Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Η ΑΛΗΘΕΙΑ....



Η πλάνη της γνώμης σου και της γνώμης μου.

Η αλήθεια δεν χωράει μέσα στις πεποιθήσεις. Τι ακριβώς είναι οι πεποιθήσεις; Είναι οι πληροφορίες που συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε αποδεχτεί ως αληθινές. Δυστυχώς, οι πεποιθήσεις συχνά μας φυλακίζουν και μας στερούν την πρόσβαση στην αλήθεια.

Ένα φίλτρο αποτελούμενο από παρανοήσεις δεν επιτρέπει τη διέλευση της αλήθειας και έτσι αντιλαμβανόμαστε μόνο αυτό που θέλουμε, ενώ απορρίπτουμε οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια δεν μπορεί ποτέ να αποκαλυφθεί σε όσους έχουν άκαμπτες πεποιθήσεις. Ξέρετε, στον τύπο του ανθρώπου που πάντα παραθέτει "δεδομένα". Είναι απρόθυμος να αναγνωρίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τα δικά του πιστεύω και ερμηνεύει ως απειλή οτιδήποτε με το οποίο δεν συμφωνεί.

Περνά τη ζωή του χαρακτηρίζοντας καθετί νέο, διαφορετικό και διαφωτιστικό ως "κακό", ή τουλάχιστον ως "μη αποδεκτό", και καθετί παλιό, παραδοσιακό και καταπιεστικό ως "καλό".

Προκειμένου να προστατέψει τις πεποιθήσεις του, ο άνθρωπος αυτός χτίζει ένα τείχος γύρω από τον κόσμο του. Άλλοι χτίζουν μεγάλο τείχος και άλλοι μικρό, όμως ανεξάρτητα από το μέγεθός του δεν μπορεί παρά να αποκλείει πολύ περισσότερη αλήθεια από όση περικλείει.

Όποιος χαρακτηρίζεται από άκαμπτες πεποιθήσεις δεν έχει την επιλογή να αλλάξει άποψη. Αυτό τον κάνει αδαή. Αναγνωρίζει μόνο ό,τι βρίσκεται εντός των τειχών που έχει χτίσει γύρω του και εμποδίζεται από το να εξερευνήσει την απεριόριστη αλήθεια που βρίσκεται εκτός των τειχών.

Δεν συνειδητοποιεί ότι η αλήθεια είναι πάντα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε δομή που κατασκευάζεται για να την περικλείσει.

*Από το βιβλίο "Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης", Dr. Robert Anthony, Εκδ. Διόπτρα