Σάββατο 13 Μαΐου 2017

ΠΩΣ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΣΟΥ


Μεγάλη κουβέντα η λέξη θεραπεία. Όπως παρατηρείς στον τίτλο του άρθρου, αναφέρομαι σε β΄ (δεύτερο) πρόσωπο. Ακριβώς! Καλά το κατάλαβες! ΕΣΥ, ο παθών,που υποφέρεις καθημερινά, είσαι ο ΜΟΝΟΣ κατάλληλος, για να θεραπεύσεις το στομάχι σου.

Όσο πιο έγκαιρα το συνειδητοποιήσεις, τόσο πιο γρήγορη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία σου. Και όταν αναφέρομαι στη θεραπεία, δε μιλάω, απλώς, για την ανακούφιση των επώδυνων ή δυσάρεστων συμπτωμάτων που σε απασχολούν, αλλά για την πλήρη και οριστική ίαση της ασθένειάς σου.

Για να συμβεί τούτο το «μαγικό» θαύμα, - κατά την ανήμπορη και παραπαίουσα σημερινή κλασσική ιατρική -, θα πρέπει να ξεριζώσεις όλες τις χρονίζουσες αιτίες. Τις αιτίες, δηλαδή, που σε οδήγησαν στη σημερινή οξεία ή χρόνια δυσχερή θέση σου.

Ας δούμε μαζί, εν συντομία, τις κυριότερες αιτίες, που ευθύνονται για όλες τις πεπτικές σύγχρονες ασθένειες του «πολιτισμένου» ανθρώπου.

Κυριότερες Αιτίες

• Έντονη αφυδάτωση
• Λήψη φαγητού χωρίς πείνα
• Λήψη υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος
• Σύντομη και βιαστική διάρκεια γεύματος
• Εκνευρισμός, νεύρα,πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα
• Στεναχώρια, θυμός, θλίψη,πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γεύμα
• Ερεθισμός του στομάχου, λόγω κατανάλωσης καυτών ή πικάντικων φαγητών
• Χρόνιος ερεθισμός του στομάχου, λόγω κατανάλωσης καφέ, νικοτίνης και αλκοόλ
• Κακός συνδυασμός τροφίμων (άμυλα και πρωτεΐνες στο ίδιο γεύμα, π.χ. πατάτες με κρέας, μακαρόνια με κιμά ή σάντουιτς με αλλαντικά)
• Φαγητό μέχρι σκασμού! (πέρα από τα όρια αντοχής και χωρητικότητας του στομάχου)
• Μάσημα τσίχλας, πριν και μετά το γεύμα
• Αλάτι και πιπέρι στα φαγητά
• Φαγητό από το ψυγείο ή ξανά ζεσταμένο (από την προηγούμενη μέρα)
• Πολλά λαδερά φαγητά
• Τηγανητά, παστά, αλλαντικά
• Πολλά γαλακτοκομικά
• Όσπρια που δε μούσκεψαν τουλάχιστον 12 ώρες
• Σόδα στο μαγείρεμα

Αυτές είναι μερικές ΜΟΝΟ από τις αιτίες (κατά την ταπεινή μου άποψη) που οδηγούν σε πεπτικά προβλήματα. Μελετώντας τες προσεχτικά είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από εσάς «αμαρτάνει».

Εάν εσύ, που διαβάζεις το άρθρο, είσαι στομαχικός, μαθαίνεις, επιτέλους, την αιτία της ασθένειάς σου. Την αιτία για την οποία είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ποτέ δε φρόντισε να σε ενημερώσει ο «θεράπων» ιατρός σου. Και σε ρωτάω τώρα εγώ:

Πώς είναι δυνατόν να θεραπεύσεις οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όταν δε γνωρίζεις την αιτία; Πιστεύεις, αγαπητέ Ιατρέ (με όλο το σεβασμό), ότι με κάποιο μαγικό χάπι θα μπορέσεις να θεραπεύσεις; Και βέβαια, όχι! Ή μήπως εσύ που είσαι «στομαχικός» πιστεύεις ότι το ΖΑΝΤΑΚ, το MALOXκαι άλλες παρεμφερείς αντιόξινες «καραμέλες» θα σε θεραπεύσουν;

ΕΣΥ, όμως, «στομαχικέ»,φταις!

Γιατί δίνεις στον κάθε ιατρό το δικαίωμα να συνταγογραφήσει, όταν και οι δύο βαθιά μέσα σας γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτή η λύση του προβλήματος! Έχετε βολευτεί σε μια αρρωστημένη, αλληλοεξαρτώμενη σχέση ζωής, όπου εσύ, ιατρέ, συνεχίζεις να ανακουφίζεις (προσωρινά) τα συμπτώματα, διατηρώντας, παράλληλα, την πολυπόθητη «πελατειακή σχέση» και εσύ δε, ασθενή, βολεύεσαι με το χάπι, γιατί μπορείς αμέριμνα να συνεχίζεις να τρως και να πίνεις ό,τι σου γουστάρει!

Και μάθετε και τούτο∙

Ο ρόλος και το καθήκον του πραγματικού ιατρού – θεραπευτή, είναι η εκπαίδευση του ασθενή, ούτως ώστε να μην ξαναχρειαστεί ΠΟΤΕ θεραπεία (στα λατινικά doctor = δάσκαλος).

Ο ρόλος δε του ασθενή είναι να λάβει το «μάθημα» του και να προσπαθεί στο εξής να τηρεί τους φυσικούς και αναλλοίωτους νόμους που διέπουν τα πάντα στο σύμπαν με τάξη, σχέδιο και αρμονία. Η ασθένεια είναι αφύσικη. Τελεία και παύλα.

Η οριστική θεραπεία

Ο καθένας από εσάς μπορεί να αυτοθεραπευτεί μέσα σε 30 – 90 ημέρες. Τόσες είναι οι μέρες που απαιτούνται για την «αναγέννηση» ενός νέου στομάχου. Μέσα σε 1 – 3 μήνες, μπορείς να έχεις ένα καινούργιο στομάχι με τέλεια πέψη και αφομοίωση. Για να συμβεί,όμως, αυτό, θα πρέπει να εξαλείψεις, οριστικά, όλες τις αιτίες που σου προανέφερα.

Τι να κάνεις άμεσα

1. Πίνε 0,5 λίτρο νερό κάθε πρωί, μόλις ξυπνήσεις. Κάνε το ίδιο, ακριβώς, ½ ώρα πριν από κάθε μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.

2. Τρώγε, μόνο όταν πεινάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει και ΜΟΝΟ ένα γεύμα ημερησίως.

3. Μην καταναλώνεις υγρά κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε γεύματος. Ούτε νερό, ούτε ούζο, ούτε κρασί, ούτε αναψυκτικά. Μη λαμβάνεις επιδόρπιο, καφέ, τσάι, χυμούς, αλλά ούτε φρέσκα φρούτα και γαλακτοκομικά . Τα υγρά αραιώνουν τα πεπτικά υγρά και η πέψη σου πάει «περίπατο».

4. Μάσησε την τροφή σου σχολαστικά (20 – 30 φορές την κάθε σου μπουκιά) και μην καταπίνεις σαν πελεκάνος την τροφή σου. Πρόκειται να ακολουθήσει δυσπεψία, ρεψίματα και το βράδυ φασαρία από πίσω...

5. Στο τραπέζι κάθισε να γευματίσεις ήρεμος και με χαρούμενη διάθεση. Εάν είσαι εκνευρισμένος, αγχωμένος ή στρεσαρισμένος, πέσε κάτω και πάρε 10 κάμψεις ή χτύπα με μανία το μαξιλάρι σου. Ακόμη καλύτερα, πήγαινε για μια ώρα ζωηρό περπάτημα. Λήψη φαγητού με νεύρα, σημαίνει ήπια δηλητηρίαση.

6. Εάν είσαι στεναχωρημένος, θλιμμένος, πικραμένος, ΜΗΝ τρως. Παράλειψε το αντίστοιχο γεύμα και περίμενε να πεινάσεις. Μόνο έτσι, θα μπορέσεις να ωφεληθείς από την τροφή σου.

7. Παράτα τα καυτά και τα πικάντικα φαγητά. Αυτά είναι για τους Ινδούς και τουςΤαϊλανδούς. Τα δάκρυα και οι μύξες, την ώρα που τα γεύεσαι, τι νομίζεις ότι υποδηλώνουν; Χαρά; Όχι, βέβαια! «Πήρε φωτιά η Καλαμαριά!» (όπου Καλαμαριά, βάλε το στομάχι).

8. Ο καφεπότης διακρίνεται από το καφέ – μαύρο πρόσωπο (ειδικά κάτω από τα μάτια). Ο αλκοολικός έχει κόκκινη μούρη. Ο δε τσιγαροπνίκτης έχει το χρώμα του νεκρού. Δηλαδή, το γκρι. Και οι τρεις είστε χαμένοι από χέρι. Κόψτε μαχαίρι τα 3 «χτικιά» σας. Ειδάλλως, πείτε, οριστικά, αντίο στην πέψη, στην αφομοίωση, στη θρέψη, στην υγεία, στην ομορφιά, στην ίδια τη ΖΩΗ!

9. Πες αντίο στα αναψυκτικά, τηγανητά, αλλαντικά, ζυμαρικά, χοιρινά. Στείλε στα «τσακίδια» το αφρολέξ. Ναι! Αυτό που τρως και μοιάζει με ψωμί. Αυτό το υποτιθέμενο σημερινό ψωμί του φούρνου κολλάει σαν τσίχλα μέσα στο λεπτό σου έντερο, αφού πρώτα πέσει σα βόμβα στο στομάχι σου (ειδικά, εάν είναι ζεστό).

10. Κόψε όλα τα γαλακτοκομικά. Ξέχασες ότι, συν τοις άλλοις, είσαι αλλεργικός και ότι, ήδη, έχεις και δυσανεξία στη λακτόζη; Και για να μη με ξαναρωτήσεις, αυτό ισχύει για γιαούρτια, τυριά, κασέρια, βούτυρα, κεφίρ, ξινόγαλα, αριάνι και... του πουλιού το γάλα. Εκτός και εάν θέλεις να λάβεις έμμεση αντιβίωση και αυξητική ορμόνη.

Και επειδή γνωρίζω (τηλεπαθητικά) ότι αυτή την ώρα σκέφτεσαι ότι δε σου μένουν και πολλές διατροφικές επιλογές και ότι, ενδεχομένως, μαζί με την ασθένεια σου, κινδυνεύεις να τα τινάξεις από την πείνα, ρίχνω στο τραπέζι μερικά ουσιαστικά tips.

Τροφές που αγαπούν το στομάχι σου

1. Μήλα (στην αρχή χωρίς τη φλούδα τους)
2. Λαχανοσαλάτα
3. Χυλωμένο κεχρί
4. Ψητές (με τη φλούδα) πατάτες (potatojacket)
5. Χυμός καρότο + μήλο
6. Χυμός κόκκινο λάχανο + μήλο + τζίντζερ
7. Αποσταγμένο νερό ή αντίστροφης όσμωσης (άντε και πηγής)
8. Ατμόβραστη σαλάτα από καρότα ή βολβούς παντζαριών
9. Χυλωμένο ρύζι μπασμάτι
10. Αβοκάντο
11. Ελαιόλαδο για τη σαλάτα σου. Πάντα σε μορφή γαλακτώματος (χτύπησε αλύπητα το λάδι με το λεμόνι σε ένα σέϊκερ και «λούσε» τη σαλάτα σου)

• Η παραπάνω πρόταση είναι μια ενδεικτική πρόταση – πρόσκληση θεραπείας στομαχικών ενοχλήσεων. Χρησιμοποίησε τις προαναφερθέντες τροφές σε οποιαδήποτε ποσότητα, αναλογία και συνδυασμό επιθυμείς.

Τις επόμενες 30 τουλάχιστον ημέρες κινήσου σχολαστικά γύρω από αυτό το διαιτολόγιο. Εάν είσαι «τυχερός» και θεραπευτείς, τότε τα συγχαρητήρια μου. Εάν το πρόβλημα σου είναι βαθύ και χρόνιο, τότε υπομονή. Υπομονή μέχρι την έκδοση του νέου μου βιβλίου «Θεράπευσε το στομάχι σου».

Σπάρτακος ο Εκπαιδευτής!

spartacus.gr