Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

ΜΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΙΤΑ



Μιά δίαιτα λογική καί υγιεινή, έξασφαλίζουσα παντοτινήν υγείαν, πρέπει πρώτον νά περιλαμβάνη κατά τά 3/4 τουλάχιστον φρέσκες καί άμαγείρευτες καί φυσικές τροφές, φρέσκα καί ξηρά φρούτα καί λαχανικά πλούσια σέ βιταμίνες καί ζωτικά όργανικά στοιχεία, καθώς έξηγούμε λεπτομερώς στο σχετικόν κεφάλαιον τής Βιοχημείας.
Τό ύπόλοιπον 1/4 τής διατροφής μας μπορεί νά άποτελεΐται άπό τροφές μαγειρευμένες κατά τόν πλέον υγιεινόν τρόπον καθώς άναφέρομε στήν «Υγιεινή Μαγειρική» καί μέ ένα λογικόν έλεγχον όσον άφορα τό ποσόν τών άμυλούχων, ζαχαρούχων, λευκωματούχων καί λιπαρών τροφών.
Διαφορετικά, άν καθημερινώς παίρνομε χωρίς έλεγχο καί μέτρο, περισσότερη ποσότητα, άπό τές άνάγκες του όργανισμού, κυρίως άπό ζωϊκά λεύκωμα, ή λίπος, ή καί άπό άμυλούχες τροφές, τότε άσφαλώς ή περιπλέον τροφή πού θά μένη μέσα μας άχρησιμοποίητη, θά ύποστή ζυμώσεις καί άποσυνθέσεις μέ άποτέλεσμα τήν παραγωγήν ούρικών καί άλλων όξέων, καί δηλητηρίων, τά όποια σύν τώ χρόνω τοξινώνουν τό σώμα καί τά διάφορα όργανα, μέ άποτέλεσμα τήν άνώμαλη λειτουργία τους, πού όνομάζεται άσθένεια.
’Ιδού που πρέπει ν’ άναζητήσωμε τή ριζική αίτια όλων τών άσθενειών, κι όχι σέ έξωτερικούς μόνο παράγοντας (κρύο, μικρόβια κλπ.), πού μολονότι κι’ αυτά συντείνουν στήν έκδήλωση (όχι στή ριζική αιτία) μερικών άσθενειών, έν τούτοις ΠΟΤΕ δέν μπορούν μόνα τους (χωρίς γόνιμο έδαφος, τή σχετική άκαθαρσία καί τοξαιμία τού σώματος) νά φιλοξενηθούν καί νά προκαλέσουν τήν έλαχίστην άνωμαλίαν - άσθένειαν. Δέν φιλοξενούνται ποτέ μύγες χωρίς νά ύπάρχη τό γόνιμον έδαφος (άκαθαρσία καί κοπροσοροί έντός τών όποιων πολλαπλασιάζονται), ούτε κουνούπια, χωρίς τό στάσιμο καί άκάθαρτο νερό.
Ας προσέξωμεν λοιπόν τό είδος καί τό ποσόν, τής τροφής μας τήν ωρα τής προσλήψεως αυτής καί τόν τρόπον τής προπαρασκευής της άν ποθούμε πραγματικά νά είμαστε σέ όλη μας τή ζωή ύγιέστατοι καί άποδοτικοί καί όχι νά καταντούμε μετά τά πενήντα μας βάρος στόν έαυτό μας καί πιό πλατειά στήν πατρίδα μας.
---------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Σάββα Σαββίδη: "Τροφή και Υγεία - Διατροφή του Παιδιού και Υγιεινή Μαγειρική" - Γ' έκδοση 1980 -
Ανδρέας Καραβιώτης