Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

ΑΣΒΕΣΤΙΟ....






* Γιατί χρειαζόμαστε ασβέστιο;

Το ασβέστιο είναι ουσιώδες ορυκτό. Το 99 % του ασβεστίου μας βρίσκεται στα οστά. Το άλλο 1 %  κυκλοφορεί μέσα στο αίμα μας , και βρίσκεται σε όργανα και ιστούς.

Το ασβέστιο είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιακή λειτουργία, μυϊκή ανάπτυξη, την ανάπτυξη του νευρικού ιστού και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και την υποστήριξη του σκελετού μας.

Τι θα συμβεί αν δεν πάρουμε αρκετό ασβέστιο;

Το σώμα μας θα το" κλέψει" από τα οστά και τα δόντια μας, αποδυναμώνοντάς  τα.

* Τι είναι οστεοπόρωση; 

Χαρακτηρίζεται από μια απώλεια οστικής πυκνότητας, τα οστά γίνονται εύθραυστα και σπάνε εύκολα.
Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από οστεοπόρωση. Εκατομμύρια άλλοι έχουν χαμηλή οστική μάζα που ονομάζεται οστεοπενία.

* Ποιες είναι οι αιτίες της οστεοπόρωσης;

Εδώ είναι που γίνεται ενδιαφέρον. Έχουμε διδαχθεί  ότι αν μαζέψουμε αρκετό ασβέστιο, (όπως με τη κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων),  θα μας προστατεύσει από οστεοπόρωση.

Αλλά είναι πιο περίπλοκο από αυτό
.
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η οστεοπόρωση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υπερκατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών έχει συνδεθεί με πολλές μορφές καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά λένε ότι υπάρχει  άμεση σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών και απώλεια ασβεστίου στα ούρα." (Dr. Isac: την αλήθεια για την πρωτεΐνη και ασβέστιο)

Όταν το σώμα  απελευθερώνει οξέα στην κυκλοφορία του αίματος, το  ίδιο το σώμα τα εξουδετερώνει  "αρπάζοντας" ασβέστιο από τα οστά." (Σχολή  Δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ)

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η απώλεια ασβεστίου δεν συμβαίνει όταν καταναλώνουμε Φυτικά προϊόντα

* Ποιες είναι οι  καλύτερες φυτικές πηγές που περιέχουν ασβέστιο;

Καλές πηγές του ασβεστίου είναι τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο,  ο μαϊντανός και το κάρδαμο. 

Αποξηραμένα σύκα και χουρμάδες μαζί με καρύδια, ειδικά τα αμύγδαλα και καρύδια Βραζιλίας περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. 

Σουσάμι και ταχίνι είναι πολύ πλούσια σε ασβέστιο. 

* Άλλοι τρόποι για να προστατέψουμε τα οστά μας:

Τακτική άσκηση, περπάτημα στη Φύση ώστε να μας βλέπει για αρκετή ώρα ο Ζωοδότης Ήλιος (Βιτ .D)

Η άσκηση με βάρη είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αν σας επιτρέπετε.  

Πολικός 2017