Αν τύχει και διαβάσετε ένα βιβλίο διαιτητικής γραμμένο από κλασσικό διαιτολόγο ή γιατρό θα διαπιστώσετε ότι εξηγεί πως χρειαζόμαστε λευκώματα, υδατάνθρακες, λίπη, μέταλλα και βιταμίνες. Έπειτα προχωρεί καταγράφοντας τις τροφές που περιέχουν τα θρεπτικά αυτά στοιχεία και τονίζει ότι η επιτυχία ενός διαιτολογίου βασίζεται στην ποικιλία, «δηλαδή ένα υγιές άτομο πρέπει σε κάθε γεύμα του να περιλαμβάνει όλα τα διατροφικά στοιχεία».
Στη συνέχεια θα αδιαφορήσει αν λαμβάνουμε τις τροφές επεξεργασμένες, μετουσιωμένες, ραφιναρισμένες, αποστερημένες από τα άλατά τους και τις βιταμίνες τους, αν οι τροφές μας προέρχονται από τα πιό εξαντλημένα εδάφη, αν προέρχονται από εδάφη εμπορικώς καλλιεργούμενα, με αλόγιστη χρήση χημικών λιπασμάτων, ορμονών και ραντισμάτων ή αν προέρχονται από γεμάτα με ορμόνες και αντιβιοτικά άρρωστα ζώα.
Αδιαφορεί αν τις μαγειρεύουμε για μακρό χρόνο ώσπου να καταστραφούν, να διαλυθούν, να καταντήσουν άνοστες έχοντας χάσει τα ένζυμά τους, τα μέταλλά τους, τις περισσότερες βιταμίνες τους.
Αδιαφορεί αν τις τρώμε συνεχώς, σ' όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύκτας, καταναλίσκοντας διπλάσιες ή τριπλάσιες ποσότητες λευκώματος ή λίπους από κείνες που χρειαζόμαστε, αδιαφορεί αν τις τρώμε με τους πιό τυχαίους και άσχημους συνδυασμούς, αν τις τηγανίζουμε, αν τις νεροβράζουμε με άφθονο νερό και πηγαίνουν τα πολύτιμα μεταλλικά άλατα και οι βιταμίνες στο νεροχύτη.
Αδιαφορεί αν τις αλατίζουμε κατά κόρον, αν τις γεμίζουμε μπαχαρικά, αν τις τρώμε σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, σε κατάσταση εκνευρισμού, κόπωσης, έντασης, έντονου πόνου ή πυρετού.
Αδιαφορεί για όλα αυτά και για πολλά άλλα και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να γεμίσουμε το στομάχι με διάφορα ανάκατα εδέσματα και να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε αρκετή τροφή σε ποσότητα και ειδικά αρκετό κρέας, αυγά, γάλα κλπ.
Ο γιατρός σας δεν έχει διαθέσει καθόλου χρόνο στη μελέτη της διαιτητικής, απασχολείται αποκλειστικά με τα φάρμακα και θα χλευάσει την ιδέα ότι τα σφαλερώς συνδυαζόμενα γεύματα θα προξενήσουν δυσφορία και ενόχληση ή ότι θα επιφέρουν ζύμωση ή σήψη της τροφής. Θα χλευάσει αν του πείτε ότι δεν πρέπει να τρώμε εφόσον δεν υπάρχει στοιχειώδη άνεση στο σώμα και στο πνεύμα και γνήσια πείνα. Θα σας συμβουλεύσει: Φάγε ό,τι σου αρέσει. Φάγε ό,τι συμφωνεί με σένα. Αλλά τι συμφωνεί με σένα; Αν υποφέρετε μετά από κάθε γεύμα ο γιατρός θα σας χορηγήσει ένα χάπι.
Επομένως γιατί να ενοχληθείτε με τη διόρθωση των τροφικών σας συνηθειών; Το μόνο λοιπόν που χρειάζεστε είναι να παίρνετε το χάπι. Αυτό είναι πολύ ευκολότερο παρά να σκεφθείτε για δικό σας λογαριασμό και να αναθεωρήσετε τον τρόπο ζωής και διατροφής. [...]
----------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!"
Ανδρέας Καραβιώτης