Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ...



Η ινσουλίνη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη ορμόνη για τη λειτουργία του σώματος μας, ωστόσο τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από όλα τα συστατικά της διατροφής μας, οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που διαθέτουν την ισχυρότερη επίδραση στην έκκριση ινσουλίνης, ενώ τα λιπαρά τρόφιμα εμφανίζουν γενικώς ένα ευνοϊκότερο προφίλ.
Όσο πιο συχνά τρώμε (πολλά ημερήσια σνακ) και ιδιαίτερα όταν τα γεύματα μας είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (με προϊόντα όπως: λευκό ψωμί, τοστ, μακαρόνια, ρύζι, κέικ, γάλα, παξιμάδια, χυμοί φρούτων, κουλούρι, πίτες κ.α.), τόσο τείνουμε να διατηρούμε την ινσουλίνη σε σταθερά υψηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μπορεί να παρουσιάζει μια ανασταλτική επίδραση στην κινητοποίηση του σωματικού μας λίπους.
Με λίγα λόγια, το σώμα μας προτιμά να στηρίζεται στην εύκολα διαθέσιμη ενέργεια που του προσφέρουν οι διαιτητικοί υδατάνθρακες, παρά να στρέφετε στις αποθήκες ενέργειας του (λιπώδη ιστό).
Έτσι, καθώς ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει πολύ περισσότερους υδατάνθρακες από ότι το σώμα του μπορεί να διαχειριστεί, εμφανίζεται το φαινόμενο της υπερινσουλιναιμίας.
Η υπερινσουλιναιμία (αυξημένη ινσουλίνη στο αίμα) σχετίζεται με δυσκολία διαχείρισης βάρους, εμφάνιση παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου, κατακράτηση άλατος και υγρών και υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης πολλαπλών ειδών καρκίνων.
Όσα περισσότερα σνακ (τσιμπολογήματα) κάνουμε, και όσο δεν προσέχουμε τις ποσότητες των ημερήσιων καταναλώμενων υδατανθράκων, τόσο τείνουμε να αφήνουμε ανεξέλεγκτα τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.
Τι να προτιμούμε;
Η ένταξη γευμάτων που είναι μέτρια σε πρωτεΐνη και ενισχυμένα σε λίπη και έλαια οδηγεί σε ένα ευεργετικότερο προφίλ έκκρισης ινσουλίνης, οδηγώντας σε ένα καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και ιδανικότερη διαχείριση βάρους.
Γεύματα σαλατικών με προσθήκη ελαιόλαδου, η αβοκάντο, μαζί με ελιές, ή ξηρούς καρπούς, ή λιπαρά ψάρια, η μια ομελέτα με λαχανικά, κ.α., μας βοηθούν να πετυχαίνουμε καλύτερα τον παραπάνω στόχο.
Προκειμένου να κινητοποιήσουμε τις αποθήκες σωματικού λίπους, οφείλουμε να δώσουμε ισχυρά κίνητρα στο σώμα μας, προσέχοντας το σχεδιασμό των γευμάτων μας και εστιάζοντας παράλληλα στην επαρκή καθημερινή σωματική δραστηριότητα.
Πως να αποφύγουμε τις αυξομειώσεις της γλυκόζης αίματος:

Savvas T. Dietitian