Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΘΡΕΨΗ : ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑΙΣΜΑ...

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο όρος "Κυτταρική Θρέψη" είναι απλός. Αποτελείται από το κύτταρο, το οποίο μαζί με κάποια άλλα στοιχεία συγκροτεί τη μικρότερη ημιαυτόνομη λειτουργική μονάδα του οργανισμού μας.
το δεύτερο κομμάτι του είναι η θρέψη. Προσέξτε ότι αναφέρομαι στο Θρέψη (Nutrition) και όχι Τάισμα (Feeding).

Η ειδοποιός διαφορά είναι στο ότι το Θρέψη αφορά στην εξυπηρέτηση των λειτουργικών του αναγκών, ενώ το Τάισμα αφορά στο παραγέμισμα (stuffing) με κάτι που μπορεί και να εξυπηρετεί.



Στη Θρέψη τρώμε για να ζήσουμε
Στο Τάισμα τρώμε για να φουσκώσουμε. γλεντήσουμε, γιορτάσουμε ακόμα και για επίδειξη (εμείς φάγαμε στο ... τάδε "ΙΝ" εστιατόριο)

Στη Θρέψη τρώμε ηλιακά προϊόντα (κυρίως) δηλαδή φρούτα και λαχανικά (φωτόνιο + Διοξείδιο άνθρακα + νερό ---> γλυκόζη / άζωτο ατμόσφαιρας --> αμινοξέα / έδαφος --> μέταλλα και ιχνοστοιχεία)
Στο Τάισμα τρώμε προϊόντα με εργαστηριακή "χαρτοχημεία" (τροποποιημένα, "πειραγμένα" ώστε να είναι ελκυστικά και να κάνουν τζίρους).

Στη Θρέψη τρώμε ουσίες ίδιες με αυτές που υπάρχουν στα κύτταρα (L-αμινοξέα, cis λιπαρά οξέα, βιταμίνες, οργανικά μέταλλα-ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά κλπ)
Στο Τάισμα τρώμε ουσίες που είναι προϊόντα μεταποίησης τροφίμων (trans λιπαρά οξέα, ενισχυτικά χρώματος, συνθετικά αντιοξειδωτικά, συντηρητικά, πρόσθετα που για να τα προφέρεις σου δένεται η γλώσσα φιόγκος, ενισχυτικά γεύσης, τροποποιητές υφής)

Στη Θρέψη επιλέγουμε εμείς το φαγητό μας
Στο Τάισμα το επιλέγουν άλλοι για μας

Στη Θρέψη κουραζόμαστε να μαγειρεύουμε
Στο Τάισμα κουραζόμαστε να χωνέψουμε

Στη Θρέψη λαμβάνουμε ενέργεια
Στο Τάισμα ξοδεύουμε ενέργεια

Και αυτό είναι το Πρώτο Επίπεδο, δηλαδή η Επιλογή του να είσαι Κυνηγός (δηλαδή να ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ την τροφή σου και να "το ψάχνεις" τι και από που θα ψωνίσεις και να έχεις την ευθύνη της προετοιμασίας) ή Εκτρεφόμενος (τρως ό,τι σου δίνεται χωρίς να το ψάχνεις και πολύ, άκοπα και συνήθως έτοιμο προς βρώση...)

Nikolas Daradimos