Το λεμφικό αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που μεταφέρει τη λέμφο σε όλο το σώμα, χωρίς αντλία όμως (π.χ. όπως η καρδιά για το κυκλοφορικό). 

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από λεμφικά αγγεία και αγωγούς, αλλά και λεμφαδένες, ως γνωστόν!


Το λεμφικό σύστημα είναι ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου. Αποτελείται από μια σειρά οργάνων, αγγείων και κυττάρων που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα από ασθένειες και να διατηρήσουν την υγεία μας.

Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από λεμφοκύτταρα, λεμφοκόμβους, λεμφαγγεία και λεμφαγγειακά αιμοφόρα αγγεία. Η λεμφοκίνηση, η ροή της λεμφούχου υγρού, είναι η διαδικασία κατά την οποία η λεμφοκύτταρα και άλλα υλικά μεταφέρονται μέσα από το σώμα.

Τα λεμφοκύτταρα είναι ειδικοί κύτταροι που βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και νόσων. Οι λεμφοκόμβοι είναι μικροί αδένες που λειτουργούν ως φίλτρα, παγιδεύοντας και εξουδετερώνοντας μικρόβια και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες. Τα λεμφαγγεία είναι αγγεία που μεταφέρουν τη λεμφούχο υγρό από τα κύτταρα του σώματος πίσω στη κυκλοφορία του αίματος.

Η λεμφική κυκλοφορία βοηθάει στην απομάκρυνση τοξινών, λυμάτων και άλλων αποβλήτων από το σώμα. Επίσης, συμβάλλει στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου προς τα κύτταρα. Ενδείκνυται να αναφέρω ότι κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, οι λεμφαγγείοι μπορεί να διογκώνονται και να γίνονται ευδιάκριτοι, ενώ οι λεμφοκόμβοι μπορεί να επουλώνονται.

Συνοψίζοντας, το λεμφικό σύστημα βοηθάει τον οργανισμό μας να αντιμετωπίσει λοιμώξεις, να αποβάλει τοξίνες και αποβλήτα, και να διατηρήσει την ισορροπία και την υγεία μας.


Περιλαμβάνει όμως και όργανα όπως ο θύμος αδένας, ο μυελός των οστών, η σπλήνα, οι αμυγδαλές, η σκωληκοειδής απόφυση και τις πλάκες Peyer στο λεπτό έντερο που παράγουν και επεξεργάζονται εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση και τον καρκίνο!
Ωραία, τώρα έχω την προσοχή σας!
Οι λεμφαδένες είναι από τη σοφή φύση στρατηγικά τοποθετημένοι σε σημεία αρθρώσεων, όπως αυχένας, μασχάλες, βουβωνική χώρα, όπου κινούμενοι, στρεφόμενοι κ.λπ. φυσιολογικά και π.χ. περπατώντας ενεργοποιούμε τις περιοχές αυτές! Κρατάμε τους λεμφαδένες μας υγιείς λοιπόν κάνοντας απλές κάμψεις του αυχένα, περιφορές των χεριών και περπατώντας! (ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΟΚ?)
Ως εδώ καλά!
Τι γίνεται όμως με την πεπτική οδό που περιέχει λεμφοειδή ιστό που σχετίζεται με το έντερο (gut-associated lymphoid tissue – GALT); Μάλιστα είναι η μεγαλύτερη μάζα λεμφικού ιστού στο σώμα! Αποτελείται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος όπως Β και Τ λεμφοκύτταρα, μακρόφαγα κ.ά.
Κατανοείτε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές, προσφέροντας μασαζάκι στην κοιλιακή μας χώρα;

Πηγή