Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ



Η αλκαλική δίαιτα συνιστάται σε όλους εκείνους, που θέλουν και προσπαθούν να επανορθώσουν την υγεία τους, που είχαν καταστρέψει με διάφορες ανθυγιεινές έξεις και μάλιστα με ακατάλληλη, αφύσικη τροφή, που παράγει πολλά οξέα.
Η συστηματική αλκαλική δίαιτα συγκαταλέγεται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα της φυσικής υγιεινής. Και αυτά, που λέμε δεν είναι μόνο θεωρίες, αλλά γεγονότα πιστοποιούμενα με πολλά πειράματα. Πριν προχωρήσουμε δε, ας σημειώσουμε, ότι η δίαιτα αυτή δεν είναι αναγκαία μόνο στους ασθενείς, αλλά και στους υγιείς για τη θεμελίωση και περιφρούρηση της υγείας τους.
Η δίαιτα αυτή προλαμβάνει κάθε πάθηση, γιατί εδραιώνει πραγματική ανοσία, πράγμα που πρέπει να επιδιώξει κάθε άνθρωπος, που ξέρει να εκτιμά την υγεία του. Και ας μη λησμονούμε, ότι ένα δράμι πρόληψης αξίζει περισσότερο από έναν τόνο θεραπείας.
Δυστυχώς, όμως, ο κόσμος σήμερα περιμένει πρώτα να υποφέρει και μετά να αναζητήσει διαφώτιση για την εξάλειψη των σωματικών του πόνων.
Αλλά ας γυρίσουμε στο θέμα μας.
Τι είναι η αλκαλική δίαιτα; Όπως εκτενώς και με κάθε λεπτομέρεια αναφέρουμε στο βιβλίο μας «Φυσική Υγιεινή», η δίαιτα αυτή αποτελείται από γνήσιες φυσικές τροφές, πλούσιες σε οργανικά συστατικά που κάνουν αίμα καθαρό και αλκαλικό.
Όταν δε λέμε γνήσιες φυσικές τροφές, εννοούμε μόνο τις τροφές, που τρώγονται στη φυσική τους κατάσταση χωρίς να βραστούν, να τσιγαριστούν ή να καρυκευτούν. Καμία δε φυσική τροφή δεν απαγορεύεται και η καθεμία ωφελεί περισσότερο όταν τρώγεται στην εποχή της. Τον χειμώνα τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και οι λοιπές φυσικές λευκωματούχες τροφές, πρέπει να καταναλώνονται άφθονα. Τώρα την άνοιξη τα τρυφερά ωμά χόρτα, όπως το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια κλπ., μαζί με τα φρούτα των ημερών μας, τα μούσμουλα, δηλαδή, τα κεράσια, τη φράουλα, πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας.
Εδώ ας σημειωθεί ακόμη, ότι όταν λέμε φυτοφαγία δεν εννοούμε να τρώμε συνεχώς νερόβραστα ραδικοβλάσταρα, όπως θέλουν να νομίζουν οι Έλληνες. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη των συμπατριωτών μας ασφαλώς θα σχηματίσθηκε από το γεγονός, ότι μπαίνουν σε εστιατόρια και γαλακτοπωλεία, όπου φιγουράρει στις ταμπέλες η λέξη «Φυτοφαγία» και μέσα τη φυτοφαγία την αντιπροσωπεύουν πενιχρότατα μόνο τα ραδίκια. Η ποικιλία των φαγητών των καταστημάτων αυτών αποτελείται από ρυζόγαλα και άλλα γαλακτερά.
Το αλκαλικό αίμα, που, όπως εξηγήσαμε, εξασφαλίζει πραγματική υγεία, είναι απόρροια των φυσικών τροφών. Μόνο με μια τέτοια δίαιτα θα μπορέσει ο κόσμος να ξαναβρεί την υγεία, που είναι η βάση κάθε ευτυχίας, και τη μακροβιότητα.
Με μια ορθή διαιτητική τακτική ο άνθρωπος δεν θα υποφέρει από τις διάφορες παθήσεις, όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα, παθήσεις, που οφείλονται όλες στις «αφάνταστες τροφικές βλάβες», όπως τόνισε στην προχθεσινή του ωραία και κατά πάντα ενδιαφέρουσα και καταχειροκροτημένη από όλους διάλεξη, που έκανε ο αγαπητός κ. Τσάγαλος στην αίθουσα των διαλέξεων της φοιτητικής Λέσχης.
Ηλίας Πέτρου, Ελληνικόν Μέλλον, 14 Μαΐου 1935
--------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο "ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ"...