Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

"ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ" ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ;




 Οι περισσότεροι ανατριχιάζουν μόνο και στην ιδέα ενός κρύου ντους.

 Όμως, έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό (στο μπάνιο ή στο κολύμπι) μπορεί να προσδώσει μερικά εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η δροσερή θερμοκρασία περιβάλλοντος και νερού μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για την υγεία τους, αρχικά με το να ενισχύονται τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών και να βοηθούν στο να κοιμηθούν καλύτερα.

Τα κρύα ντους ανεβάζουν την γλουταθειόνη—ένα από τα πιο ισχυρά και ενδογενή αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Στην πραγματικότητα πολλά από τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε από το στόμα βοηθούν στην παραγωγή της γλουταθειόνης. Αν και το σώμα παράγει τις δικές τους ποσότητες γλουταθειόνης από άλλα θρεπτικά στοιχεία, αν πάρουμε ένα χάπι γλουταθειόνης τα σώματά μας δεν θα μπορέσουν να το αφομοιώσουν.  Σε μελέτη που έγινε σε χειμερινούς κολυμβητές έδειξε ότι το κρύο νερό μπορεί να διεγείρει τον οργανισμό για περισσότερη παραγωγή γλουταθειόνης.

Μία άλλη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι το καθημερινό ντους με κρύο νερό αυξάνει των αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των ασθενειών σε σύγκριση με όσους ανθρώπους προτιμούσαν ένα ζεστό μπάνιο.  Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Μελέτης για την Θρόμβωση της Μ. Βρετανίας υποστήριξαν ότι  καθώς το σώμα προσπαθεί να ζεσταθεί μετά από ένα κρύο ντους αυξάνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό οδηγεί στην παραγωγή περισσοτέρων λευκών αιμοσφαιρίων.

Σύμφωνα με μία άλλη γερμανική μελέτη, ένα περιστασιακό μπάνιο το χειμώνα με κρύο νερό προκαλεί οξειδωτικό σοκ, αλλά αν αυτό γίνεται σε συχνή βάση όπως το κολύμπι μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογή. Με άλλα λόγια το σώμα είναι πιο ικανό να πολεμήσει ένα οξειδωτικό στρες γενικότερα όταν ο  οργανισμός είναι συνηθισμένος στο κρύο νερό.

Πολλοί σπουδαίοι άντρες της ιστορίας υπέφεραν από κατάθλιψη και ο συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόρο ήταν ένας από αυτούς. Ίσως τα μπάνια που έκανε στην παγωμένη λίμνη Walden να τον βοήθησαν. Έρευνα του τμήματος Ογκολογίας του  Παν/μίου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ έδειξε ότι τα κρύα ντους ενεργοποιούν το “μπλε σημείο” του εγκεφάλου—την κύρια πηγή της νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο—μία  χημική ουσία που βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Το κρύο μπάνια ή όπως λέγεται αλλιώς η κρύα θεραπεία μπορεί να μειώσει το πρήξιμο σε όσους αθλητές τρέχουν μεγάλες αποστάσεις. Οι αθλητές αντοχής είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν παγωμένα ντους για να μειώνουν το χρόνο που χρειάζεται το σώμα τους για να αναρρώσει και να τους επιτρέψεις να πετύχουν μεγάλες αποδόσεις όταν προπονούνται ενδιάμεσα.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι γιατροί συνιστούσαν στους νεαρούς άνδρες να κάνουν κρύα μπάνια για να μειώσουν “την επιθυμία της αμαρτίας,” δηλ. να αυνανιστούν. Τα κρύα μπάνια θεωρούνται ότι μπορούσαν να σβήσουν την επιθυμία των ανδρών για σαρκικές απολαύσεις. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Έρευνα στο Κέντρο Μελέτης για την Θρόμβωση  έδειξε ότι στην πραγματικότητα τα κρύα ντους αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες. Η αυξημένη τεστοστερόνη όχι μόνο ανεβάζει τη λίμπιντο των ανδρών, αλλά και γενικότερα τα επίπεδα αντοχής και ενέργειας. Αν θέλετε να αυξήσετε την τεστοστερόνη σας με φυσικό τρόπο τότε κάντε συχνά κρύα ντους.

Υψηλές θερμοκρασίες στο όσχεο περιορίζουν την παραγωγή σπέρματος σε τόσο μεγάλο βαθμό που υπάρχει η υποψία ότι τα ζεστά ντους είναι μία μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992, η “υγρή ζεστή” μέθοδος αντισύλληψης ήταν ήδη γνωστή από τον 4ο αιώνα π.Κ.Ε.  και αφορούσε την τοποθέτηση των όρχεων σε ζεστό νερό (περίπου 46 βαθμών Κελσίου) για 45 λεπτά κάθε βράδυ για τρεις εβδομάδες. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν αρκετό για μία διάρκεια έξι μηνών, αλλά δεν είναι και πολύ πρακτική μέθοδος.

"Σκωτσέζικο ντους" για υγεία και ευεξία

Ο μύθος λέει ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Σκωτία όπου οι τσιγκούνηδες Σκωτσέζοι για να εξοικονομούν χρήματα από την κατανάλωση νερού ξεκινούσαν να κάνουν ντους με ζεστό νερό και τελείωναν με κρύο.
Να όμως που η επιστήμη ανακάλυψε ότι η εναλλαγή ζεστού με κρύο νερό είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού τονώνει το σώμα, μας κάνει να ξυπνήσουμε γρήγορα και 5 λεπτά σκωτσέζικου ντους ισούνται με μια ώρα περίπατο.

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί ποια είναι τα όφελη του ζεστού και κρύου ντους; Πρώτα απ'όλα είναι κατάλληλο για να ξυπνήσουμε γρήγορα, επίσης και για την καλή τόνωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι λίγα λεπτά ζεστού και κρύου ντους είναι ίση με μια ώρα περίπατος.

Τα οφέλη του σκωτσέζικου ντους:
•Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
•Αυξάνει την ευεξία και την ενέργεια του σώματος
•Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
•Αυξάνει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άντρες
•Ανακουφίζει από την κατάθλιψη
•Σκληραγωγεί το σώμα
•Καταπολεμά τα κρυολογήματα
•Αυξάνει τον μεταβολισμό
•Διατηρεί το δέρμα μαλακό και όμορφο
•Βοηθάει τα αιμοφόρα αγγεία και ενδείκνυται σε άτομα με χαμηλή πίεση

Οι ιδιότητες που συμβάλλουν για την σκληραγωγία είναι ιδανικές για την καλή ενίσχυση του ανοσοποιητικόυ συστήματος και προληπτικό μέσο κατά των κρυολογημάτων. Διατηρεί το δέρμα όμορφο και εύπλαστο, επίσης και συμβάλλει για τo αδυνάτισμα, όπως επίσης και αυξάνει το μεταβολισμό.

Όσον αφορά την υγεία μας είναι ιδανικό μέσο για την ενίσχυση και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων και ιδιαιτέρως ωφέλιμο για ανθρώπους με χαμηλή πίεση.

Το αναφερόμενο ντους δεν είναι ωφέλιμo μόνο για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακές παθήσεις και κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας. Το σκωτσέζικο ντους όμως αντενδεικνύετε καρδιοπαθείς και στης γυναίκες στην διάρκεια της εμμηνόρροιας. Επίσης η αλλαγή θερμοκρασίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Εναλλαγή ζεστού με κρύο ντους!

Πρώτα απ'όλα μην το παρακάνετε, γιατί υπάρχει πιθανότητα να συμβεί το αντίθετο αποτέλεσμα ή αλλιώς το σώμα σας μπορεί να μην το αντέξει. Μάθετε ότι και να κάνετε να μην πέφτετε σε ακρότητα και πάντα να προσέχετε το σώμα σας.

Το καλύτερο σκωτσέζικο ντους γίνεται κατ αυτόν τον τρόπο:

Επιλογή 1:

Το βασικό το οποίο πρέπει να ξέρετε είναι, ότι δεν επιτρέπεται η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού (η διαφορά να μην είναι παραπάνω από 10 βαθμούς), και ειδικά έαν είστε αρχάριοι. Να εναλλάσσετε κάθε 10 λεπτά το νερό και όχι παραπάνω, καθώς κάτω από το ζεστό νερό θα καθίσετε 1,5 λεπτά και κάτω από το κρύο μισό λεπτό. Σταδιακά μπορεί να αυξηθεί η διαφορά της θερμοκρασίας έως 20 βαθμούς (π.χ. 40 βαθμούς το ζεστό νερό και 20 βαθμούς το κρύο νερό). Το τελευταίο ντους πρέπει να γίνει με κρύο νερό.

Επιλογή 2:

Ξεκινήστε με χλιαρό νερό μένοντας 2 λεπτά μέχρι να το συνηθίσει το σώμα σας. Μετά κάντε το ζεστό μένοντας για 4 λεπτά. Αφήστε τώρα να τρέξει κρύο νερό για 1 λεπτό από το ντους προσέχοντας πάντα η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς. Κάντε εναλλαγή 2-3 φορές και στο τέλος τελειώστε με κρύο ντους.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΙΝΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Πηγές:
http://olazoi.blogspot.gr
http://www.terrapapers.com/?p=5541
http://anmi.gr/cat-ygeia-kai-omorfia/item/1026-zesto-kai-kryo-dous-kai-omorfia.html