Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Αν αγανακτήσατε με το πολύωρο κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας, την Κυριακή, εξαιτίας του 24ου Ποδηλατικού Γύρου, αφήστε με να σας εξηγήσω γιατί γίνεται ο γύρος αυτός.


Δευτέρα 8 Μαΐου 2017
Της Ευριδίκης Μπερσή

Ο Δήμος της Αθήνας, όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, δεν αντιλαμβάνεται το ποδήλατο ως εργαλείο καθημερινής χρήσης. Στο δημαρχείο υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός για την οργάνωση μεγάλων events σαν το σημερινό, αλλά ούτε ένας άνθρωπος που να ασχολείται με το πώς θα ενταχθεί το ποδήλατο στη ζωή της πόλης.

Οσοι αγαπούν το τζόγκινγκ καταλαβαίνουν τι θέλω να πω. Αυτό που ζητούν είναι χώροι πρασίνου και ανεμπόδιστα πεζοδρόμια και αυτό που παίρνουν είναι ένας-δύο μαραθώνιοι το χρόνο. Το ημερολόγιο της πόλης γράφει 360 ημέρες το χρόνο αυτοκίνητο και 5 ημέρες μαραθώνιοι και ποδηλατικοί γύροι. Είναι αδύνατο να καταργηθούν οι διοργανώσεις αυτές γιατί τότε θα φανεί το απόλυτο κενό πολιτικής για τη βιώσιμη μετακίνηση. Αλήθεια, πόσα πεζοδρόμια απελευθέρωσε ο δήμος της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Πόσους ποδηλατόδρομους έφτιαξε; Πόσους σχεδιάζει να φτιάξει;

Η βόλτα 10.000 ποδηλάτων ήταν μια υπέροχη ανάσα για εμάς που λάβαμε μέρος. Αλλά οι υπόλοιποι που ακύρωσαν τα προγράμματά τους εξαιτίας του γύρου, όσοι εγκλωβίστηκαν επί μία ώρα στα κάθετα στενά, πρέπει να ξέρουν ότι ως ποδηλάτες, δεν θέλουμε να κόβουμε την κυκλοφορία. Θελουμε να είμαστε η κυκλοφορία.

Έχετε υπόψη σας επίσης ότι τα ποδήλατα θα σας κόψουν το δρόμο και την επόμενη Κυριακή, στις 14 Μαίου, και όχι μόνο στην Αθήνα. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία θα γίνει για 10η χρονιά σε 24 πόλεις με αίτημα να υπάρξουν επιτέλους υποδομές για ποδηλατική μετακίνηση. Εν μέσω κρίσης, τους αυτοκινητόδρομους τους εγκαινίασαν. Τους ποδηλατόδρομους πότε;

Περισσότερες πληροφορίες για το ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και πότε ακριβώς (hint: πολύ λιγότεροι απ' ότι την Κυριακή και για πολύ λιγότερη ώρα) υπάρχουν εδώ. Σχεδιάστε ανάλογα τις μετακινήσεις σας ή πάρτε ένα ποδήλατο κι ελάτε!

*Η Ευρυδίκη Μπερσή είναι δημοσιογράφος και μέλος της συλλογικότητας ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

thepressproject.gr