Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ,ΕΣΥ;1 Ιανουαρίου 2018. Την πρώτη μέρα του έτους την αφιερώνω σε μένα. Πως? Ο τρόπος είναι πολύ εύχρηστος και απλός και σκέφτηκα να τον μοιραστώ μαζί σας, γιατί αξίζει να ζούμε τη ζωή συνειδητά και όχι κατά τύχη.

Πώς να ζήσεις την ζωή πιο συνειδητά
Δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις μέσα σε μια νύχτα. Το να ζεις συνειδητά είναι τρόπος ζωής, ικανότητα, τέχνη. Δεν είναι κάτι που το κάνεις μόνο μια φορά, αλλά μια συνήθεια που θα συνεχίσει για το υπόλοιπο της ζωής σου και είναι πολύ απλό: να έχεις επίγνωση και να σκέφτεσαι οτιδήποτε κάνεις. Κάνε συνειδητές επιλογές αντί να κάνεις απερίσκεπτα πράγματα. Αυτό είναι όλο.
Και ενώ είναι τόσο απλό, είναι εκπληκτικό το πόσοι λίγοι άνθρωποι το κάνουν. Είναι ακόμα πιο εκπληκτικό το πόσο εύκολο είναι να ζεις την ζωή στον αυτόματο πιλότο και να κάνεις ότι κάνεις πάντα, επειδή έτσι έχεις συνηθίσει. Και είναι πιο εύκολο έτσι, ακόμη και αν οι ζωή σου είναι δυσκολότερη.Απίθανο? Με εκπλήσσει αυτό, ακόμα κι αν υπόσχομαι κάθε φορά στον εαυτό μου , να μη με εκπλήσσει τίποτα.
Ναι ξέρω, δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την ζωή σου, να σπάσεις τις ρουτίνες και να ξεκινήσεις να ζεις την ζωή που θες.
Θέλει προσπάθεια, ενέργεια και συνεχή επαγρύπνηση για να σκεφτείς τις επιλογές σου. Όλες τις επιλογές σου.

Ορίστε μερικά κόλπα που έπιασαν σε εμένα:

1. Κάνε την επισκόπηση της ζωής σου μια τακτική ρουτίνα. Είτε κρατάς ημερολόγιο, είτε κάνεις επισκόπηση κάθε απόγευμα, είτε μια φορά την εβδομάδα είτε κάνεις ένα διάλειμμα στο γραφείο για να το κάνεις, είναι σημαντικό να δίνεις στα πράγματα κάποια σκέψη. Τακτικά.
2. Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, θέσε ή αναθεώρησε τους στόχους σου. Τι θέλεις να κάνεις στην ζωή σου; Τι είναι σημαντικό για εσένα; Πως θέλεις να είναι η ζωή σου; Και πως θα φτάσεις εκεί; Γράψε τα, κράτησε τα κάπου που θα τα βλέπεις συχνά και ανέλαβε δράση.
3. Αναθεώρησε τις σχέσεις σου. Οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στις ζωές μας, αν όχι τα μόνα σημαντικά. Πρέπει να σκεφτείς για αυτές. Περνάς αρκετό χρόνο μαζί τους; Τους δείχνεις την εκτίμηση σου; Υπάρχει τρόπος να βελτιώσεις τις σχέσεις σου; Χρειάζεται να απολογηθείς ή να συγχωρέσεις για κάτι; Μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία; Επίσης, αναθεώρησε και τις σχέσεις σου με άλλα άτομα, όπως για παράδειγμα οι συνάδελφοι σου. Διώξε τα βαμπίρ από κοντά σου. Δεν πρόκειται να αλλάξουν.
4. Εξέτασε την επίδραση σου στον κόσμο. Πως αυτό που κάνεις, αυτό που καταναλώνεις και το πώς ζεις, επηρεάζει το περιβάλλον; Πως επηρεάζει τους φτωχούς ανθρώπους στις χώρες του τρίτου κόσμου; Πως επηρεάζει τους φτωχούς και τους αδύναμους; Πως επηρεάζει την κοινωνία στην οποία ζεις; Η ζωή σου έχει αντίκτυπο, είτε σκέφτεσαι για αυτά είτε όχι. Το να έχεις συνείδηση για το πώς οι αποφάσεις σου επηρεάζουν τους άλλους είναι σημαντικό.
5. Αναλογίσου το αληθινό κόστος κάθε αγοράς σου. Συχνά αγοράζουμε πράγματα χωρίς να σκεφτόμαστε τι κάνουμε ή πόσο πραγματικά κοστίζουν. Σίγουρα, κάνει 20 €, κανένα πρόβλημα, σωστά; Αλλά αυτά τα 20 € μπορεί να σημαίνουν αρκετές ώρες από την ζωή σου, ώρες που δεν πρόκειται να πάρεις πίσω. Θέλεις αλήθεια να ξοδεύεις χρήματα για ασήμαντες αγορές; Είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις με την ζωή σου; Αξίζει λίγη σκέψη πιστεύω.
6. Αναλογίσου την αληθινή αξία των πραγμάτων στην ζωή σου. Οι ζωές μας είναι γεμάτες πράγματα, στο σπίτι μας, στο γραφείο μας. Και πέρα από το κόστος αγοράς έχουν και φόρο στην ζωή μας. Πρέπει να τακτοποιούνται, να καθαρίζονται, να μετακινούνται, να έρχονται μαζί μας όταν μετακομίζουμε. Καταλαμβάνουν χώρο στην ζωή μας. Είναι οπτικό στρες. Αργότερα, θα πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά, να ταξινομήσουμε τα πράγματα, να βρούμε χρόνο να τα πετάξουμε, να τα ανακυκλώσουμε ή να τα χαρίσουμε.
7. Επανεξέτασε πως ξοδεύεις τον χρόνο σου. Πολλοί δεν ξέρουν που ξοδεύουν τον χρόνο τους. Και αν κάνεις μια επισκόπηση του χρόνου σου, μπορεί να εκπλαγείς πολύ. Και αν ξέρεις πως ξοδεύεις τον χρόνο σου, μπορείς να πάρεις συνειδητές αποφάσεις για το πώς θέλεις να τον ξοδεύεις στο μέλλον.
8. Εξερεύνησε τον εαυτό σου. Πάρε λίγο χρόνο να σκεφτείς τι είδους άνθρωπος είσαι. Ποιες είναι οι αξίες σου. Αν ζεις σύμφωνα με αυτές. Πως συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους. Πως συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου.
Αυτά είναι μερικά ...μπορεί κάποιοι από εσάς να ακολουθούν το δικό μου μονοπάτι και να έχουν να πουν κι άλλα. Θα χαρώ να τα μοιραστείτε μαζί μου
Στέλλα Μαλλιωτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου