Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη επηρεάζει τη ροή των ούρων και εμφανίζονται συμπτώματα όπως, συχνουρία, νυχτερινή ενούρηση και μειωμένη ακτίνα και ταχύτητα ροής των ούρων.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει το 90% των ανδρών άνω των 85 ετών.
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές εξαιτίας της γήρανσης και εξαρτάται από τη δράση των ανδρογόνων στον προστάτη.
Με το πέρασμα της ηλικίας τα επίπεδα της κύριας σεξουαλικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, μειώνονται με το πέρασμα της ηλικίας και τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προλακτίνης και των ορμονών FH & LH αυξάνονται.
Η τεστοστερόνη μέσα στον προστάτη αδένα μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη από την 5-άλφα-ρεδουκτάση. Η σύγχρονη αύξηση των οιστρογόνων στους ηλικιωμένους άνδρες εμποδίζει την εξάλειψη και την αποβολή της διυδροτεστοστερόνης και μπλοκάρεται η διέξοδος της ουροδόχου κύστεως, από την διόγκωση του προστάτη, με αποτέλεσμα κατακράτηση ούρων που μπορεί σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη και θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη:
Διατροφή για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
-Πρωτεϊνική δίαιτα:
Η πρωτεϊνική δίαιτα με 45% πρωτεϊνη αναχαιτίζει την 5-άλφα-ρεδουκτάση και δεν γίνεται μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη.
-Διακοπή αλκοόλ:
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την καλοήθη υπερτροφία προστάτη. Το αλκοόλ αυξάνει την προλακτίνη η οποία αυξάνει την πρόσληψη τεστοστερόνης από τον προστάτη και αυξάνονται, έτσι τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης. Το αλκοόλ είναι διουρητικό και αυξάνει η ποσότητα των ούρων που εισέρχεται στην κύστη. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σύσπαση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, καθιστώντας την ούρηση πιο δύσκολη. Το αλκοόλ, επίσης, παρεμποδίζει την ικανότητα του μυός του προστάτη να χαλαρώνει περαιτέρω, ερεθίζοντας την ουροδόχο κύστη και χειροτερεύοντας τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη και μπορεί να προκληθεί και πλήρης απόφραξη. Έτσι, οι άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
-Ψευδάργυρος:
Ο ψευδάργυρος εμποδίζει την πρόσληψη τεστοστερόνης από τον προστάτη. Ο προστατικός αδένας φυσιολογικά περιέχει τις υψηλότερες ποσότητες ψευδαργύρου από οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μειώνει το μέγεθος του προστάτη και μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη. Η εντερική πρόσληψη του ψευδαργύρου εξασθενίζει από τα οιστρογόνα και ενισχύεται από τα ανδρογόνα και λόγω του ότι στους ηλικιωμένους αυξάνονται τα οιστρογόνα η πρόσληψη ψευδαργύρου είναι χαμηλή. Ο ψευδάργυρος, επίσης εμποδίζει την έκκριση προλακτίνης από την υπόφυση, η οποία αυξάνει την πρόσληψη τεστοστερόνης από τον προστάτη και αυξάνονται, έτσι τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης, ενώ φάρμακα, όπως η βρωμοκρυπτινη εμποδίζουν την απελευθέρωση προλακτίνης και μειώνουν τα συμπτώματα της υπερπλασίας του προστάτη. Το στρες και το αλκοόλ, επίσης, αυξάνουν την έκκριση της προλακτίνης.
-Λιπαρά οξέα:
Τα συμπληρώματα διατροφής με σωστή αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων μειώνουν την κατακράτηση ούρων.
-Τριπεπτίδια:
Ο συνδυασμός των αμινοξέων αλανίνη, γλυκίνη και γλουταμινικού οξέος μειώνει τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Μειώνει τη νυχτερινή ενούρηση, την επιτακτική ανάγκη για ούρηση, τη συχνουρία και την καθυστερημένη ούρηση. Τα αμινοξέα αυτά αναχαιτίζουν τους νευροδιαβιβαστές και μειώνουν το αίσθημα της πληρότητας της ουροδόχου κύστεως (1 γραμμάριο την ημέρα).
-Βήτα-σιτοστερόλη:
Οι φυτοστερόλες έχουν παρόμοια δομή με την χοληστερόλη και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη. Η βήτα σιτοστερόλη αυξάνει τη ροή των ούρων, μειώνει την ποσότητα των ούρων που παραμένει στην ουροδόχο κύστη και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Η βήτα σιτοστερόλη βρίσκεται στη σόγια (150mg ημερησίως).
-Έλαιο κολοκυθόσπορων:
Οι κολοκυθόσποροι Curcubita pepo παρεμποδίζουν τη δράση της διυδροτεστοστερόνης η οποία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη, ειδικά όταν συνδυάζονται με φυτοστερόλες. Επίσης, το έλαιο κολοκυθόσπορων βελτιώνει τη ροή των ούρων και μειώνει τα συμπτώματα και όταν συνδυάζεται με saw palmetto μειώνει και τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA.
Βότανα για την θεραπεία της καλοήθους υπερτροφίας προστάτη
Τα κλασσικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την καλοήθη υπερτροφία προστάτη είναι οι άλφα αναστολείς και οι αναστολείς άλφα ρεδουκτάσης.
Όμως, υπάρχουν και πολλά βότανα που εχουν τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα με τα φάρμακα. Το Saw palmetto ή Serenoa repens, το Pygeum Africanum, η τσουκνίδα ή Urtica dioca και το εκχύλισμα από γύρη ανθέων. Το Saw palmetto θεωρείται το καλύτερο και ακολουθεί η γύρη ανθέων, το Pygeum Africanum και η τσουκνίδα. Σε όγκο υπολειπόμενων ούρων πάνω από 150 ml χρειάζεται εντατική και μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.
-Saw palmetto:
Παρεμποδίζει την διυδροτεστοστερόνη να προσδένεται στους υποδοχείς των κυττάρων και αναχαιτίζει την 5-άλφα-ρεδουκτάση. Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προάγει την απόπτωση των κυττάρων. Σε συνδυασμό με τη βήτα-σιτοστερόλη θεωρείται από τις καλύτερες θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη με βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από μόλις 4 εβδομάδες και κυρίως της νυχτερινής ενούρησης. Σε συνδυασμό με φυτοστερόλες και λιπαρά οξέα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό το Saw palmetto και συμβαίνουν μετά από 2 μήνες βελτιώσεις στη ροή των ούρων, μειώνεται ο όγκος του προστάτη και η νυχτερινή ενούρηση, βελτιώνεται ο ύπνος και η ποιότητα ζωής. Να σημειωθεί ότι η φεναστερίδη και ταμσουλοσίνη για να δράσουν απαιτούν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ το Saw palmetto ανακουφίζει από τα συμπτώματα σε ένα μόλις μήνα. Το Saw palmetto (320mg/ημέρα) μπορεί να συνδυαστεί και με εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας για να έχει μεγαλύτερο θεραπευτικο αποτέλεσμα. Το saw palmetto, η βήτα σιτοστερόλη, η βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα γύρης λουλουδιών είναι καλός συνδυασμός για συμπληρώματα διατροφής για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και την βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου.
Εκχύλισμα λουλουδιών γύρης:
Βοηθάει στη μείωση της νυχτουρίας και συχνουρίας, μειώνει τον όγκο των υπολειπόμενων ούρων, βελτιώνει την ροή των ούρων, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, προκαλεί συσταλτική επίδραση στην ουροδόχο κύστη και χαλαρώνει την ουρήθρα και επιπλέον εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη (320mg/ημέρα).
Pygeum Africanum:
Είναι αειθαλές δέντρο, ιθαγενές στην Αφρική και ο φλοιός του χρησιμοποιείται για νόσους του ουροποιητικού συστήματος. Τα ενεργά συστατικά του φλοιού είναι οι λιποδιαλυτές στερόλες και τα λιπαρά οξέα, τριτεπτένια, βήτα σιτοστερόλη και n-doconasol (200mg/ημέρα). Είναι αποτελεσματικό στη μείωση των συμπτωμάτων, αλλά ο συνδυασμός του με το Saw palmetto θεωρείται πιο αποτελεσματικός.
Τσουκνίδα:
Η Urtica dioca και το εκχύλισμα της ρίζας της (120mg) σε συνδυασμό με το Saw palmetto είναι αποτελεσματική θεραπεία για την υπερπλασία του προστάτη, αλλά και μόνη της μπορεί να χορηγηθεί για την μείωση των συμπτωμάτων του προστάτη, γιατί μειώνει το μέγεθος του προστάτη, την παραγωγή ούρων και το μέγεθος του προστάτη.
Πηγή