Πως η ηλιακή έκθεση μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερίνη αίματος!
Προκειμένου να ετοιμάσουμε ένα σπιτικό γεύμα χρειαζόμαστε πρώτες ύλες, όπως διάφορα λαχανικά, πρωτεΐνες, έλαια κ.λπ.
Αν και παρεξηγημένη, η χοληστερίνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βιομόριο για το σώμα μας, συμμετέχοντας στη σύνθεση πολύτιμων στεροειδών ορμονών και χολικών οξέων, όπως και στον σχηματισμό κάθε κυτταρικής μεμβράνης, ρυθμίζοντας τη ρευστότητα τους.
Όταν ερχόμαστε σε επαφή με το ηλιακό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία Β, η χοληστερίνη που υπάρχει στα κύτταρα του δέρματος μας μεταμορφώνεται μέσω διαφορών βιοχημικών αντιδράσεων στην αγαπημένη μας (αρχικά μη ενεργή) ορμόνη, γνωστή και ως βιταμίνη D!
Επιδημιολογικά δεδομένα των Grimes et al. ανέδειξαν ότι οι μέσες τιμές της χοληστερίνης αυξάνονταν για τους πληθυσμούς που ζούσαν μακριά από τον ισημερινό και είχαν μειωμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παρατηρούνταν εποχιακές διακυμάνσεις στις τιμές χοληστερίνης με μέσες συγκεντρώσεις πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο κατά τους χειμερινούς μήνες, σε αντίθεση με τους καλοκαιρινούς.
Αυτό δημιούργησε ένα ερώτημα στους ερευνητές.
Μπορούν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα να σχετίζονται με την ηλιακή έκθεση;
Μια πειραματική (RCT, open-label) μελέτη στην Ινδία εξέτασε 203 άτομα, χωρίς παρουσία μεταβολικών νοσημάτων, τα οποία μοίρασε σε 3 ομάδες (2 ομάδες παρέμβασης και 1 ελέγχου).
Μια ομάδα εκτέθηκε στον ήλιο για 20 λεπτά ημερησίως, ενώ μια άλλη ομάδα έλαβε εναλλακτικά ένα συμπλήρωμά διατροφής που περιείχε 1000IU βιταμίνης D (χωρίς να εκτεθεί στον ήλιο).
Έπειτα από διάστημα έξι μηνών και αφού επανεξετάστηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D και λιπιδίων στο αίμα πριν και μετά από την παρέμβαση, ανακαλύφθηκε ότι ομάδα που εκτέθηκε στον ήλιο παρουσίασε μια στατιστικά σημαντική μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης κατά 9,4% (TC 9.4% και LDL-C 7.2%).
Αντίθετα, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα βιταμίνης D, παρουσίασε μια στατιστικά σημαντική αύξηση της ολικής χοληστερίνης κατά 5,5% (TC 5.5%, P < 0.05).
Πρακτικά και αναφορικά με την συγκεκριμένη έρευνα, ένα άτομο με αρχικά επίπεδα ολικής χοληστερίνης της τάξης των 200mg/dl θα μπορούσε να περιμένει μια πτώση στην ολική χοληστερίνη κατά περίπου 10% (μείωση στα 180mg/dl), μέσω της καθημερινής ηλιακής έκθεσης διαστήματος 6 μηνών.
Αν και πολλοί παράγοντες μπουν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλιακή έκθεση μπορεί να αποτελέσει έναν από αυτούς!
Τέλος, αν και οι δυο ομάδες παρουσίασαν αυξήσεις στις τιμές της βιταμίνης D, η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα βιταμίνης D παρουσίασε συγκριτικά διπλάσια αύξηση στα επίπεδα της βιταμίνης (10% και 5% αντίστοιχα, P < 0.01).
Διττό επομένως το όφελος μας από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο για τη σύνθεση της βιταμίνη D, όσο και για τη διαχείριση της χοληστερόλης, αποτελώντας παράλληλα μια επιπρόσθετη ένδειξη για τη σημαντικότητα της συχνής επαφής μας με το ηλιακό φως, ιδιαίτερα τώρα την εποχή του καλοκαιριού!
Το συκώτι είναι το κέντρο μεταβολισμού (σύνθεσης, απορρόφησης, αποθήκευσης και απέκκρισης) κυκλοφορούμενης χοληστερίνης και η εστίαση στην ηπατική λειτουργία αποτελεί μια προσέγγιση ύψιστης σημασίας.
Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε το καθημερινό έργο του ήπατος εδώ:
Σάββας Τσανασίδης