Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια, αλλά στις τροφές που τρώμε.
Ευζωία,
ευεξία,
ευδαιμονία,
ευρωστία,
ευτυχία και κατ επέκταση μακροζωία.
Για να μας συντροφεύουν οι παραπάνω ιδιότητες θα πρέπει να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από το συνεχές στρες και άγχος και να τον προμηθεύουμε με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.
Ο έλεγχος του στρες και του άγχους μπορεί να βρίσκεται σε δέκα λεπτά χαλάρωσης και διαλογισμού την ημέρα ή σε ένα πρελούδιο του Chopin ή σε μιά σονάτα του Beethoven , και
τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας δεν βρίσκονται κρυμμένα σε μαγικά χαπάκια, αλλά στις τροφές που τρώμε και ειδικά στις “υγιεινές” τροφές.
Οι υγιεινές τροφές που τρώμε έχουν τη δύναμη να διατηρούν την καρδιά μας νεανική,
τα οστά μας δυναμικά,
τις αρθρώσεις μας ελαστικές,
το δέρμα μας χωρίς ρυτίδες,
και
τα συστήματά μας σε ισορροπία και έτοιμα να αντaπεξέλθουν σε εξωτερικές επιθέσεις που τόσο συχνά απειλούν τον οργανισμό μας.
Ας δούμε τώρα κάποιες ομάδες τροφίμων και ειδικά τροφίμων “φυτικής προέλευσης” που περιέχουν ισχυρές φυτοθεραπευτικές ουσίες, οι οποίες έχουν τις ιδιότητες και μέσα από αυτές τη δύναμη να μας προσφέρουν όλα τα παραπάνω:
Τρόφιμα “φυτικής προέλευσης” με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά
α) α-καροτένιο και β-καροτένιο
σταφύλια,
πορτοκάλια,
βερίκοκα,
ροδάκινα,
πεπόνι,
σπανάκι,
κολοκύθες,
μπρόκολα,
καρότα…
β) λυκοπένιο
ντομάτες,
καρπούζι,
κόκκινο γκρέιπ-φρουτ.
γ) λουτεΐνη και ζεαξανθίνη -δύο καροτινοειδή με ισχυρότατες ιδιότητες που εκτός των άλλων προστατεύουν την όρασή μας
μπρόκολο,
κόκκινη πιπεριά,
σπανάκι,
μπιζέλια,
σέλινο,
λαχανίδα.
δ) β-κρυπτοξανθίνη
πορτοκάλια,
μανταρίνια,
ροδάκινα,
ε) βιταμίνη C
μαϊντανός,
μπρόκολο,
όλα τα εσπεριδοειδή,
πράσινες πιπεριές,
φράουλες,
ακτινίδιο,
στ) βιταμίνη Ε
ελαιόλαδο,
σουσάμι,
ηλιόσποροι,
σπαράγγια,
αβοκάντο…
ζ) ανθοκυανίνες
κόκκινο κρασί,
κόκκινα σταφύλια,
ρόδι,
φράουλες,
κόκκινες πιπεριές,
μελιτζάνες,
βατόμουρα,
λιπαρά οξέα
α) ω-3 λιπαρά
λινέλαιο,
λιναρόσπορος,
ο κολοκυθόσπορος,
σουσάμι,
τα καρύδια,
τα αμύγδαλα,
η αντράκλα,
το σπανάκι,
ο κρόκος του αυγού,
γαύρος,
σαρδέλα,
το σκουμπρί,
ο βακαλάος,
β) ω-6
καρύδια,
αμύγδαλα,
φουντούκια,
σουσάμι,
νερό
Ο οργανισμός μας χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό την ημέρα, να πίνουμε ροφήματα -εγχύματα και αφεψήματα – βοτάνων αλλά και να τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες,
σούπες,
σάλτσες.
Τα απαραίτητα βότανα:
τσάι,
τσουκνίδα,
φασκόμηλο,
δυόσμο,
μέντα,
ρίγανη,
θυμάρι,
κολλιτσίδα,
πολυκόμπι.
Τα απαραίτητα μπαχαρικά:
κουρκούμι,
πιπέρι,
τσίλι- κόκκινες πιπεριές,
γαρύφαλο,
κάρδαμο,
κανέλα,
τζίντζερ.
Με όλες αυτές τις αναφορές στις ομάδες των τροφίμων, δε θέλω να σας κουράζω αλλά να επισημάνω ότι κάθε τρόφιμο δεν περιλαμβάνει ένα μόνο συστατικό και δεν έχει μόνο μία ιδιότητα.
Κάθε φρούτο,
κάθε βότανο,
κάθε λαχανικό περιέχει πλήθος στοιχείων και συστατικών, τα οποία διέπει η συνέργεια – η αλληλεπίδραση δηλαδή μεταξύ των συστατικών τους.
Η αλληλεπίδραση αυτή θεωρείται ότι είναι ζωτικό μέρος της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας των βοτάνων, των φρούτων και των λαχανικών.
Όταν χρησιμοποιούμε ολόκληρο το φυτό -αντί για τα εξαγόμενα από αυτό συστατικά- τα διαφορετικά μέρη του αλληλεπιδρούν προκαλώντας ισχυρότατα θεραπευτικά αποτελέσματα από ότι η ισοδύναμη δόση του απομονωμένου ενεργού συστατικού.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι σημαντικά και απαραίτητα όλα τα τρόφιμα για την υγεία μας,
την ευζωία μας,
την ευεξία μας,
την μακροζωία μας!
*Τη λέξη “τρόφιμα” τη χρησιμοποιούμαι για να δηλώσουμε όλες εκείνες τις ουσίες που καταναλώνονται από τον άνθρωπο, προκειμένου να του εξασφαλίσουν ενέργεια αλλά και δομικό υλικό, για την ανάπτυξη των απαραίτητων οργάνων του, αλλά και για επιδιόρθωση βιολογικής φθοράς.