Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

"ΧΑΙΔΕΜΑ ΑΥΤΙΩΝ"..... ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ ......




Το τέρας της Νοσηρότητας δεν δαμάζεται με ασπιρίνες! Έχει διαπλοκές με πολλά πλοκάμια.....


Αγαπητοί φίλοι  το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό.....δεν λύνεται τροφοδοτώντας ταυτόχρονα τη Νοσηρότητα.

Η ΥΓΕΙΑ θα έπρεπε να είναι το θέμα και αυτό δεν έχει κανένα σχεδόν οικονομικό κόστος........

* Για Αγωγή Υγείας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης καμία κουβέντα.
* Για Αναβάθμιση του ΕΦΕΤ, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στα τρόφιμα  και το νερό      μέχρι   να φθάσουν στο καταναλωτή,κανένας λόγος...
* Για ελέγχους στα Αγροχημικά, καμία αναφορά....
* Για ενημέρωση όλων των πολιτών σε καθημερινή βάση για θέματα σωστής Διαβίωσης.......
* Για μαθήματα Διατροφής και γενικά σωστής Διαβίωσης στις Ιατρικές σχολές σε όλα τα έτη  σπουδών καμία αναφορά....
* Η μόνη παράγραφος που  "φαίνεται " για καλή είναι η πιό κάτω.
Αλλά για "Πρόληψη" πάλι οι σημερινοί γιατροί θα μιλήσουν ,που είναι υπεύθυνοι για τη μη Πρόληψη;;;;

"Στόχος είναι «να αλλάξει όλη η κουλτούρα για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο πολίτης να ξέρει ότι έχει ένα γιατρό και μία δομή ως πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα, όπου μπορεί να αναζητήσει ολιστική φροντίδα, δηλαδή όχι μόνο συνταγογραφία ή παραπεμπτικογραφεία ή απλή διεκπεραίωση τρεχόντων προβλημάτων, αλλά φροντίδα πρόληψης, αγωγής υγείας, εμβολιασμών, προσυμπτωματικών ελέγχων και φυσικά παραπομπής ... είναι πολύ σημαντική, ήταν εκκρεμούσα μεταρρύθμιση που θα αναδιοργανώσει όλο το σύστημα υγείας»."

Φαίνεται πως για τη Νοσηρότητα ευθύνεται ο Θεός!  Άλλωστε σ αυτόν τα φορτώνουμε όλα!
Γ.Γ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΥΓΕΙΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Ανδρ. Ξανθός: 240 νέες τοπικές μονάδες υγείας σε 60 πόλεις με πάνω από 3.000 προσωπικό - εξετάζεται η χρήση ιατρικής κάνναβης


Σε λειτουργία τίθενται το β΄ εξάμηνο 240 νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας σε 60 αστικά κέντρα, με πάνω από 3.000 εργαζόμενους, που θα διαθέτουν γενικό γιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό και επισκέπτη υγείας, είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Ξανθός μιλώντας στην Οικονομία Στο Κόκκινο του Στ. Σχινά. Προωθείται «χωρίς φοβικότητες και σκοταδισμούς» η χρήση ιατρικής κάνναβης για ασθενείς που τεκμηριωμένα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.

 27 Ιανουαρίου 2017 11:37:04
«Το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει μία ισχυρή μεταρρυθμιστική τομή είναι το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, πεδίο που για δεκαετίες είχε αφεθεί εκτός συστήματος δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο κ.Ξανθός, και σε αυτή την κατεύθυνση «θα φτιαχτούν Τοπικές Μονάδες Υγείας, αποκεντρωμένες δημόσιες δομές με συγκεκριμένο πληθυσμό που καλύπτουν ... στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους) και από Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας που έχει νοσηλευτή, κοινωνικό λειτουργό, επισκέπτη υγείας».

«Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της οργάνωσής τους το α΄ εξάμηνο και το β΄ εξάμηνο να ξεκινήσει η λειτουργία 240 δομών σε 60 αστικά κέντρα της χώρας με πάνω από 3.000 εργαζόμενους», όπως είπε ο υπουργός Υγείας.

Διευκρίνισε ότι «εξειδικευμένες θεραπείες, παρακολούθηση, εξειδικευμένες εξετάσεις θα συνεχίσουν να γίνονται στις υπάρχουσες δομές (Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και πρώην δομές ΙΚΑ, που σήμερα λέγονται ΠΕΔΥ). Και αυτές γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν και με μόνιμες θέσεις γιατρών».

Στόχος είναι «να αλλάξει όλη η κουλτούρα για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο πολίτης να ξέρει ότι έχει ένα γιατρό και μία δομή ως πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα, όπου μπορεί να αναζητήσει ολιστική φροντίδα, δηλαδή όχι μόνο συνταγογραφία ή παραπεμπτικογραφεία ή απλή διεκπεραίωση τρεχόντων προβλημάτων, αλλά φροντίδα πρόληψης, αγωγής υγείας, εμβολιασμών, προσυμπτωματικών ελέγχων και φυσικά παραπομπής ... είναι πολύ σημαντική, ήταν εκκρεμούσα μεταρρύθμιση που θα αναδιοργανώσει όλο το σύστημα υγείας».

Ενισχύσεις στις εντατικές, την πρώτη γραμμή άμυνας

Ο κ.Ξανθός σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε ότι επειδή το φίλτρο της πρωτοβάθμιας δεν λειτουργούσε, ένας πολύ μεγάλος όγκος περιστατικών κατευθυνόταν όλα αυτά τα χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

«Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο στο λεκανοπέδιο της Αττικής και χρειάζεται αναδιοργάνωση του συστήματος εφημερίας των νοσοκομείων ... έχουμε ζητήσει από τις δύο υγειονομικές περιφέρειες σχέδιο πιο ορθολογικής συμβολής νοσοκομείων και κλινικών στην εφημερία, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής και η ταλαιπωρία του πολίτη», όπως ανέφερε.

«Τα τμήματα επειγόντων είναι κρίσιμος κρίκος, καθώς αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του συστήματος, εκεί που ο πολίτης ταλαιπωρείται και γιατροί και προσωπικό δουλεύουν κάτω από πολύ πιεστικές συνθήκες ... έχουμε σκοπό στην επόμενη δέσμη προσλήψεων μόνιμων γιατρών, αρχές του χρόνου, να ενισχύσουμε στοχευμένα τα τμήματα επειγόντων περιστατικών», όπως είπε.

Έφυγαν 17.500 νέοι εξειδικευμένοι γιατροί σε πέντε χρόνια

Ο κ.Ξανθός εκτίμησε ότι «έχουμε πολύ καλές αναλογίες γιατρών προς πληθυσμό στην Ελλάδα, άσχετα αν είναι καλά κατανεμημένος και με την απώλεια 17.500 που έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία πενταετία».

«Με νέες θέσεις εργασίας στο σύστημα, αλλαγή του καθεστώτος των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες, επένδυση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, να δώσουμε ένα θετικό κίντρο για να επιστρέψουν οι νέοι, υψηλά καταρτισμένοι γιατροί στην Ελλάδα», σημείωσε.

Ρυθμίσεις «χωρίς φοβικότητες και σκοταδισμούς» για την ιατρική κάνναβη

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισαγωγή της χρήσης ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, ο κ.Ξανθός σημείωσε ότι αυτή αντιμετωπίζεται θετικά. Όπως ανέφερε, «πριν από λίγες ημέρες μας παραδόθηκε το πόρισμα από ειδική επιστημονική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, με επικεφαλής την πρόεδρο του ΕΟΦ», στο οποίο «υπάρχουν πολύ σημαντικές συστάσεις».

«Η λογική μας είναι, χωρίς σκοταδισμούς και φοβικότητες, να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις που αξιοποιώντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα και την εμπειρία όλων των ανεπτυγμένων χωρών, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την πρόσβαση ανθρώπων που τεκμηριωμένα έχουν ανάγκη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους» αυτή η δυνατότητα.

Τέλος στους εργολάβους που απομυζούν τη Δημόσια Υγεία

«Είναι πολιτική επιλογή η σταδιακή απεξάρτηση από το καθεστώς των ιδιωτικών εργολαβιών στο δημόσιο σύστημα υγείας (φύλαξη, καθαριότητα, σίτιση και άλλες υπηρεσίες, όπως μισθοδοσία, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων, συντήρηση κτλ). Υπήρχε εκτεταμένη εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα εδώ και 15 χρόνια», είπε ο κ. Ξανθός.

Πλέον, «ενισχύουμε το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων, όπου ο εργαζόμενος συμβάλλεται απευθείας με το νοσοκομείο με πολύ πιο αξιοπρεπείς αμοιβές ... όπου έχει εφαρμοστεί ήδη, οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές, τόσο από τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ υπάρχει και δημοσιονομικό όφελος ... δεν παρεμβάλλεται το κέρδος του εργολάβου», σημείωσε.

Καθορίζονται οι όροι και τα κριτήρια για τους ειδικούς θεραπευτές

Το ζήτημα των ειδικών θεραπευτών είναι πολύ μεγάλο», παραδέχθηκε ο ίδιος και προέκυψε «από την σωστή επιλογή του ΕΟΠΥΥ, από εδώ και πέρα αντί οι πολίτες (ασφαλισμένοι, γονείς παιδιών που έχουν ανάγκη) να πληρώνουν οι ίδιοι από την τσέπη τους τους ιδιώτες παρόχους (είτε για αγορά υλικών είτε υπηρεσιών για ειδικές θεραπείες), να συμβάλλεται ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους και να μην επιβαρύνεται ο πολίτης». Με τον τρόπο αυτό «και ανακουφίζεται ο πολίτης και επιβάλλονται συνθήκες ελέγχου της ποιότητας και του κόστους», προσέθεσε.

Από την άλλη πλευρά τίθεται το επιχείρημα της απώλειας ρευστότητας, υπό τον κίνδυνο ο ΕΟΠΥΥ να μην εξασφαλίσει τις πληρωμές παρά τη συστηματική προσπάθεια εξυγίανσης, συνέχισε ο κ.Ξανθός, αλλά τόνισε ότι έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις ώστε και εκεί να μην υπάρχουν ελλείμματα, ενώ «το υπουργείο αύξησε την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών, από 3,5 δισ. ευρώ το 2015 σε 4,1 δισ. ευρώ πέρυσι και 4,5 δισ. ευρώ φέτος».

Για τους ειδικούς θεραπευτές παρέχονται συνθήκες εμπιστοσύνης και συστηματικού διαλόγου, «δώσαμε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για συναινετική λύση, για τους όρους της σύμβασης, τις προυποθέσεις και τα κριτήρια». Παράλληλα, συγκροτείται επιστημονική επιτροπή που θα διαμορφώσει τις προδιαγραφές για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την πιστοποίηση εξειδικευμένων κέντρων και παρόχων υπηρεσιών, είπε ο ίδιος.

Πολύ μεγαλύτερη του ObamaCare η προστασία στους ανασφάλιστους στην Ελλάδα

Η παρέμβαση για την προστασία των ανασφάλιστων ήταν μία τομή, καθώς στις αρχές του 2015 περίπου 3 εκατ. άτομα δεν είχαν θεσμικά καμία κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ και τα Ταμεία, είπε ο κ.Ξανθός. Με το νόμο 4368 έγινε μία πολύ μετρήσιμη παρέμβαση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς προσέφερε σε 2,5 εκατ. Έλληνες τη δυνατότητα μόνο με τον ΑΜΚΑ να έχουν πρόσβαση δωρεάν σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας, δωρεάν εξετάσεις και να συνταγογραφούν φάρμακα.

Ειδικά για 767.000 από αυτούς, περίπου το ένα τρίτο των ανασφάλιστων, προβλέφθηκε μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, καθώς εισοδηματικά βρίσκονται στο όριο της ακραίας φτώχειας, αυτά είναι μέτρα με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυο, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της παρέμβασης, συνέκρινε τα μέτρα αυτά με την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ να προστατέψει τους ανασφάλιστους με το ObamaCare (που σήμερα «ξηλώνει» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κάλυψε με αυτό περίπου «τους μισούς από τα 40 εκατ. ανασφάλιστους ... λιγότερο από το 10% του πληθυσμού», είπε ο κ.Ξανθός, ενώ την ίδια ώρα «στην Ελλάδα που είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας, επιτροπείας, μέτρων λιτότητας, καταφέραμε να καλύψουμε θεσμικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας ... ήταν μία δραστική παρέμβαση υψηλής πολιτικής σημασίας για να αμβυλνούν οι ανισότητες».

Ο κ.Ξανθός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επιβάρυνση του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζει να υφίσταται (εκτός από τις συνταγές για τους 767.000 σε ακραία φτώχεια), σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν έχει βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο για τα 60 εκατ. ευρώ έσοδα το χρόνο στα οποία αντιστοιχεί, αλλά «είναι ανοικτή η συζήτηση».
stokokkino.gr