Η ρίζα του τζίντζερ (ή πιπερόριζα) είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό φυτό που χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό, με πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.
Οι κύριες δραστικές ουσίες του, οι οποίες έχουν μελετηθεί ερευνητικά είναι η τζιντζερόλη και η σογκαόλη, οι οποίες διαθέτουν την ικανότητα να μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ανακουφίζοντας μας από αισθήματα πόνου, δυσφορίας και πρηξίματος.
Τζίντζερ και ημικρανίες.
100 ασθενείς με οξεία ημικρανία χωρίς αύρα κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε σκόνη τζίντζερ, είτε σουματριπτάνη (φάρμακο).
Δύο ώρες μετά τη χρήση οποιασδήποτε μεθόδου, η μέση σοβαρότητα των πονοκεφάλων μειώθηκε σημαντικά, ενώ η αποτελεσματικότητα της σκόνης τζίντζερ και της σουματριπτάνης ήταν παρόμοια.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες της σκόνης τζίντζερ ήταν πολύ λιγότερες από τη σουματριπτάνη, ενώ η ικανοποίηση και η προθυμία των ασθενών να συνεχίσουν με οποιαδήποτε μέθοδο δε διέφεραν.
Τελικώς, η αποτελεσματικότητα της σκόνης τζίντζερ στη θεραπεία των κοινών κρίσεων ημικρανίας ήταν στατιστικά συγκρίσιμη με τη σουματριπτάνη, με λιγοστές όμως παρενέργειες, συγκριτικά με τη χρήση του φαρμάκου.
Σε ποια μορφή μπορούμε να το καταναλώσουμε;
Τη ρίζα τζίντζερ μπορούμε να την καταναλώσουμε στην ωμή της μορφή, αποξηραμένη, σε μορφή σκόνης, ως έλαιο, ή να το προσθέσουμε σε ένα χυμό, εφόσον διαθέτουμε αποχυμωτή.
Ιδανικά, καταναλώνεται στην ωμή, φρέσκια, ανεπεξέργαστη μορφή της, έτσι ώστε όλες οι δραστικές ουσίες της να παραμείνουν ακέραιες και ενεργές.
Διαθέτει μια έντονη, πικάντικη και πιπεράτη γεύση, λόγω των παραπάνω δραστικών του ενώσεων.
Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine