Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ



* Συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας ( Φυσιοπαθητική )

Η κατανάλωση μιας «ύποπτης» τροφής μπορεί να προκαλέσει πιθανότατα οποιαδήποτε από τις παρακάτω αλλαγές : αλλαγή στη διάθεση, κατάθλιψη, ανησυχία, αίσθημα φόβου, φόβος, ξαφνική κόπωση, υπνηλία, ευσυγκινησία, μη φυσιολογική δραστηριότητα, κακή ψυχική διάθεση, μυϊκή αδυναμία, πονοκέφαλο, θολή όραση, πόνοι μυϊκοί ή αρθρικοί, ξαφνική φαγούρα, δύσπνοια, εφίδρωση, αυξημένο καρδιακό παλμό.

Μια εξαιρετικά ευαίσθητη καταγραφή διάθεσης, του συναισθήματος και της διαδικασίας της σκέψης καθώς επίσης και του κινητικού συγχρονισμού είναι η γραφή. Μετά τη λήψη τροφής που προκαλεί αντίδραση προκαλούνται αξιοσημείωτες αλλαγές στη γραφή και στη σχεδίαση. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα στα παιδιά που ενώ συμπεριφερόταν σωστά μέσα στην τάξη πριν το διάλειμμα για να γευματίσουν, μετά το διάλειμμα χειροτερεύουν.

Αυτή η αλλαγή οφείλεται συχνά σε μια ανεπιθύμητη αντίδραση στην τροφή και ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
Αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα πλήρη κατάλογο, αλλά μπορεί να είναι οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και πρέπει να καταγράφουμε προσεκτικά τις αλλαγές, γιατί είναι πιθανό ασυνείδητα να τις καταγράφουμε ως φυσιολογικές.

Ορατά συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας στα παιδιά

Η εμφάνιση του προσώπου είναι οιδηματώδης, και ειδικότερα κάτω από τα μάτια υπάρχουν χαρακτηριστικοί μαύροι κύκλοι και οριζόντιες ρυτίδες που ξεκινούν από την έσω γωνία των ματιών.
Τα μάγουλα και τα χείλη είναι συχνά ξηρά και παρουσιάζουν απολέπιση, και οι γωνίες των χειλιών είναι σκασμένες.
Η βάση των αυτιών στο σημείο που ενώνεται με το πρόσωπο μπορεί να είναι κόκκινη και σκασμένη.
Οι βλεφαρίδες μπορεί να είναι βρεγμένες και τα άκρα τους να είναι κολλημένα.
Μπορεί να υπάρχει μια οριζόντια ρυτίδα κοντά στο άκρο της μύτης ( από το σπρώξιμο προς τα επάνω γιατί τρέχει) και συχνά την σκουπίζουν με τη ραχιαία πλευρά του χεριού τους (λέγεται και «αλλεργικός χαιρετισμός»).

Η φουσκωμένη κοιλιά θα εξαφανιστεί μετά από την απομάκρυνση της τροφής και θα σταματήσει και η αφύσικη κινητικότητα του εντέρου η οποία πιθανόν να εναλλασσόταν ανάμεσα σε διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Πολλά παιδιά με δυσανεξία στα δημητριακά/ζύμη σταριού έχουν μια μυρωδιά μούχλας ιδίως στα μαλλιά τους, που θυμίζει σανό ή φρέσκο ψωμί. Ένα άλλο σημάδι είναι το ρυθμικό κτύπημα του κεφαλιού πάνω στο μαξιλάρι τη νύκτα και οι ρυθμικές κινήσεις των ποδιών.

Τέλος το ανεξέλεγκτο τραχύ, αδέξιο ανυπάκουο, υπερκινητικό παιδί, συνήθως υποφέρει από τροφική δυσανεξία όταν άλλοι προφανείς παράγοντες έχουν αποκλειστεί.

Εκκριτική ωτίτιδα και συχνές λοιμώξεις στο αυτί εξαφανίζονται μετά την απομάκρυνση της τροφής που προκαλεί δυσανεξία.

Η πιο κοινή τροφή σε αυτή την περίπτωση είναι το γάλα (και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα).

Η νυχτερινή ακράτεια ούρων ενδέχεται να σταματήσει με την εξάλειψη της κατάλληλης τροφής.

Ηλιόπουλος Πασχάλης
Dr.of Naturopathy