Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ..





















Το πορτοκάλι είναι ένα νόστιμο, αναζωογονητικό και θρεπτικό φρούτο, πλούσιο σε υγιεινές ιδιότητες.
Τα πορτοκάλια περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, φυτικές ίνες, μέταλλα,
ενώ δεν έχουν μεγάλη συγκέντρωση φυσικών σακχάρων. 
Τα πορτοκάλια έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας, μιας και είναι γνωστό ότι το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους πιο σοβαρούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.


Σε πολλές χώρες απολαμβάνουν τις διάφορες ποικιλίες πορτοκαλιών και φυσικά όλοι επωφελούμαστε από τις βιταμίνες τους για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με όσο πιο υγιεινό τρόπο γίνεται. Αληθεύει επίσης το γεγονός ότι πολύ συχνά χρησιμοποιούμε την σάρκα του πορτοκαλιού και πολύ σπάνια τις φλούδες του. 

Πετώντας τις φλούδες του πορτοκαλιού, αγνοούμε τις εξαιρετικές ιδιότητες που μπορούν να μας προσφέρουν. Θα θέλατε να μάθετε ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες;


Βιταμίνη D  (Hauser)

Για να εμπλουτιστεί το φαγητό μας με βιταμίνη D o Hauser προτείνει:
Nα μην πετάμε τις φλούδες, αλλά να τις χρησιμοποιούμε στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική, Εκτός από την πρόσθετη νοστιμιά και άρωμα τους, το έλαιο που εμπεριέχεται στις φλούδες είναι πλούσιο σε βιταμίνη D!

Κι εμείς σας προτείνουμε να τις καταναλώσετε ακόμα και ωμές, σε σαλάτες. Αν είναι το φρούτο βιολογικό και καλά πλυμένο, θα εκπλαγείτε πόσο νόστιμη και γευστική θα γίνει η κάθε πράσινη σαλάτα, ωμή ή βραστή, με αυτές τις φλούδες κομμένες σε ψηλά κομμάτια!

Μειώνουν την χοληστερίνη

Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν εσπεριδίνη, ένα φλαβονοειδές που έχει την ιδιότητα να μεταβολίζει τα λιπίδια στο αίμα και για να το πετύχει αυτό μειώνει το λίπος που υπάρχει στο αίμα. Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν 20% περισσότερη εσπεριδίνη από την σάρκα τους. Γι αυτό το λόγο μην διστάσετε να τις δοκιμάσετε. Τέλος, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την χοληστερίνη.

Παρέχουν φυτικές ίνες για την εντερική μας χλωρίδα

Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν πηκτίνη, μια φυτική ίνα που προστατεύει από πιθανά στομαχικά προβλήματα διατηρώντας παράλληλα τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εκτός από αυτό, μια σειρά καλών βακτηρίων βοηθά στη φροντίδα της εντερικής μας χλωρίδας, διευκολύνοντας την πέψη και εξαλείφοντας τις περιόδους της δυσκοιλιότητας.

Καταπολεμούν τις λοιμώξεις

Φυσικά, οι φλούδες των πορτοκαλιών διαθέτουν περισσότερες ιδιότητες από τη σάρκα του και μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες οι οποίες προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από κρυολογήματα και γρίπες. 

Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Ξαφνιαστήκατε; Από τώρα και στο εξής, να μην ξεχνάτε ότι οι φλούδες των πορτοκαλιών είναι φυσικοί σύμμαχοι για την απώλεια βάρους. Αν τις χρησιμοποιήσετε όταν φτιάχνετε τσάι, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, θα εξαλείψετε το λίπος από το σώμα σας και θα ενισχύσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Μπορείτε να πίνετε δυο ποτήρια τσάι την ημέρα, ένα μόλις ξυπνάτε και ένα το απόγευμα.

Πώς μπορούν να με ωφελήσουν οι φλούδες των πορτοκαλιών;

Ο καλύτερος, ευκολότερος και πιο υγιεινός τρόπος για να επωφεληθείτε από τα πολλαπλά οφέλη της φλούδας πορτοκαλιού είναι να φτιάξετε ένα απλό τσάι. 
Πως; Είναι πολύ εύκολο. Το καλύτερο είναι να πίνετε αυτό το έγχυμα δυο φορές την ημέρα, για να προστατεύσετε το πεπτικό σας σύστημα, να μειώσετε την χοληστερίνη και να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Βράζετε μια κούπα νερό κάθε πρωί και κάθε απόγευμα. 
Προσθέτετε μιάμιση κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού για κάθε κούπα τσαγιού. Αφήστε το να βράσει για 10 λεπτά και αφήστε το να σταθεί για ακόμα 5 λεπτά. 
Το χειμώνα, μπορείτε να προσθέσετε και μια κουταλιά του γλυκού μέλι. 
Το καλοκαίρι, μπορείτε να προσθέσετε μερικά παγάκια και κανέλλα για να φτιάξετε ένα δροσιστικό αναψυκτικό. 
Είναι γευστικότατο!

Η εσπεριδίνη (herperidin) -το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φυτοθρεπτικού συστατικού- βρίσκεται στη φλούδα  (πορτοκαλί εξωτερικό ) και στο εσωτερικό του πορτοκαλιού, (το λευκό υπόστρωμα κάτω από την φλούδα, τις μεμβράνες –πουκάμισα- που χωρίζουν τα χυμοφόρα κύτταρα) σε αντίθεση με τον χυμό του.


Γίνεται προφανές, πως κατά την επεξεργασία των πορτοκαλιών –στύψιμο- για την παραλαβή του χυμού τους αυτή η ευεργετική ουσία δεν υπάρχει πλέον στον χυμό παραμένει στα στερεά μέρη που αφαιρούνται.

Όταν τρώμε πορτοκάλια ποτέ δεν πετάμε την άσπρη φλούδα,η δε άσπρη φλούδα του λεμονιού  είναι γευστικότατη.   


Αν θέλουμε να τις αποξηράνουμε τις απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε ένα ξηρό και στεγνό μέρος για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα
τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία.

Όταν αποξηραίνουμε φλούδες λεμονιών ή πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα. 
Τα δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος 


γιατί το φως δημιουργεί αποχρωματισμό.

Η καλύτερη επιλογή είναι να τρώμε τα πορτοκάλια και όχι να πίνουμε το χυμό τους, γιατί στη δεύτερη περίπτωση απορροφάμε μικρό  ποσοστό από τις βιταμίνες και ιδιαίτερα από τη C. 

Πολικός 2018