιεί εν μέρει αυτές τις χημικές ουσίες, ενώ όταν καταναλώνεται ζωική πρωτεΐνη αυτές οι ουσίες μετατρέπονται σε καρκινογόνες, δηλαδή αυτός ο αμυντικός μηχανισμός στρέφεται εναντίον μας. Φυσικά οι ορμόνες και τα αντιβιοτικά που προστίθενται στα ζώα αποτελούν έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Επίσης το κρέας κατά το μαγείρεμα του, απελευθερώνει ετεροκυκλικές αμίνες, ουσίες που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία, ενώ αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται κατά το μαγείρεμα των λαχανικών. Η φυτική διατροφή μπορεί να επιβραδύνει αλλά ακόμα και να σταματήσει την εξέλιξη του καρκίνου.

Ερώτηση: Και όσο αφορά το ψάρι που φημίζεται για τις ευεργετικές ιδιότητες του. ισχύει το ίδιο με το κρέας ή δημιουργεί και αυτό πρόβλημα στην υγεία εξαιτίας της μόλυνσης των θαλασσών;

Απάντηση: Το ψάρι περιλαμβάνεται στις ζωικές πρωτεΐνες οπότε ισχύει ακριβώς ότι ισχύει για το κρέας. Το ψάρι φημίζεται γιατί περιέχει καλά λιπαρά οξέα, τα ω-3, που ως γνωστόν έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά ταυτόχρονα περιέχει κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Τα ψάρια περιέχουν πολλά βακτήρια τα οποία συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες ψυγείου. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού είναι ένδειξη του πολλαπλασιασμού αυτών των βακτηρίων και της αποσύνθεσης του ψαριού. Όταν λοιπόν ξεκινάει αυτή η διαδικασία, τα ω- 3 όχι μόνο είναι άχρηστα αλλά απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για το πρόωρο γήρας και τις εκφυλιστικές παθήσεις. Το τρόφιμο πιο πλούσιο σε λιπαρά οξέα ω- 3 που υπάρχει στη φύση είναι ο λιναρόσπορος (3 φορές πιο πλούσιος σε σχέση με το ψάρι), επίσης αυτά τα πολύτιμα λιπαρά υπάρχουν στους ξηρούς καρπούς και στις ελιές.

Ερώτηση: Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον ο οποίος θα ήθελε να γίνει χορτοφάγος; Πιο συγκεκριμένα πως μπορεί κάποιος να βγάλει εντελώς από τη διατροφή του το κρέας, το γάλα, τα αυγά χωρίς να στερείται των διαφόρων γευστικών απολαύσεων; Πως μπορεί κάποιος να αντικαταστήσει τις ζωικές πρωτεΐνες χωρίς να δημιουργηθούν ελλείψεις;

Απάντηση: Τα άτομα τα οποία θέλουν να ακολουθήσουν τη χορτοφαγική διατροφή μπορούν να το κάνουν άφοβα αλλάζονταν σταδιακά το τρόπο ζωής τους και κυρίως τη διατροφική τους νοοτροπία. Η φυσική κουζίνα είναι τόσο ποικίλη, πλούσια σε μυρωδιές και γεύσεις που είναι δύσκολο να νιώσουμε την έλλειψη των ζωικών προϊόντων. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης είναι πολύ πλούσια και επαρκή σε απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για τη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών. Η χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς δίνει στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας. Η αντίληψη ότι οι πρωτεΐνες βρίσκονται μόνο στο κρέας είναι πλέον ξεπερασμένη, η οποία όχι μόνο συνετέλεσε στη διαστρέβλωση της κοινής γνώμης αλλά και στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των χρόνιων παθήσεων. Επίσης, η έλλειψη των πρωτεϊνών είναι σπάνια ακόμα και στον τρίτο κόσμο.

Ερώτηση: Η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και καρκίνου φαίνεται να είναι ολοένα και πιο εμφανής αλλά παρόλα αυτά στα νοσοκομεία ακόμα και σήμερα συστήνεται το κρέας στους αρρώστους με καρκίνο. Πρόκειται για συνήθεια ή είναι θέμα νοοτροπίας;

Απάντηση: Πέρα από θέμα κουλτούρας, συνήθειας και νοοτροπίας αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην έλλειψη βασικών γνώσεων των γιατρών πάνω σε θέματα διατροφής, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα φυσιολογικό μιας και οι γιατροί δεν διδάσκονται ούτε τα βασικά που αφορούν την επιστήμη της διατροφής. Παρόλα αυτά ορκίζονται στον Ιπποκράτη ο οποίος μας δίδαξε ότι η τροφή είναι το φάρμακο, ήταν ο ίδιος χορτοφάγος και θεράπευε τους αρρώστους με τη χορτοφαγική διατροφή.

Ερώτηση: Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη, παιδική και εφηβική ηλικία: το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι σημαντικά σε αυτές της φάσεις της ζωής;

Απάντηση: Το κρέας δεν είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών και κυρίως το ζωικό γάλα το οποίο είναι η αιτία του νεανικού διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες δημοσιευμένες σε πολύ σημαντικά περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine. Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της American Dietitic Associations και Dietitians of Canada (οι δύο μεγαλύτερες και πιο σημαντικές οργανώσεις Διαιτολόγων στον κόσμο που αποφασίζουν για τις κατευθυντήριες οδηγίες πάνω στη διατροφή), η φυτική διατροφή (vegan) είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων της εγκυμοσύνης, θηλασμό, παιδική και εφηβική ηλικία. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη δήλωση τους οι διαιτολόγοι θα πρέπει να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ακολουθήσει αυτού του είδους τη διατροφή.

Δημοσίευση Ιανουάριος 2015, στο ιταλικό περιοδικό Padri Sacramentini Il Cenacolo, Διαιτολόγος Mαρίας Παπαβασιλείου

dimitramakrigianni.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου