Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΞΕΟΒΑΣΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

 


Η ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας θεωρείται άκρως απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας.



Προκειμένου να λειτουργήσουν εύρυθμα τα 70 και πλέον τρισεκατομμύρια των κυττάρων του σώματος, είναι βασικής σημασίας να ρυθμίζεται εντός αυστηρών πλαισίων το pH του σώματος.



Το φυσιολογικό ph του αίματος ορίζεται από μια σταθερή τιμή μεταξύ 7.35-7.45. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Ομοιόσταση – Ισορροπία.



Η μείωση του pH του αίματος κάτω από το φυσιολογικό (7.35) ονομάζεται Οξέωση, ενώ η αύξηση του pH του αίματος πάνω από το φυσιολογικό (7.45) ονομάζεται Αλκάλωση.




Το σώμα μας έχει την ικανότητα να διορθώνει τις πιθανές ανισορροπίες, από τη στιγμή που του παρέχουμε μια σωστή θρεπτική και μεταβολική υποστήριξη.



Όταν το pH του σώματος μετατοπίζεται έστω και ελάχιστα, η επίδραση στην υγεία μπορεί να είναι σημαντική καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνα συμπτώματα και χρόνιες ασθένειες.



Η διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας μπορεί να επέλθει από μια ή περισσότερες αιτίες που ακολουθούν :
  • Όξινες τροφές

  • Διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες

  • Διατροφή υψηλή σε λιπαρά και φτωχή σε υδατάνθρακες

  • Χρόνια αφυδάτωση

  • Κακή ποιότητα πόσιμου νερού (π.χ. νερό βρύσης, αρκετά εμφιαλωμένα νερά του εμπορίου)

  • Κατανάλωση καφέ και αλκοόλ

  • Κάπνισμα

  • Ναρκωτικές ουσίες

  • Φάρμακα (παντός τύπου)

  • Συναισθηματικό άγχος και στρες

  • Έλλειψη ποιοτικού ύπνου (ύπνος μετά τις 22:00μ.μ.)

  • Πολύ έντονη άσκηση (πέρα από τα φυσιολογικά ατομικά όρια)

  • Ατμοσφαιρική – περιβαλλοντική ρύπανση

  • Χημικές ουσίες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα αποσμητικά, κολόνιες, λακ και βαφές μαλλιών, οδοντόκρεμα, καλλυντικά, αντηλιακά κλπ)

  • Χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, καθαριστικά πιάτων, πατωμάτων, τζαμιών κλπ)



Συνέπειες των διαταραχών της Οξεοβασικής Ισορροπίας



Η διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας επιφέρει διαταραχή στις λειτουργίες των περισσότερων συστημάτων, οργάνων, ιστών και κυττάρων του σώματος, με συνέπεια την εμφάνιση αρχικά αρκετών συμπτωμάτων ασθενειών και στη συνέχεια την πρόκληση χρόνιων παθολογικών καταστάσεων.



Η αντιστρεψιμότητα στη διαταραχή της οξεοβασικής ισορροπίας είναι εφικτή ΜΟΝΟ όταν επιτευχθεί η ομοιόσταση μέσω της υιοθέτησης μιας αλκαλικής διατροφής.




Ακολουθούν ενδεικτικά μερικά συμπτώματα και ασθένειες που οφείλονται στην όξινη κατάσταση του οργανισμού εξαιτίας των αιτιών που προανέφερα:

Γαστρεντερικό σύστημα: καούρες, δυσπεψία, Γ.Ο.Π, έλκος στομάχου, έλκος δωδεκαδακτύλου, δυσκοιλιότητα και μετεωρισμός (πολλά αέρια), εντερική μυκητίαση - δυσβίωση, μείωση της ικανότητας αποτοξίνωσης του ήπατος και της χολής.

Κυκλοφορικό σύστημα: αρτηριοσκλήρωση με επακόλουθο αγγειακά, καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπόταση, υψηλές τιμές χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, πονοκέφαλοι, ημικρανίες, ναυτίες, φλεβικοί κιρσοί.

Μυοσκελετικό σύστημα: ουρική αρθρίτιδα, αρθραλγίες, μυαλγίες, οστεοπενία, οστεοπόρωση.

Δέρμα και μαλλιά: εύθραυστες τρίχες, πιτυρίδα, κασσίδα, πρόωρο γκριζάρισμα μαλλιών, αλωπεκία, ξηρότητα βλεννογόνων, ξηρότητα δέρματος, δερματικές φλεγμονές, κυτταρίτιδα, ακμή, έκζεμα, ψωρίαση.

Μεταβολισμός: ουρική αρθρίτιδα (αύξηση του ουρικού οξέος), πέτρες στα νεφρά και στη χολή, νεφρικές βλάβες, σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, ισχνότητα, δυσκολία στην απόκτηση ή απώλεια σωματικού βάρους.


Σύνολο οργανισμού: αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα με επακόλουθο διάφορες ασθένειες, χρόνιος πόνος, κατάθλιψη, απώλεια της ενεργητικότητας, αλλεργίες, τροφικές δυσανεξίες.



Εάν θορυβήθηκες από όσα προανέφερα, καλά θα κάνεις να υιοθετήσεις άμεσα μια αλκαλική διατροφή προκειμένου να αποτοξινωθείς και να επαναφέρεις την πολυπόθητη ομοιόσταση.



Η ισορροπία – ομοιόσταση μεταξύ των βάσεων και των οξέων επιτυγχάνεται από μια διατροφή στην οποία θα πρέπει να κυριαρχούν οι αλκαλικές τροφές (βάσεις) κατά 80% που συμπληρώνεται από 20% όξινες τροφές (οξέα).




Ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι…



Γιατί απλούστατα όσα τρως και πίνεις μέχρι και σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο!



Εάν η διατροφή σου χαρακτηρίζεται από σαβουροφαγία, παμφαγία με τήρηση το "παν μέτρον άριστον" ή απλά από μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή, τότε είσαι ήδη όξινος/η καθώς η πλειονότητα των τροφών που επιλέγεις για την καθημερινή διατροφή σου είναι κατά 80% όξινες και ενίοτε κατά 100% όξινες!



Δεν πρόκειται να απαριθμήσω τις όξινες τροφές και τα όξινα ροφήματα καθώς η λίστα είναι ατελείωτη και δεν επιθυμώ να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο αμφοτέρων.



Θα μπω κατευθείαν στα ουσιώδη καθώς ο αποκλειστικός σκοπός και στόχος το άρθρου, είναι να θυμάσαι και κυρίως να κάνεις άμεσα πράξη όσα διάβασες και έμαθες.



Ακολουθούν οι Αλκαλικές τροφές, με τις οποίες θα πρέπει να σιτίζεσαι αποκλειστικά μέχρι να απαλλαγείς από συμπτώματα ή ασθένειες. Αυτό το χρονικό διάστημα η διατροφή σου θα πρέπει να είναι 100% αλκαλική, δηλαδή θα πρέπει να σιτίζεσαι ΜΟΝΟ με τις αλκαλικές τροφές που παραθέτω στην λίστα που ακολουθεί παρακάτω.




Στη συνέχεια και αφού παρατηρήσεις ύφεση ή θεραπεία των συμπτωμάτων ή των ασθενειών σου, μπορείς να μεταβείς σε μια πιο ήπια αλκαλική διατροφή συντήρησης – πρόληψης, όπου οι αλκαλικές τροφές θα αποτελούν πλέον το 80% της ημερήσιας διατροφής σου και το υπόλοιπο 20% θα συμπληρώνεται από τις υπόλοιπες ουδέτερες ή όξινες τροφές που δεν αναφέρονται.





ΛΙΣΤΑ ΑΛΚΑΛΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

1) Χυμός Σιταρόχορτου και Χυμός Κριθαρόχορτου (μόνο ποιοτικά/σε μορφή σκόνης)

2) Σπιρουλίνα και Χλωρέλλα (μόνο ποιοτικά/σε μορφή σκόνης)

3) Χυμοί φρούτων (ειδικά ο χυμός σταφύλι και ο χυμός ρόδι)

4) Ώριμα φρούτα (τα άγουρα είναι πολύ όξινες τροφές)

5) Χυμοί λαχανικών (ειδικά ο χυμός καρότου)

6) Φύτρα (κυρίως άλφα άλφα, κόκκινο τριφύλλι, μπρόκολο)

7) Ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ: σπανάκι, μαρούλι, κόριανδρος, σέλερυ, μαϊντανός, άνιθος, σταμναγκάθι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο κλπ)

8) Βραστά λαχανικά (κυρίως τα άγρια αυτοφυή χόρτα)

9) Άθερμο και ανόθευτο Μέλι (από γνωστό συνειδητοποιημένο μικρό παραγωγό)

10) Αποξηραμένα φρούτα στον ήλιο ή στη σκιά (χωρίς διοξείδιο του θείου)

11) Αβοκάντο και ανάλατες ελιές

12) Αμύγδαλα (ωμά και ανάλατα)

13) Λιναρόσπορος (χρυσός φρεσκοαλεσμένος στο σπίτι)

14) Πατάτες και Γλυκοπατάτες

15) Κάστανα

16) Μανιτάρια (κυρίως τα αυτοφυή του βουνού)

17) Κεχρί (ψευδοδημητριακό χωρίς γλουτένη)

18) Γίγαντες (όσπριο)

19) Ωμό κατσικίσιο γάλα ή γιαούρτι ή κεφίρ (από ένα και ΜΟΝΟ υγιές ζώο που βόσκει ελεύθερο στη φύση όλο τον χρόνο)

20) Ωμός κρόκος αυγού (από κότες ελευθέρας βοσκής)



Όσες Φυτικές τροφές δεν αναφέρονται στην παραπάνω λίστα, χαρακτηρίζονται ως ουδέτερες και θα πρέπει να τρώγονται ΜΟΝΟ εφόσον είσαι απόλυτα υγιής, ενώ όσες ζωικές τροφές δεν αναφέρονται στη λίστα, είναι όλες πολύ όξινες και επιβλαβείς και θα πρέπει να αποφεύγονται τελείως ή να αποτελούν το 20% της διατροφής σου εφόσον είσαι απόλυτα υγιής.





Τι να θυμάσαι:

- Η οξεοβασική ισορροπία - ομοιόσταση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ή επαναφορά της Υγείας.


- Η ομοιόσταση επιτυγχάνεται κύρια με την υιοθέτηση μιας αλκαλικής διατροφής.


- Η αλκαλική διατροφή χαρακτηρίζεται από την υπεροχή των αλκαλικών τροφών κατά 80%-100% στην ημερήσια διατροφή.


- Εάν υποφέρεις από σύμπτωμα ή ασθένεια, τρώγε ΜΟΝΟ αλκαλικές τροφές (100% αλκαλική διατροφή).


- Εάν είσαι υγιής, υιοθέτησε μια διατροφή που περιλαμβάνει αλκαλικές τροφές κατά 80% και όξινες τροφές κατά 20%.


- Οι πιο αλκαλικές τροφές είναι όσες αναφέρονται πρώτες στη λίστα (όσο πιο ψηλά τόσο πιο αλκαλικές) και θα πρέπει να αποτελούν τη μοναδική επιλογή όσων επιζητούν σύντομη και ασφαλή αποτοξίνωση ή επαναφορά της υγείας.


Σπάρτακος