Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2017

ΑΣΚΗΣΗ : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΙ ΕΜΦΑΝΗΣΗ
Aν με ρωτήσετε ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για συνεπή άσκηση,θα έλεγα ότι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η αισθητική του σώματός τους.Με απλά λόγια θέλουν να είναι επιθυμητοί από το άλλο φύλο έτσι ώστε να βελτιώνονται οι επιλογές τους.

Το θέτω ωμά,αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιφανειακοί και φθάνουν μέχρι εκεί!

 Στο "φαίνεσθαι"!

Το "είναι" αφορά τους λίγους!

Ο κόσμος φοβάται ή βαριέται να σκάψει βαθύτερα!
Ίσως σε κάποια άλλη ζωή...

Είναι βέβαια κι αυτοί που ενδιαφέρονται για την υγεία τους,εκόντες ή άκοντες!

 Για τους εκόντες λοιπόν μετράει πολύ η θαλερότητα και η ενέργεια που δίνει η άσκηση, η καλύτερη ποιότητα ζωής που εξασφαλίζει και η αποχή από φάρμακα,πόνους,νοσοκομεία και γιατρούς.

Και τέλος είναι και κάποιοι που προσπαθούν να ρουφήξουν το μεδούλι της ζωής,να στραγγίξουν και την τελευταία σταγόνα της! Είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν πολλά πράγματα,να αφήσουν παρακαταθήκες! Aυτοί που είναι αρκετά παράτολμοι να μπλεχτούν στις διαστάσεις του χρόνου!

Yπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από την άσκηση που δεν πάει ο νους!

Και φυσικά, οφέλη που ξεφεύγουν από τη σωματική παράμετρο. Θα προσπαθήσω να δώσω μια λίστα,σαφώς μη εξαντλητική και θα περιμένω και τη δική σας συνεισφορά στον εμπλουτισμό της.

1. Μετά από  άσκηση που έχει μια διάρκεια άνω των 15'-20' και είναι αρκετά έντονη, έχουμε μια πλημμυρίδα ενδορφινών που είναι οπιοειδή νευροπεπτίδια και παίζουν το ρόλο νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαδιβαστές μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα μέσω  των συνάψεων των νευρώνων.

Η λέξη ενδορφίνη/endorphine προέρχεται από ένα συνδυασμό των λέξεων endogenous και morphine. Eίναι το φυσικό,εσωτερικό ναρκωτικό μας θα μπορούσαμε να πούμε και μάλιστα ένα ναρκωτικό που ο μόνος εθισμός που προκαλεί είναι η ανάγκη του να ασκείσαι.

Οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλό και σε "φτιάχνουν"!

Από τη δική μου εμπειρία - γιατί οι απόψεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες και δεν υπάρχει  γενική ομοφωνία - θα νιώσετε την ευεργετική επίδραση των ενδορφινών μετά από προπονήσεις όπως:

- σπριντ ή άλλου είδους HIIT που διαρκεί πάνω από 15'. Τα σπριντ είναι πάντα ο πιο σίγουρος τρόπος και οι ενδορφίνες είναι η άμεση ανταμοιβή για μια τόσο εξοντωτική προπόνηση!

- μεταβολική προπόνηση με βάρη με σύνθετες ασκήσεις που ξεπερνάει σε διάρκεια τα 20'

- τρέξιμο πάνω από 30' με ένα ρυθμό που να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 75% της Μ.Κ.Σ. μας.

Οι ενδορφίνες χαρίζουν ένα υπέροχο αίσθημα ευφορίας και ψυχικής ανάτασης που διαρκεί για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου