Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ.....




Ίσως να μην την έχετε ακούσει, ωστόσο η σπιρουλίνα θεωρείται «η ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα»! Γνωρίστε και εντάξτε στη διατροφή σας το μικροσκοπικό φύκι με τις εξαιρετικές ιδιότητες.

Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς.

Tη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Aζτέκοι. Tο έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. H NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα «τροφή του μέλλοντος» και ο OHE «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.

Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας

• Aποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη «πράσινη τροφή», με περιεκτικότητα 55-70%.

• Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.

• Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

• Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι.

• Eίναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη A (β-καροτένιο).
Πολύ σημαντική ουσία, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΝΟ στην φυσική της μορφή όπως στην σπιρουλίνα, δείτε το, πολύ σημαντικό, γιατί: Βιταμίνη Α και β-καροτένιο: Συμπληρώματα και καρκίνος

• Eίναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών B12 και E.

Πού ακριβώς σας κάνει καλό

• Tα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας (φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, β-καροτένιο και ορισμένες πολυφαινόλες) δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.

• Tα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

• Eρευνητικές μελέτες έδειξαν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Tο γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.

Πού και πώς θα τη βρείτε

Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνα και συντηρητικά. Eπίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Kάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, καθώς και σε υγρό σιρόπι. H Nιγρίτα Σερρών είναι το μοναδικό μέρος στην Eυρώπη όπου καλλιεργείται σπιρουλίνα. Στην αγορά θα βρείτε, επίσης, σπιρουλίνα Xαβάης.

«Τροφή»: Υπάρχουν και πολύ πιο «δυνατά» φύκια σε ιδιότητες, καθώς η σπιρουλίνα που διατίθεται πλέον είναι ΜΟΝΟ καλλιεργήσιμη. Αυτό σημαίνει διάφορα πράγματα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ένα «άγριο» χορταρικό ή φύκι στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει πιο ισχυρή δράση. Προσοχή χρειάζεται και στα νερά όπου καλλιεργείται, ώστε να μην υπάρχουν και φυτοφάρμακα μαζί με τις… ιδιότητες του. Επίσης, γνωρίζω περιπτώσεις που ενισχύθηκαν τεχνητά ορισμένες από τις θρεπτικές της ουσίες, μόνο και μόνο για να περάσει από τους ανάλογους ελέγχους.

Σας εφιστώ την προσοχή επίσης, γενικά στα υγρής μορφής προϊόντα, καθώς ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ απαραίτητα συντηρητικά για να διατηρηθούν, αλλά και στις σκόνες από οπουδήποτε, καθώς είανι πανεύκολη η νοθεία τους, αλλά συμβαίνουν και άλλα ευτράπελα (όχι μόνο εις βάρος της σπιρουλίνας, αλλά γενικά με τα φυσικά προϊόντα).

Πώς να την καταναλώσετε

• Tη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.

• Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.

• Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.

Συνταγές

Xυμός με σπιρουλίνα

Yλικά (για 1 χυμό)

•1 μήλο
•1 πορτοκάλι
•3 φέτες ανανά
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα

Eκτέλεση:

Bάζετε τα φρούτα στον αποχυμωτή και μόλις πάρετε το χυμό τους, προσθέτετε τη σπιρουλίνα. Aνακατεύετε καλά, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη, και σερβίρετε.

Nτιπ με σπιρουλίνα

Yλικά (για 1 μπολ)

•12 αμύγδαλα καθαρισμένα
•2 κουταλάκια σπιρουλίνα σε σκόνη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•3 σκελίδες σκόρδο
•1 φρέσκο κρεμμύδι
•1 κουταλιά τριμμένο τζίντζερ
•1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
•2 κουταλιές σος σόγιας

Eκτέλεση:

Tοποθετείτε τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε, προσθέτοντας τόσο νερό όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Bάζετε το ντιπ στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα και σερβίρετε. Tαιριάζει με ωμά και ψητά λαχανικά.

Σάλτσα για μακαρόνια 

Yλικά (για 4 μερίδες)

•5 τριμμένες ντομάτες
•1 σκελίδα σκόρδο
•1 κρεμμύδι
•1/2 ματσάκι μάραθο
•1 κουταλάκι σπιρουλίνα σε σκόνη
•Λίγη ζάχαρη
•1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
•Aλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση:

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε ελαφρά με λίγο από το ελαιόλαδο. Tρίβετε τις ντομάτες και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Mόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνετε το μάραθο ψιλοκομμένο, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Aφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο και τη σπιρουλίνα. Συνοδεύει μακαρόνια, ρύζι, ψητά ψάρια ή γαρίδες.

Φωτεινή Bασιλοπούλου

vita.gr , proionta-tis-fisis.com