Η αξία τών ωμών λαχανικών, πού παρουσιάζονται μέ μορφή διάφορων ορεκτικών σαλατών, είναι εξαιρετικά υψηλή άπό υγιεινή άποψη.
Δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι ή πραγματικά καλή νοικοκυρά καί μαγείρισσα φαίνεται άπό τίς σαλάτες πού φτιάχνει.
Είναι μερικοί πού πιστεύουν ότι «σαλάτα» σημαίνει άπλώς μερικά πράσινα φύλλα καί μιά δυο ντομάτες. 'Εμείς όμως έχουμε διαφορετική ιδέα για τη σαλάτα.
Ή βάση τής σαλάτας πρέπει να είναι τά φρέσκα πράσινα φύλλα. 'Υπάρχουν πολλών ειδών λαχανικά πού μπορούμε νά χρησιμοποιήσουμε. Τά φαγώσιμα χορταρικά (ό μαϊντανός, τό νεροκάρδαμο, τό σέλινο, ή ρόκα, ό άνηθος, είναι μόνο μερικά άπ’ όσα μπορούμε νά άπαριθμήσουμε) έχουν ιδιαίτερη θρεπτική άξια.
Τά συνήθως καλλιεργούμενα λαχανικά, όπως τό λάχανο, τό μαρούλι καί τό κουνουπίδι πρέπει κι αύτά νά τρώγονται, άλλά άν χρησιμοποιήσουμε σωστά τά χορταρικά μέ τό ιδιαίτερο άρωμα καί τή γεύση τους, μπορούμε νά φτιάξουμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σαλάτες. Ή θρεπτική τους άξία είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα σέ περιεκτικότητα βιταμινών καί μεταλλικών άλάτων - μάλιστα είναι ή κύρια πηγή άπ’ όπου θά έπρεπε νά παίρνουμε αυτά τά συστατικά.
Μιά τέτοια σαλάτα ένεργοποιεί τό έντερο. "Οσοι ύποφέρουν άπό πονοκεφάλους πού όφείλονται σέ κακή πέψη, πρέπει νά τρώνε κάθε μέρα μιά τέτοια σαλάτα.
Σέ κλίματα όπως τό δικό μας, τά ώμά λαχανικά είναι ϊσως ή πιό σπουδαία θρεπτική τροφή γιά άνθρώπους καί ζώα. Μπορούμε νά τρώμε καί μαγειρεμένα λαχανικά, άλλά ποτέ αύτά δέν μπορούν νά άντικαταστήσουν τά ώμά λαχανικά στή διατροφή μας. "Οσοι αγνοήσουν αύτό τό σπουδαίο σημείο, σίγουρα θά έχουν έπιπτώσεις στήν ύγεία τους.
-----------------------------------------------------------
Απόσπασμα από το βιβλίο του Harry Clements:
“Πονοκέφαλοι-Ημικρανίες” -1957-