Τα φρούτα διαιρούνται συνήθως σε 3 κατηγορίες σύμφωνα με την ποσότητα ζάχαρης και φρούτο - οξέων που περιέχουν.
1. Όξινα (γκρέιπ - φρούτ, εσπεριδοειδή, ανανάς, φράουλες).
2. Υπόξινα (μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, ροδάκινα, γιαρμάδες, δαμάσκηνα).
3. Γλυκά (μπανάνα, λωτός, σύκα, σταφύλια, χουρμάδες, οι σταφίδες, τα γλυκά δαμάσκηνα).
Τα πιο συνήθη οξέα των φρούτων είναι το μηλικό οξύ, το τρυγικό οξύ, το κιτρικό και το οξαλικό. Αυτά συνήθως συναντώνται στα όξινα άλατα του καλίου, του νατρίου, του ασβεστίου.
Το μηλικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα μήλα, αχλάδια, μούρα, ανανά, σταφύλια, κεράσια.
Το τρυγικό οξύ βρίσκεται στα σταφύλια.
Το κιτρικό οξύ βρίσκεται στα πορτοκάλια, λεμόνια, γρέϊπ φρούτ, μανταρίνια, τομάτες, φραγκοστάφυλα, και στην Κορινθιακή σταφίδα.
Το οξαλικό οξύ βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στα βατόμουρα, στις τομάτες, τα σταφύλια και ίχνη του στα μήλα, στα δαμάσκηνα, στα πορτοκάλια και στα λεμόνια.
Στην διάρκεια της διαδικασίας της ωρίμανσης τα οξέα των φρούτων μεταμορφώνονται βραδέως σε ζάχαρη (φρουκτόζη). Καθώς το πορτοκάλι, λόγου χάρη, ωριμάζει, το περιεχόμενό του σε οξέα ελαττώνεται και αυξάνει το περιεχόμενο σε ζάχαρη.
Τα φρούτα όπως και τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την αφθονία των βιταμινών και μεταλλικών αλάτων που περιέχουν και που χωρίς αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, δεν χρησιμοποιούνται επικοδομητικά από τον οργανισμό μας τα υπόλοιπα στοιχεία.
Φρούτα πρώτης ποιότητας είναι φυσικά, αυτά που ωρίμασαν φυσιολογικά πάνω στο δένδρο και που καταναλώνονται σύντομα μετά την συγκομιδή. Σπάνια όμως εξασφαλίζονται οι δύο αυτές προϋποθέσεις για τον σημερινό καταναλωτή των μεγάλων πόλεων. Αντίθετα λαμβάνουν χώρα δυο βασικές παραβάσεις:
1. Ο εκβιασμός του ίδιου του φυτού για να επισπεύσει ή να επιβραδύνει την παραγωγή του και για να αυξήσει την ποσοτική του απόδοση (χημικά λιπάσματα και ορμόνες, θερμοκήπια κλπ.)
2. Η επεξεργασία των ίδιων των νωπών καρπών (ωριμάζονται τεχνητά, συντηρούνται στην ψύξη κλπ.)
Ένας τρόπος να αποφύγουμε, όσο είναι μπορετό, τέτοια προϊόντα είναι, το να προτιμάμε κάθε περίοδο τα εποχιακά και να δίνουμε λιγότερη προσοχή στην εντυπωσιακή εμφάνιση. Βέβαια στις μέρες μας η χημεία επεμβαίνει με την λίπανση και τα ραντίσματα για την αύξηση της απόδοσης, την προστασία από διάφορες ασθένειες ακόμα και στις φυσιολογικές συνθήκες παραγωγής.
Η συγκομιδή γενικά των φρούτων γίνεται πριν από την φυσιολογική τους ωρίμανση για να είναι δυνατή η μεταφορά και η συντήρησή τους για κάμποσες μέρες. Έτσι πρέπει να αποφεύγουμε την συντήρηση των φρούτων στο ψυγείο για αρκετές ημέρες, αγοράζοντάς τα πιό συχνά και σε μικρότερες ποσότητες. Πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο γευστικό, όπως όλοι ξέρουμε από τα φρέσκα ζουμερά φρούτα της εποχής. Τα φρούτα πρέπει να διαλέγονται με βάση τα φρούτα της εποχής.
Τα τελευταία χρόνια πουλιούνται στην Ελληνική αγορά (σε μεγάλα μανάβικα ωποροπωλεία, σε σουπερμάρκετ κεντρικά) και ορισμένα τροπικά φρούτα (μάγκο - παπάγια, ανανάς κλπ.). Είναι πολύ νόστιμα όταν ωριμάσουν. Οι φράουλες συναγωνίζονται τα εσπεριδοειδή σε βιταμίνη D. Τα σταφύλια είναι από τα πιό θρεπτικά φρούτα που διαθέτουμε.
Τα πορτοκάλια δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από το σπίτι. Τα παιδιά αγαπούν τα πορτοκάλια που τους προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία. Να αγοράζετε πορτοκάλια, μανταρίνια και γρέϊπ φρουτ που όταν τα πιάσετε στο χέρι σας φαίνονται βαριά. Είναι φορτωμένα με χυμό.
Να διαλέγετε τον ανανά εκείνο που έχει ένα κιτρινωπό χρώμα κάτω από το δέρμα του. Μυρίστε τον προσεκτικά, κι αν μυρίζει ανανά τότε αγοράστε τον κι απολαύστε τον.
Τα μήλα είναι ένα θαυμάσιο φρούτο, που μπορούμε και το απολαμβάνουμε σ' όλη την διάρκεια του έτους· υπάρχουν σε διάφορες ποικιλίες. Μπορούν να αποθηκευτούν πολύ περισσότερο από τα άλλα φρούτα, επομένως αγοράζετε αρκετά και τρώτε καθημερινά.
--------------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Παναγιώτη Ε. Κουμεντάκη: "ΥΓΕΙΑ Ή ΑΡΡΩΣΤΙΑ; ΔΙΑΛΕΞΤΕ!"
Ανδρέας Καραβιώτης