Τρίτη 18 Απριλίου 2023

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ!...

 


Ηχορυπαίνεται το σώμα και η ψυχή

Το είδος του ήχου, η έντασή του, η συχνότητά του και η διάρκεια έκθεσης του ανθρώπου σ’ αυτόν, είναι παράγοντες που καθορίζουν το αν, πόσο και πώς θα επηρεαστεί ο ανθρώπινος οργανισμός.
Ο θόρυβος δεν είναι ωφέλιμος ήχος. Προσβάλλει πρώτα την ακοή, σαν να προσπαθεί ο οργανισμός, κλείνοντας την είσοδο, να προστατέψει τον εγκέφαλο.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, αναφέρει ότι: «Η έκθεση σε θόρυβο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία. Ο υπερβολικός θόρυβος προκαλεί βλάβες στα τριχοειδή κύτταρα του κοχλία στο έσω ους, με αποτέλεσμα την απώλεια της ακοής.
Υπάρχουν στοιχεία ότι η έκθεση στο θόρυβο επιδρά στο καρδιαγγειακό σύστημα με αποτέλεσμα την έκκριση κατεχολαμινών και την αύξηση της πίεσης του αίματος. Τα επίπεδα των κατεχολαμινών, περιλαμβανομένης και της επινεφρίνης (αδρεναλίνη) στο αίμα, συνδέονται με το άγχος.»
Ο έντονος θόρυβος διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και προκαλεί αντιδράσεις τύπου stress, με συνέπεια την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Οι εκτεθειμένοι στο θόρυβο παρουσιάζουν συχνά και διαταραχές στην πέψη, δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, διαταραχές στον ύπνο, σωματική κόπωση, εκνευρισμό, υπερένταση, ακόμα και διαταραχές των εμμήνων στις γυναίκες. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ξαφνικοί παλμικοί θόρυβοι (κορναρίσματα, κουδουνίσματα τηλεφώνου, κ.ά.) έχουν μεγαλύτερη επίδραση.
Το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο της Μ. Βρετανίας για τους βαρύκοους, αναφέρει ότι τα 2/3 των νέων στην Αγγλία ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ακοής λόγω της υπερβολικής χρήσης MP3 players. Tα 72 από τα 110 MP3 players που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο, βρέθηκε ότι εξέπεμπαν ήχο έντασης πάνω από 85 decibels(dB), που ισοδυναμεί με τον ήχο ενός ξυπνητηριού που χτυπά συνέχεια δίπλα στο αυτί.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με όριο κινδύνου τα 70 dB, oι κάτοικοι της Αθήνας εκτίθενται σε θορύβους 75 dB, κατά μέσο όρο, ενώ σε κεντρικά σημεία ο θόρυβος ξεπερνά τα 100 dB ! Δεν πηγαίνουν πίσω σε ηχορύπανση και άλλες πόλεις της Ελλάδας!

Λουκάς Βαφειάδης