Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ;
ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Ζητάμε από την Επιτροπή της ΕΕ να κρατήσει την υπόσχεσή της και να μην ιδιωτικοποιήσει το νερό!
Ζητάμε από την Επιτροπή της ΕΕ και την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας να πάψει πλέον να απαιτεί την ιδιωτικοποίηση του νερού προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και κατά της θέλησης του πληθυσμού.
Ζητάμε τη γνωστοποίηση και δημοσίευση της αλληλογραφίας καθώς και των προφορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με την πώληση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Η Ελλάδα εξαναγκάζεται να ιδιωτικοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η οργή είναι μεγάλη και η αντίδραση αυξάνεται . „Η παροχή νερού είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι όχι εμπορικό προϊόν“. Αυτή η έκκληση που υπογράφηκε το 2013 από 2 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους ανάγκασε την ΕΕ να εξαιρέσει το νερό από τα σχέδια ιδιωτικοποίησης - εκτός από τις χώρες του Νότου, όπου η Τρόικα πιέζει την Πολιτική να ιδιωτικοποιήσει ακόμη και την παροχή νερού. Έτσι το ελληνικό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να δώσει τη συγκατάθεση για τη μεταφορά των δύο μεγαλύτερων εταιριών παροχής νερού ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο νεοσύστατο και ελεγχόμενο από τους πιστωτές υπερταμείο ιδιωτικοποίησης, διαφορετικά δεν θα καταβάλλονταν οι επόμενες πιστώσεις.
Η χειροτέρευση της παροχής με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών μετά την ιδιωτικοποίηση είναι ο λόγος που πολλοί δήμοι σε διάφορες χώρες κατάφεραν την επαναδημοτικοποίηση των εταιριών νερού . Τελευταία παραδείγματα είναι πόλεις στην Πορτογαλία και Ισπανία που αναγκάστηκαν από την Τρόικα να ακολουθήσουν λανθασμένη πολιτική , η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών έως και κατά 400 %. Η Σλοβακία λαμβάνει επίσης μέτρα πρόληψης περιλαμβάνοντας στο σύνταγμά της το νερό ως δημόσιο αγαθό και προστατεύοντας το με αυτό τον τρόπο από την ιδιωτικοποίηση.
Ένας από τους πρώτους δήμους που αναγκάστηκε λόγω της αντίστασης του πληθυσμού να ανακαλέσει την ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν ο δήμος του Βερολίνου. Ναι μεν το δημόσιο κατείχε το 51% των μεριδίων, αλλά μυστικές συμφωνίες εξασφάλιζαν επί 30 χρόνια υψηλά κέρδη στις διαχειρίστριες εταιρίες. Έτσι ανέβηκε και στο Βερολίνο η τιμή του νερού . Το Βερολίνο είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα πετυχημένης αντίστασης.
Ας υποστηρίξουμε την αντίσταση στην Ελλάδα!

Για το δίκτυο Αλληλεγγύης για την Ελλάδα Griechenlandsolidarität

Georg Brzoska (Berlin), Marianna Grigoraskou (Thessaloniki), Claus Kittsteiner (Berlin), Imke Meyer (Frankfurt), Monika von zur Mühlen (Cologne)