1. Αλάτι
Το αλάτι είναι μια πάρα πολύ τοξική ουσία. Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί για τις βλάβες που προξενεί στην υγεία μας. Είναι βέβαιο ότι η εξελιγμένη κοινωνία μας χρησιμοποιεί πάρα πολύ χλωριούχο νάτριο, το κοινό επιτραπέζιο αλάτι.
Σοβαρές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το αλάτι και τις παρενέργειες και τις βλάβες που προκαλεί, έχουν αποκαλύψει ότι, τα νεφρά μπορούν ν αποβάλουν το πολύ μέχρι πέντε γραμμάρια την ημέρα.
Οποιαδήποτε ποσότητα παραπάνω απ’ τα πέντε γραμμάρια, παραμένει στον οργανισμό μας και σκληραίνει τους ιστούς μας. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που το αλάτι απαγορεύεται σε ασθενείς που πάσχουν απ’ την καρδιά τους, τα νεφρά, υπέρταση (πίεση) κλπ. Επιπλέον το αλάτι δεσμεύει το νερό κι αυτό παραμένει στο σώμα μας σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ό,τι μας χρειάζεται.
Επίσης επαυξάνει την όρεξη, με αποτέλεσμα την παχυσαρκία κι αυξάνει το αίσθημα της δίψας, αφού το νερό είναι δεσμευμένο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ τον οργανισμό μας για τις ανάγκες του, δημιουργώντας έτσι φαύλο κύκλο. Το κυκλοφοριακό σύστημα τότε επιβαρύνεται περισσότερο, γιατί η καρδιά είναι υποχρεωμένη να μετακινεί μεγαλύτερο όγκο και βάρος.
Η Φυσική Αφάρμακος Θεραπευτική πιστεύει ότι είναι δυνατόν ο οργανισμός να λειτουργήσει χωρίς τη χρήση του αλατιού, ιδιαίτερα αν ο άνθρωπος εγκαταλείψει τη χρήση κρέατος για τη διατροφή του. Τα άλατα που παίρνει ο οργανισμός μας απ’ τις τροφές και ειδικά απ' τα φρούτα και τα λαχανικά, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες του σε αλάτι, διότι τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν οργανικά άλατα χρήσιμα για τον οργανισμό, ενώ το επιτραπέζιο αλάτι είναι ένωση ανόργανων στοιχείων, του χλώριου και του νάτριου.
Όμως, το αλάτι το έχουμε συνηθίσει με τις τροφές μας και μας φαίνονται άνοστες χωρίς αυτό. Εδώ Βρίσκεται η πιο μεγάλη δυσκολία. Ν’ αποβάλουμε τη συνήθεια. Θα χρειαστεί λίγη θέληση και λίγος χρόνος για να μπορέσουμε προοδευτικά ν’ απαλλαγούμε απ’ αυτή τη συνήθεια.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα αρτύματα (αρωματικά φυτά, ρίγανη, μάραθο), που θα αντικαθιστούσαν το αλάτι για τη γεύση και τη νοστιμιά. Όταν συνηθίσουμε χωρίς αυτό, οι αλατισμένες τροφές θα μας φαίνονται δυσάρεστες στη γεύση. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αλάτι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε φυσικό αλάτι από θαλασσινά βότανα, που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα καταστήματα υγιεινών τροφών.
Άφθονο λεμόνι στην τροφή μπορεί επίσης να μας βοηθήσει ν ’ απαλλαγούμε απ’ την ανάγκη να χρησιμοποιούμε αλάτι. Το λεμόνι κάνει το φαγητό νόστιμο και υγιεινό. Επίσης όταν οι τροφές ατμοβράζονται, διατηρούν όλα τα οργανικά άλατά τους και είναι νόστιμες χωρίς να τους βάλουμε αλάτι.
Πρέπει επίσης ν ’ αποφεύγουμε όχι μόνο να βάζουμε αλάτι στο φαγητό μας, αλλά κι όλες τις αλμυρές τροφές, όπως είναι τα παστά, ξηροί αλατισμένοι καρποί, τουρσιά, αλμυρές ελιές κλπ.
Πολύς κόσμος μας ρωτάει: «Δεν είναι το αλάτι απαραίτητο στον οργανισμό μας;» Στην ερώτηση αυτή μπορούμε ν’ απαντήσουμε ότι: τα φρούτα, τα λαχανικά, τα χόρτα, οι ξηροί καρποί και γενικά όλα όσα μας προσφέρει το φυτικό βασίλειο, έχουν όχι μόνο αρκετά αλλά υπεραρκετά οργανικά άλατα για να καλύψουν με το παραπάνω τις ανάγκες του οργανισμού μας. Ας έχουμε υπόψη μας ότι το αλάτι είναι ανόργανη ουσία και καταστρεπτική για την υγεία μας.
-----------------------------------------------------------
Σύντομα θα δημοσιευτεί η δεύτερη τροφή που βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό.
-----------------------------------------------------------
Απόσπασμα του βιβλίου “Φυσική Αφάρμακος Θεραπευτική” - 1986 - Ευστράτιος Μανωλίδης
Ανδρέας Καραβιώτης