Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025

ΛΩΤΟΙ...

 


Οι Λωτοί, είναι μακράν το αγαπημένο μου χειμερινό φρούτο. Τώρα που είναι η εποχή τους, φροντίζω να καταναλώνω περίπου 800-1.200 γρ. καθημερινά ως το πρώτο μου γεύμα (μεσημεριανό καθώς δεν τρώω πρωινό γεύμα).

Προτιμώ τις παλιές παραδοσιακές ποικιλίες λωτών, που είναι στυφά όταν είναι άγουρα και γλυκά μόνοι όταν ωριμάσουν πλήρως. Είναι κατάλληλα για φάγωμα όταν μαλακώσουν και έχουν την υφή μαρμελάδας!
Εάν δεν κατόρθωσα να σας εμπνεύσω προκειμένου να εντάξετε στη διατροφή σας τους λωτούς, όχι απλά σαν επιδόρπιο, αλλά σαν ένα κύριο γεύμα της ημέρας, ίσως να σας παρακινήσουν οι επιστημονικές μελέτες-έρευνες που ακολουθούν…
Μια πρόσφατη μελέτη στην Κίνα, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά ώριμους λωτούς, έχουν κατά 40% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Αυτό οφείλεται στα αντικαρκινικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι λωτοί όπως προ-ανθοκυανιδίνες, γαλλικό οξύ, μυρικετίνη και κατεχίνες. Ωστόσο, το πραγματικό μυστικό τους οφείλεται κύρια στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα καροτενοειδούς β-κρυπτοξανθίνης.
Οι λωτοί περιέχουν 9 φορές υψηλότερα επίπεδα κρυπτοξανθίνης από τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού που συνηθίζουν να λαμβάνουν κάθε πρωί όσοι προσέχουν την υγεία τους.
Εκτός από τη δημοσιευμένη μελέτη που έγινε στην Κίνα που σχετίζει την κατανάλωση λωτών με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά 40%, υπάρχει και μια πρόσφατη που έγινε στην Κορέα, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Γυναίκες που κατανάλωναν μόλις 29 γραμμάρια λωτού καθημερινά (περίπου ½ λωτό την ημέρα), είχαν 59% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς.
Αυτή η ημερήσια ποσότητα (29γρ.), αντιστοιχεί σε 200 γραμμάρια την εβδομάδα ή περίπου δύο μικρούς σε μέγεθος λωτούς.
Σας αρέσουν ή όχι λωτοί, είναι ώρα να «πλακωθείτε» πριν εξαντληθούν στην αγορά…
Αναφορά σε μελέτες-έρευνες:
1) Food and botanical groupings and risk of breast cancer: a case-control study in Shanghai, China/Pubmed ID 15668480.
2) The effect of raw vegetable and fruit intake on thyroid cancer risk among women: a case-control study in South Korea/PMID 22455656.