Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ



Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει πως όταν περνούν μία οξεία ασθένεια, χάνουν την όρεξή τους. Οι πρώτοι υγιεινιστές γιατροί σκέφτηκαν ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια φυσιολογική αιτία για αυτή την απώλεια όρεξης. Μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού, ανακάλυψαν ότι η νηστεία (όπως ορίστηκε παραπάνω) επιτρέπει στο σώμα να πραγματοποιήσει μία μοναδική φυσιολογική προσαρμογή.
Στην κατάσταση της νηστείας, η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων της ασθένειας, όπως η φλεγμονή, η παραγωγή βλέννας, ο πυρετός, η διάρροια, κ.λ.π. συχνά ελαττώνονται δραματικά. Στην πραγματικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι η νηστεία είναι το πιο αποτελεσματικό και ισχυρό μέσο για να διευκολυνθεί η αυτοθεραπεία.
Περαιτέρω πειραματισμός και παρατήρηση είχαν ως αποτέλεσμα τη διαπίστωση ότι η νηστεία είναι εξίσου αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της χρόνιας ασθένειας. Η χρόνια ασθένεια – συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας, του διαβήτη, του καρκίνου, της αρθρίτιδας, των αναπνευστικών παθήσεων, των αυτοάνοσων νοσημάτων, κ.λ.π. – μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών παραγόντων. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν πράγματα που μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε – ανάρμοστη διατροφή, όπως κατανάλωση ζωικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφών· χρήση ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του καπνού, του αλκοόλ, του καφέ, κ.λ.π.· έλλειψη επαρκούς ύπνου ή άσκησης· υπέρμετρο ψυχολογικό στρες – και πράγματα που είναι πιο δύσκολο ή ακόμη και αδύνατον να ελέγξουμε, όπως είναι η κληρονομικότητα και η έκθεση σε περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις – μόλυνση, ακτινοβολία, ηχορύπανση, κ.λ.π.
Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την επίλυση των συμπτωμάτων τόσο της οξείας ασθένειας όσο και της χρόνιας, αλλά τα οφέλη της δεν περιορίζονται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Η νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τη μετάβαση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα επιτρέψει στο σώμα σας να αυτοθεραπευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό και θα αποτρέψει την οξεία και τη χρόνια ασθένεια να επανεμφανιστούν στο μέλλον.
------------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο: “Εγχειρίδιο Φυσικής Υγιεινής”
Εκδόσεις: “μεταμόρφωση”