Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ;





Είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τις συνήθειες και τα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουμε εδραιώσει μέσα στο πέρασμα πολλών χρόνων.
Ο συνηθισμένος, δυτικός τρόπος ζωής έχει ως αποτέλεσμα οι γευστικοί μας κάλυκες να συνηθίζουν σε διεγερτικές τροφές, οι μύες μας να γίνονται πλαδαροί και το νευρικό μας σύστημα να εξαρτάται από διεγερτικά ναρκωτικά (όπως η καφεΐνη) προκειμένου να μπορεί να συνεχίζει παρά την έλλειψη ύπνου.
Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι επιχειρούν για πρώτη φορά να βελτιώσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, βρίσκουν άνοστη την υγιεινή διατροφή, επίπονη την άσκηση και αφόρητα τα συμπτώματα της απομάκρυνσης από τα διεγερτικά. Η αργή διαδικασία της αποτοξίνωσης που συνοδεύει το σταμάτημα των κακών συνηθειών, μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα που επιμένουν για εβδομάδες ή και μήνες.
Η νηστεία είναι μία μέθοδος που επιταχύνει την αποτοξινωτική διαδικασία. Μπορεί να είναι μία έντονη και μερικές φορές δυσάρεστη εμπειρία, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Μετά τη νηστεία, οι υγιεινές τροφές είναι συχνά νοστιμότατες και οι καταστροφικές συνήθειες μοιάζουν λιγότερο ελκυστικές. Η νηστεία είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να υπερνικήσουμε την εξάρτηση από μία ποικιλία ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, της νικοτίνης, του αλκοόλ, της μαριχουάνας και άλλων.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα στα υγιεινιστικά κέντρα που ειδικεύονται στην επίβλεψη της νηστείας, βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτύξουν τις απαραίτητες ικανότητες για να επιλέγουν και να ετοιμάζουν υγιεινά φαγητά, να διαμορφώσουν ένα λογικό πρόγραμμα άσκησης· και να βρουν συναισθηματική υποστήριξη.
Ορισμένοι άνθρωποι μοιάζουν και νιώθουν υγιείς, αλλά εξακολουθούν να εκδηλώνουν αφύσικες ενδείξεις όπως υψηλή πίεση, αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, γλυκόζης, ουρικού οξέος, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, κ.λ.π. Η νηστεία μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποκατάσταση υψηλότερων επιπέδων υγείας και ζωτικότητας και να εξαλείψει αυτές τις ενδείξεις που συνδέονται με την ασθένεια. Η νηστεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα διαγνωστικό εργαλείο για την αποκάλυψη της υποκλινικής παθολογίας που μπορεί να υπάρχει.
Η νηστεία μπορεί να προσφέρει το μεγαλύτερο δυναμικό της στην πρόληψη της ασθένειας. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να υπερβαίνει την ασθένεια, και έτσι να είναι εντελώς ελεύθερος από όλες τις ενδείξεις και τα συμπτώματά της. Μπορεί όμως να επιλέξει να χρησιμοποιήσει τη νηστεία ως ένα προληπτικό μέτρο που θα επιτρέψει στο σώμα να εξαλείψει τα μεταβολικά προϊόντα που διαφορετικά θα μπορούσαν να συσσωρεύονται (μέσα στα κύτταρα του σώματος) παρά τις καλύτερές του προσπάθειες.
Είτε χρησιμοποιείται η νηστεία για τη μετάβαση σε μία υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς και για την υπερνίκηση των ενδείξεων και των συμπτωμάτων της ασθένειας, είτε ως ένα προληπτικό μέτρο, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που βοηθάει τους ασθενείς να αναρρώνουν και τους υγιείς να παραμένουν υγιείς.
Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει επίσης ένα ισχυρό εργαλείο στις προσπάθειες να αντιστραφεί η σοβαρή ασθένεια. Οι παθήσεις που ανταποκρίνονται ευνοϊκά στη νηστεία και στις μεγάλες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, την υπογλυκαιμία, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, την καρδιοπάθεια, την υψηλή πίεση, τον διαβήτη, την κολίτιδα, την ψωρίαση, τον λύκο και τα ινομυώματα της μήτρας.
Αντενδείξεις στη Νηστεία
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι υποψήφιοι για τη νηστεία. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ιατρική πάθηση ενός ανθρώπου αποκλείει την ανάληψη μίας θεραπευτικής νηστείας. Οι υγιεινιστές γιατροί λαμβάνουν υπόψη τους πολλούς παράγοντες πριν συστήσουν νηστεία.
Εξετάζουν το ιατρικό ιστορικό του ασθενή· εκτελούν μία λεπτομερή φυσική εξέταση στην οποία συμπεριλαμβάνονται εργαστηριακές ή εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις· και επανεξετάζουν τα ευρήματα μαζί με τον ασθενή. Οι συστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, προγράμματα άσκησης και – όταν ενδείκνυται – νηστεία σε ένα κατάλληλο κέντρο.
Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι και όλες οι παθήσεις στη νηστεία και στη συντηρητική αντιμετώπιση. Περιστασιακά, μπορεί να είναι απαραίτητη η ιατρική αγωγή. Όταν ενδείκνυται μία ιατρική γνωμάτευση ή αγωγή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πιο ασφαλείς, διαθέσιμες μέθοδοι.
-------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του George Clements: "ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ"...
#George_Clements
#ΦΥΣΙΚΗ_ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ
#ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ