Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΥΠΟ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ


Μην υπο-τιμάτε την ΥΠΟ-ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ!

Οι σοβαροί και όχι σπάνιοι κίνδυνοι της υποχοληστερολαιμίας είναι ιδιαίτερα υποτιμημένοι στην ιατρική βιβλιογραφία, σε αντίθεση με τη μεγάλη και υπερβολική έμφαση που έχει δοθεί στον κίνδυνο της υπερχοληστερολαιμίας. Πολύ συχνά γίνεται αναφορά των κινδύνων όλων τα άλλων (υπο-) της ιατρικής, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα, όπως η υπογλυκαιμία, η υπόταση, η υπονατριαιμία, η υποκαλιαιμία, ο υποθυρεοειδισμός, ο υποσιτισμός, οι υποβιταμινώσεις και πλήθος άλλων.

Σπάνια όμως ακούγεται ο όρος υποχοληστερολαιμία!
Η χοληστερόλη είναι βασική δομική ουσία του ανθρώπινου οργανισμού, απαραίτητη στις κυτταρικές μεμβράνες, στη σύνθεση των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο νευρικό ιστό και στην εγκεφαλική λειτουργία. Οι πολύ χαμηλές τιμές συσχετίζονται με καρκίνο, λοιμώξεις, σακχαρώδη διαβήτη, ορμονικές διαταραχές, αμνησία και νόσο Αλτσχάιμερ, μυοπάθειες, καταρράκτη κλπ.

Σήμερα, με την εμφάνιση των νέων φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης (PCSK9 αναστολείς), κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν πως ειδικά η χοληστερόλη, σε αντίθεση με όλα τα άλλα δομικά στοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό «δεν έχει όρια προς τα κάτω». Εκείνο όμως που φαίνεται πως δεν έχει όρια προς τα κάτω είναι ο κατήφορος της εμπορευματοποίησης της υγείας.

Χρήστος Ντέλλος
Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος-Υπεύθυνος Παιδοκαρδιολογικού και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στην εταιρεία Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά