Τα φαγώσιμα φρούτα υπάρχουν σε μεγαλύτερη ποικιλία από οποιαδήποτε άλλη μορφή τροφίμων. Πάνω από 300 διαφορετικές φαγώσιμες ποικιλίες είναι γνωστές. Οι τροπικές περιοχές ειδικά αφθονούν σε φρούτα.
Οι αρχαίοι λαοί καταλάβαιναν την μεγάλη σπουδαιότητα των φρούτων. Η Αγία Γραφή είναι γεμάτη από αναφορές σε φρούτα και αμπελώνες. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα αρχαία βιβλία. Ο Μωυσής εξαιρούσε, τον άνθρωπο που είχε φυτέψει ένα αμπέλι, από στρατιωτική υπηρεσία. Οι ειδωλολάτρες αφιέρωσαν το δένδρο της Ελιάς στην θεά Αθηνά, τους χουρμάδες στις Μούσες και το σύκο και τα σταφύλια στον Βάκχο για προστασία.
Στην Γένεση αναφέρεται ότι ο άνθρωπος ήταν αρχικά ένας κηπουρός και ζούσε με τα φρούτα και τους καρπούς των δένδρων. Στο σημείο αυτό πολλοί από τους αρχαίους μύθους, παραμύθια και παραδόσεις συμφωνούν απόλυτα με τον συγγραφέα της Γένεσης, τον Μωϋσή. Οι μύθοι αυτοί παρουσιάζουν τον άνθρωπο ότι ζούσε σε μια κατάσταση συνεχούς και αδιατάρακτης ευδαιμονίας, με υγεία, δύναμη και μια μακρά ζωή, όσο ακολουθούσε το φυσικό τρόπο ζωής και διατροφής και ότι έγινε διεφθαρμένος, αδύναμος, λιγοζώητος και άρρωστος όταν παρέβλεψε και απομακρύνθηκε από τον τρόπο αυτό ζωής και διατροφής. Η εποχή αυτή της ευδαιμονίας του ανθρώπου ονομάστηκε «Χρυσή Εποχή».
Η παράδοση του κατακλυσμού λέει πως το πρώτο πράγμα που έκανε ο Νώε, αφού τα νερά του κατακλυσμού υποχώρησαν ήταν να φυτέψει ένα αμπέλι. Η διήγηση των πρακτόρων που έστειλε ο Ιωσιέ να ερευνήσουν τη γη μας λέγει ότι έφεραν πίσω από την Χαναάν και έδειξαν στο λαό το φρούτο της γής: μεγάλα σταφύλια.
Και ο Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής, μας περιγράφει τη Χρυσή Εποχή, που επικρατούσε αιώνια άνοιξη και που ο άνθρωπος ζούσε με φρούτα και ξηρούς καρπούς. Στην διάρκεια της εποχής αυτής δεν υπήρχε όπως διηγείται ο Οβίδιος, κακία και έγκλημα.
Σχεδόν, χωρίς εξαίρεση, οι ποιητές, οι φιλόσοφοι και οι ιστορικοί της αρχαιότητας, αναφέρουν ότι το διαιτολόγιο του πρωτόγονου ανθρώπου ήταν πολύ απλό, λιτό, και αποτελείτο κυρίως από φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Οι αρχαίοι Έλληνες σέρβιραν δυο φορές φρούτα, ενώ οι Ρωμαίοι εάν έτρωγαν πρωινό, το πρωινό τους ήταν φρούτα. Το Τρίτο μέρος του κύριου καθημερινού γεύματος των Ρωμαίων αποτελούνταν από άφθονα φρούτα από τους δικούς τους οπωρόκηπους. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι φύτευαν φρουτόδενδρο στην κορυφή υψηλών πύργων και στην ταράτσα των σπιτιών τους. Οι αρχαίοι Γυμνοσοφιστές της Ινδίας, ζούσαν από φρούτα και λαχανικά.
Ο Ζάν - Ζάκ Ρουσσώ στο παιδαγωγικό του έργο «Αιμίλιος» λέγει'. «Ο Όμηρος κάνει τον σαρκοφάγο Κύκλωπα του ένα φοβερό, φρικτό άνθρωπο, ενώ οι Λωτοφάγοι του είναι τόσο ευχάριστοι και συμπαθείς ώστε εκείνοι που πήγαν να εμπορευθούν μαζί τους ξέχασαν ακόμη και την δική τους χώρα για να κατοικήσουν ανάμεσά τους».
Τά φρούτα είναι πλούσια σε αλκαλικά μέταλλα, βιταμίνες, και οργανικά οξέα. Τα γλυκά φρούτα είναι ειδικά πολύτιμα για τις απολαυστικές ζάχαρές τους, που χωνεύονται πολύ εύκολα και που διατηρούν το σώμα με πολύ λίγη δαπάνη ενέργειας, κατά την χώνεψη. Οι ζάχαρες των φρούτων απαιτούν πολύ λίγη εργασία στην πέψη και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από το άμυλο.
Τα φρούτα είναι πλούσια σε φρουκτοσάχαρο που είναι καλύτερο από όλες τις ζάχαρες. Είναι έτοιμο για άμεση απορρόφηση και αφομοίωση. Η καλύτερη πηγή ζάχαρης για το σώμα είναι τα γλυκά φρούτα - σταφύλια, χουρμάδες, μπανάνες, σύκα, σταφίδες κλπ. Οι ζάχαρες αυτές έρχονται σε μας σχεδόν προχωνευμένες και καλά ισορροπημένες με μέταλλα και βιταμίνες.
Η ζωηρή επιθυμία του ανθρώπου για γλυκά είναι αναμφίβολα μια επιβίωση της επιθυμίας του να συντηρείται σε μεγάλο βαθμό με φρούτα τα οποία φύονται σε τέτοια αφθονία στα υποτροπικά και τροπικά κλίματα. Τα γλυκά φρούτα εξυπηρετούν τους ίδιους σκοπούς θερμότητας και ενέργειας, που εξυπηρετεί το άμυλο και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου πέψη. Η πέψη των αμυλωδών καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει η πέψη των γλυκών φρούτων.
Το άμυλο πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε ζάχαρη πριν μπορέσει το σώμα να το χρησιμοποιήσει - οι ζάχαρες των φρούτων έχουν μετατραπεί από άμυλο σε ζάχαρο ενώ ωριμάζουν κάτω από την επιρροή του ήλιου. Ο ήλιος και η δύναμη της ζωής του δένδρου έχουν κάνει αυτό το μέρος της εργασίας, έτσι ο άνθρωπος μπορεί να γλυτώσει την δαπάνη της ενέργειας του τρώγοντας συχνά φρούτα αντί βαριά άμυλα.
--------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!"
#ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ_ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
#ΥΓΕΙΑ_Ή_ΑΡΡΩΣΤΙΑ
#ΦΡΟΥΤΑ
#ΦΥΣΙΚΗ_ΥΓΙΕΙΝΗ #ΦΙΛΟΙ_ΤΗΣ_ΦΥΣΙΚΗΣ_ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Ανδρέας Καραβιώτης